Передплата 2024 ВЗ

Немає грошей на зарплати комунальникам?

Через коронавірус бюджет розвитку Львова недоотримає півмільярда гривень

Бюджет розвитку Львова недоотримає півмільярда гривень — через пандемію коронавірусу. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий. «Станом на травень у нас було мінус 220 млн. грн, на червень очікуємо недонадходження поза 300 млн. грн», — сказав він.

Виправити «коронавірусні» збитки допоміг би кредит Європейського банку у 750 млн. грн., які банк готовий надати Львову у рамках Програми підтримки муніципалітетів України в рамках надзвичайного «Пакету солідарності». Сесія міськради має підтримати відповідну ухвалу. У такий спосіб вдалося б залучити близько 20 млн. євро, що дозволило б покрити збитки, завдані комунальним підприємствам під час карантину, у тому числі кошти на виплату зарплати працівникам.

Заступниця мера з питань ЖКГ Ірина Маруняк пояснила, що найбільші львівські комунальні підприємства — «Львівтеплоенерго», «Львівелектротранс», «Львівводоканал», АТП № 1 та інші не мають коштів на виплату зарплати. Ці підприємства зараз недофінансовані на 239 млн. грн. Назагал, щоб була виплачена зарплата, оплачена електроенергія, податки, необхідно 472 млн грн. Таких грошей у місті немає, а зарплату працівникам підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста, треба виплачувати. Не зважаючи на це, уже декілька разів поспіль міським обранцям бракує голосів, аби підтримати ухвалу.

У мерії таки знайшли вихід із ситуації — місто першочергово фінансуватиме розпочаті інфраструктурні об'єкти та невідкладні програми. Про це повідомив заступник міського голови з фінансово-економічних питань. Геннадій Васьків.

«Йдеться про те, щоб ми могли ефективно забезпечили фінансування того, що є, — сказав він. — Треба розглядати всі асигнування, які у нас на сьогоднішній день є, і дивитись: що ми можемо фінансувати, а що ні. Можливо, за місяць-два ситуація виправиться, і недонадходження до бюджету стабілізуються. Наразі все в такій мірі, як це було до карантину, не може бути профінансоване. Міський голова давав доручення, щоб весь бюджет розвитку був поділений на пріоритети. Другий пріоритет — те, що можна поставити в режим очікування та відтермінувати. Першочергово ми доробляємо ті об'єкти, які є розпочаті, та фінансуємо ті програми, які є невідкладними і можливими».

Коментарі для «ВЗ»
Сергій Івах, депутат фракції БПП «Солідарність»

Андрій Іванович вчергове вводить громаду Львова в оману. Вважаю, він не має права прикриватися тим кредитом, а депутатський корпус насправді не має жодного морального права голосувати за ті кредити. Тому що мер казав, що цей кредит він хоче взяти на виплати зарплат працівникам комунальних підприємств, а також вони неодноразово говорили, що ці кошти будуть спрямовані на погашення відсотків за кредитами, які були раніше отримані. Якщо би депутати такі речі підтримали, ми би вчергове прикрили безгосподарське правління Андрія Садового. Він, посилаючись на проблеми з коронавірусом, говорить про недонадходження в бюджет, через що немає можливості виплатити зарплати. А чому мер за 14 років не спромігся організувати роботу так, щоб у міста була «подушка фінансової безпеки»? Він ще раз показав, що нездатний керувати Львовом. Брати кредити потрібно для того, щоб вони генерували якісні послуги або додаткові надходження до бюджету. А брати кредити, щоб оплачувати зарплату — нонсенс.

Але головне — насправді бюджетні кошти є! Тому позиція партії така: жодного кредиту, жодного лізингу. Потрібен перегляд усіх витрат, які були заплановані у бюджеті -2020. І не тільки у бюджеті розвитку, а й у загальному бюджеті. Вважаємо, там є достатньо коштів, щоб сьогодні виплатити зарплати працівникам комунальних підприємств. Там закладено багато коштів на різні програми. Через карантин у нас ці програми були нереалізовані. Тобто кошти є, треба їх просто переспрямувати на нагальні потреби.

