Передплата 2024 «Добрий господар»

Юрій Карвацький: «До булави треба ще й голови»

Корпорація «Карпатбуд» святкує 25-річний ювілей!

Хто що б не казав, а все-таки новатори правлять світом. Однак руйнувати стереотипи завжди непросто. У цьому давно переконався сучасний керівник, взірцевий організатор та невтомний реформатор, Заслужений будівельник України Юрій Карвацький. Високий, стрункий як атлет, цілеспрямований, з невичерпним джерелом енергії та молодечої бадьорості… Юрій Михайлович 50 років віддав служінню будівельній галузі. У серпні 1995 року створив корпорацію «Карпатбуд» і відтоді чверть століття є її незмінним керманичем.

— Юрію Михайловичу, яким був старт вашого дітища — потужної будівельної корпорації?

— Скажу відверто: далеко не з легких. У 90-ті роки минулого століття внаслідок економічних і фінансових стресів відчутного занепаду зазнали багато галузей народного господарства, серед них і будівельний комплекс. На ту пору я, вже маючи чималий досвід праці у будівельній сфері, був очільником будуправління Акціонерного товариства «Галбуд». Проаналізувавши виклики того часу, усвідомив, що поодинці будівельники неспроможні вижити у складних умовах, відтак необхідне об’єднання розпорошених сил в один міцний кулак. Мені й раніше хотілося довести, що українці можуть бути господарями на своїй землі, бо віками з діда-прадіда наділені неабияким працелюбством. Без вагань зі мною півтори сотні працівників і робітників залишили «Галбуд» і почали займатися об’єднанням невеличких новостворених будпідприємств у єдину корпоративну структуру, багатопрофільну юридичну особу. Спершу це було не таке вже й велике ТОВ «Карпатбуд», яке за чотири роки перетворилось в одну з найпотужніших будівельних індустрій не лише на Львівщині, а й в Україні, високопрофесійний колектив якої й нині зводить споруди якісно, швидко, за європейськими стандартами. На старті карпатбудівці взяли такий розгін, внаслідок якого і здобули вагомі здобутки, що їх нині можна вповні назвати феноменальними.

— Які основні чинники спричинилися до такого успіху?

— Передовсім, новації. Правда, вони і у будівельній, і в інших сферах — дороге задоволення. А без них немає поступу. З перших днів і донині вивчаємо передові технології у Києві, інших регіонах України і країнах ближнього зарубіжжя. Відтак спроможні гарантувати короткі терміни спорудження та високу європейську якість. Для кожного з нас головним кредо є гасло: «У „Карпатбуді“ якість будівництва та дизайну зустрічаються з якістю життя».

Від часу створення першого підрозділу ТОВ «Карпатбуд» підприємство уклало у стіни різних будов понад 200 мільйонів цеглин, а структури корпорації спорудили багатоквартирні житлові будинки загальною площею більше як 300 000 квадратних метрів. Ми стали єдиною будівельною організацією у столиці Галичини, яка всі роботи виконує власними силами, включно з прокладанням каналізації, газопроводу, кабелів електропередачі тощо. Нашим великим досягненням є і впровадження в життя спільної з банками Львова кредитної програми. Охочі придбати житло у корпорації, за потреби, попередньо оплативши частину коштів як перший внесок, потім отримують кредити під невеликі відсотки.

— Назвіть кілька вулиць, на яких з’явилися житлові будинки, створені руками майстрів «Карпатбуду».

— На вулиці Академіка Лазаренка за кілька років виріс цілий мікрорайон. Окрасою міста стали будинки на вулицях Генерала Чупринки, Перемиській, Свєнціцького, Рудницького, Карпатській, Самійленка, які відзначено дипломами Держбуду України за результатами Всеукраїнських конкурсів на кращу споруду. Житловий будинок на вулиці Повстанській — лауреат Державної премії України. Від цих будинків неможливо відвести погляд, позаяк милує око їхня довершена краса, захоплює вдале архітектурне рішення. Кожен із них дорогий мені по-своєму.

— Будь-який успіх чи якась невдача зазвичай пов’язується з роботою кадрів. Яка кадрова політика сповідується в очолюваній вами корпорації?

— Кадри вмінням та бажанням здатні вирішувати все, як нерідко мовиться. Мені разом із керівниками структурних підрозділів вдалося підібрати такий оптимальний варіант, аби кожен на ввіреній йому ділянці діяв фахово, ініціативно, самостійно, умів навіть у складних ситуаціях приймати швидкі, але правильні рішення. Пліч-о-пліч зі мною працюють різні люди. Є і романтики, і реалісти. Але усі вони справжні професіонали, які на новобудовах трудяться натхненно, ініціативно. Наш колектив — це спаяні дружбою люди, які здатні звершувати грандіозні будівельні справи у Львові та «експортувати» свої послуги за межі регіону. Ми ніколи не зупиняємо пошук фахівців вищого ґатунку. Вимагаю від керівників усіх ланок ставитися до підлеглих толерантно, з повагою та розумінням, не забуваючи такого повчання: «До булави треба ще й голови».

— Яке ваше ставлення до молодих?

— Я прихильник того, аби давати молоді широку дорогу у будівельній сфері. Бо знаю: з наполегливих, відповідальних, вимогливих до себе початківців виростають надійні фахівці. Тішусь, що у наших лавах чимало молодих, але здібних працівників. Прагну того, аби у корпорації було якомога більше таких закоханих в обраний фах.

— Чи проявляєте турботу про оздоровлення робітників і працівників корпорації?

— Занурюючись у роботу, ніхто не повинен забувати і про те, що життя є й поза нею. У 2004 році керівництво «Карпатбуду» відкрило неподалік Львова, у мальовничому селі Лісневичі, наповненому спокоєм і чистим повітрям, райський куток — відпочинково-оздоровчий комплекс «Озерний край». Тут кожен карпатбудівець може підживитися енергією, що дає можливість із запалом узятися до нових справ. До послуг відпочивальників — всипаний дрібненьким пісочком пляж із баром і мангалами, популярна сауна на озері, альтанки просто неба, комфортні готельні номери, стилізований ресторан, де запропонують різноманітні вишукані страви, дитячий майданчик і ресторан, риболовля на дбайливо облаштованих озерах, спортивні майданчики. Я також у вихідні та святкові дні шукаю тиші й спокою. І разом з сім’єю їдемо в «Озерний край». Там легко дихається та мріється.