«За літр молока дають трохи більше ніж п’ять гривень. Мінералка дорожча!»
Із запровадженням карантину з міських вулиць зникли бабусі, які продають домашнє молоко та сметану.
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/412076/unnamed.jpg)
З гігієнічних міркувань це добре, бо ж хто може гарантувати безпеку молока, яке розливають у пластикові пляшки і продають з тротуару. З іншого боку, для деяких сімей продаж молока та сиру був основним заробітком. І от тепер люди залишились без грошей. Здавалося б, якщо люди не можуть продавати молоко, то будуть здавати на переробку. Однак переробні підприємства скаржаться, що сировини до них надходить дедалі менше.
Причому скорочення відбувається саме через зниження поставок від особистих селянських господарств. У Чернівецькій та Івано-Франківській областях надходження молока на переробку від селян скоротилось аж на 66,7% та 57,2%.
Пан Ігор — член молочного кооперативу «Тривіта». На відміну від селян, які тримають худобу одноосібно, кооператив має сертифікати, які засвідчують якість та безпеку молока. Таке молоко мали би брати на переробку у першу чергу, але на молокозавод його не здають — не вигідно. «Якщо здавати на переробку, то ціна виходить трохи більше ніж п’ять гривень за літр. Із ПДВ — сім „з копійками“. Мінералка дорожча, а її просто викачують зі свердловини. Худобу ж треба годувати, корми не дешеві, — каже пан Ігор. — Маємо можливість постачати своє молоко у магазини. Так, це додаткові витрати, адже треба розлити у бідони, розвезти по магазинах у Львові. Та це все одно вигідніше, ніж віддавати на переробку. Тим більше, що попит на фермерське молоко за час карантину зріс, бо на ринках немає бабусь, які продають молоко».
Куди ж дівають своє молоко «бабусі»? Якщо сім’я тримає одну-дві корови, то проблем зі «збутом» переважно немає. «У нас тепер „молочна“ дієта: витягнула стару масничку і роблю домашнє масло, бо до Львова не їжджу, а в нашому магазині пачка масла — 46 грн. Та й тепер усі вдома, то їмо більше сиру, сметани. Тепер до села повернулись багато молодих мам з дітьми, бо в місті не можна гуляти через карантин, тож клієнти є. Навіть якби мала дві корови, то молоко би не пропало, — каже пані Марія з Жовківщини. — Колись у наше село приїжджали закупівельники, але тепер не їдуть, бо за ті копійки їм ніхто продавати не буде. Кажуть, що молоко, видоїне руками, „не сортове“, тому платять дуже мало. В тих селах, де тримають багато корів, люди не мають куди дівати молоко, то здають і за ті копійки. Моя родичка живе за 50 км від Львова. Має три корови. Раніше возила на базар електричкою, а тепер поїзди не їздять. То що має робити з тим молоком? Здає тим аферистам».
За даними Асоціації виробників молока, селянам платять за літр молока 4,5−6,5 грн, залежно від регіону. Натомість великі підприємства, які здають молоко першого ґатунку та екстракласу, отримують 10−11 грн за літр.
Та, попри це, пані Марія вважає, що ніхто продавати корову через карантин не буде, швидше, навпаки. «Усі розуміють, що карантин рано чи пізно закінчиться, і знову можна буде возити молоко і сир на базар, а то таки копійка до пенсії. У новинах казали, що люди через карантин почнуть вирізати худобу, бо нема чим годувати. Дурне то все. Як хто не має чим годувати корову, то він просто влітку дармував і не запас сіна і кукурудзи. Та й зараз вже почали виганяти корову на пасовиська. У селі корови продають, коли починають жити ліпше, знаходять роботу. А як хтось лишився без роботи, то, навпаки, буде думати, може, то собі корову чи хоч козу купити, аби було що їсти», — каже пані Марія.
А тим часом…
Імпорт масла зростає рекордними темпами
У першому кварталі цього року імпорт масла в Україну зріс на 1223%, — до 2,8 тис. тонн. Захмарні цифри демонструє також й імпорт молока та вершків незгущених — 626%, та казеїну — 427%.