Ми скликали останню сесію, щоб якраз і переглянути питання загального фонду бюджету. Мер не включив це в порядок денний. Зрозуміло, чому він не включає: бо різниця по зарплаті між 2019-м і 2020-м роком — 228 мільйонів гривень плюс. На заробітну плату працівників міської ради. І він розуміє, що якщо ми будемо розглядати загальний фонд бюджету, то ми будемо наполягати, щоб ці кошти були скеровані на нагальні потреби. Ми вважали, що треба забрати з загального фонду бюджету суму, яка якраз і лягає в площину виплати преміальних по 100 тисяч грн., які він виплачує своїм улюбленим заступникам, омбудсменам і всім іншим.

Якщо подивитися, як Садовий спішить проводити сесію, це свідчить про те, що ніякої проблематики нема, що це в нього гра. Депкорпус вже вдруге скликає позачергову сесію, що говорить про терміновість скликання. І мер має можливість скликати сесію або на наступний день, або в межах двох тижнів. І двічі він скликає сесію саме через два тижні. Значить, нікуди він не поспішає.

Маркіян Лопачак, голова фракції ВО «Свобода»

Заяви міського голови, що немає коштів на зарплати комунальникам — це повна маячня і політичні амбіції. Це звичайні маніпуляції. Жоден валютний кредит ніхто ніколи не брав на зарплату комунальним працівникам. Це перше. Другий момент — були погрози і маніпуляції, що вже в червні працівникам не буде з чого платити зарплату. Але ж це голосування — це була тільки згода депутатів на кредит. І навіть якщо буде згода депутатів, і місто погодить кредит, то треба ще пройти всі інстанції, і ті кошти будуть не швидше жовтня-листопада.

І основний момент — треба розуміти, для чого ці кошти і в якому стані комунальні підприємства. Нас запевняють, що у комунальних підприємств все гаразд і все прекрасно. Але, на жаль, ми раз на квартал читаємо новини про чергові аудити і про чергові кримінальні справи щодо зловживань на десятки мільйонів гривень. Відповідно позиція депутатського корпусу, зокрема, і фракції ВО «Свобода», полягала в наступному: давайте ми спочатку зробимо аудит комунальних підприємств, заслухаємо звіти керівників цих КП, зрозуміємо, в якому стані ці КП, і на що потрібні ці кредитні кошти, а тоді будемо приймати рішення.

Тому що вже були прецеденти. Рік тому були погрози Андрія Садового: якщо ми не внесемо зміни до бюджету і не внесемо кошти у статутний капітал АТП-1, то всі автобуси зупиняться і рух у Львові паралізується. Депутати повелися на ці погрози, збільшили кошти у статутний капітал АТП-1 і через декілька днів кошти з цього підприємства в сумі більше 25 мільйонів грн. були переведені напряму офшорній кампанії, яка належить російському олігарху Чуркіну (власник Львівського автобусного заводу.Авт.). Ще раніше мер казав, що терміново треба проводити рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища і треба виділити кошти на ЛКП «Збиранка». Якщо не виділимо кошти, будемо мати чергову трагедію. Депутати перевели кошти у статутний капітал ЛКП «Збиранка». Через кілька місяців ми отримали кримінальну справу із рекордним хабаром — 5 млн грн. Директор К П з цих коштів примудрився брати «відкати».

Якщо говорити про цю маніпуляцію із зарплатами працівників комунальних підприємств, треба зрозуміти, що будь-яке комунальне підприємство повинно заробляти кошти для міського бюджету. Але з одного боку Садовий каже, що нам треба брати кредити і говорить, що потрібні гроші на зарплати працівникам цих КП, і водночас сотні тисяч гривень йдуть за зарплати керівникам цих комунальних підприємств — у вигляді ставок і премій за великі досягнення в роботі. Де тут логіка? Будь-який власник, якщо підприємство збиткове, людям нема за що платити зарплату, чи він заплатить премію керівнику цього підприємства? Напевно, ні. Напевно, він поставить питання про зміну керівника, але точно не буде його преміювати.

Ігор Зінкевич, фракція «УКРОП»

Щодо ухвали про кредит у 750 млн. грн. і зарплати комунальникам, то ми на бюджетній комісії розібралися, де в нас є залишкові кошти і виробили альтернативний план. Не бачимо потреби у піарі міської ради, коли така складна ситуація у місті. Не бачимо доцільності купувати «золоті» душі для ванн, купувати туалетний папір на мільйон гривень. Ми це все скоротили і представили цілу програму, в якій показали, де можна зекономити в бюджеті і знайти ті гроші. На жаль, Андрій Іванович не хоче забирати звідти ті кошти, тому що, як він каже, це потрібно для міста.

Андрій Іванович каже: біда, в нас не вистачає коштів, щоб заплатити зарплату людям. В мене запитання: у юридичній платформі є таке поняття як захищені і незахищені статті. Заробітна платня — це захищена стаття, з якої гроші брати не можна. Куди ж ті гроші діваються? Вони нам розповідають, що планували наповнення бюджету і від нього вони б фінансували цю зарплату. Хай буде так. Тоді в мене виникає питання: а 750 тисяч за душ у міську раду, 100 тисяч — помалювати жовту полосу на Липинського, 86 тисяч замалювати полосу на Липинського, ще 200 тисяч помалювати полосу на Стрийській… Тоді ми питаємо: а для чого нам стільки грошей видавати на промоцію, на рекламу міської ради, коли ви говорите, що в нас критична ситуація? Ми запропонували альтернативу, щоб не брати кредитів, бо в нас вистачає позик. Їх же треба віддавати. Міський голова нам це не погоджує, фракція «Самопоміч» не голосує за наші пропозиції і правки.

По-друге. Ми задали Андрію Івановичу пряме питання: а скільки в нас коштів на депозитах? Відповів, що близько 100 мільйонів. Але він каже, що ці гроші відкладені на ремонти вулиць, які ми почали. То для чого ми це робимо, коли в нас критична ситуація, ми не маємо, чим заплатити людям зарплату?

Щодо ситуації, яку він гарно медійно обіграв: потрібно 3 мільйони євро, щоб зробити низькопідлоговими десять трамваїв, якими мають користуватися маломобільні люди. Але у 2016 році повна реконструкція одного трамваю «Татра» обійшлася нам у 500 тисяч грн. Якщо ми говоримо 10 трамваїв за 3 мільйони євро, то в нас виходить по 8 мільйонів грн. на оновлення одного трамваю? Хіба у нас від 2016-го року щось так сильно змінилося з фінансуванням, з курсом долара? І після цього він ще приводить на сесію міськради незрячих людей. Я їх поважаю. Приїхали люди незрячі, які нам розповідають про свою проблематику. Та ми її знаємо, але, вибачте мені, мерія нещодавно закінчила вулицю Замарстинівську. Це район, де багато незрячих, де, як відомо, розташований Будинок культури УТОС, куди ходять незрячі, щоб спілкуватися, щоб жити. Так там навіть немає опорників, ці незрячі люди не мають можливості безпечно перейти дорогу. То про які ви говорите маломобільні групи, коли таке творите на вулиці? Це маніпулювання інтересами маломобільних людей. У нас площа Двірцева, яка нещодавно створена, абсолютно не пристосована до потреб незрячих. Приїхали туди люди з маломобільних груп і показали нам всі проблеми, які є на цій площі. Тобто, з одного боку, говорять про маломобільних людей і за них нібито переживають через кредити. А з іншого боку, створюють їм перешкоди.

До кожного кредиту я ставлюся по-різному. Розумію, якщо кредит дають, значить місто ще має можливості. Але питання доцільності витрачати 3 млн. євро на 10 трамваїв? Не розумію співвідношення суми і кількості.

Схожі новини