Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Світовій економіці загрожує «вірусна» криза?

В Україні «коронаудар» першими відчули дрібні підприємці, які перепродують товари з Китаю

Фанатам «айфонів» варто берегти свої ґаджети, адже нові можуть виявитись у дефіциті. Компанія Apple попереди­ла про перебої з поставками iPhone та інших продуктів, оскільки їхні заводи у Китаї призупинили виробництво — через карантин. Через коронавірус зупиняють також заводи, які випускають комп­лектуючі для автомобілів, електроніки тощо. На карантин довелось закрити на­віть завод у Німеччині, — бо там побува­ла на стажуванні китаянка, у якої згодом діагностували злощасний вірус.

Іще минулого тижня у МВФ заявля­ли, що через коронавірус світова еконо­міка може втратити 0,1% зростання. Од­нак після того, як спалах захворюваності зафіксували у єврозоні, стало зрозумі­ло, що збитки можуть бути серйозніши­ми. Експерти Capital Economics підраху­вали, що у першому кварталі цього року поширення коронавірусу коштуватиме глобальній економіці 280 мільярдів дола­рів. Однак лише за 24 лютого через зни­ження індексів на фондових ринках стат­ки п’яти сотень найбагатших людей світу скоротились на 139 мільярдів, повідомляє Bloomberg. Так, власник американської корпорації Amazon Джефф Безос втратив 4,8 мільярда. Приблизно на скільки ж ско­ротились і статки француза Бернара Арно (Louis Vuitton/Moet/Hennessy).

Міністр економрозвитку Тимофій Ми­лованов заявив, що негативного впли­ву на українську економіку поширення коронавірусу не має. Експорт з Украї­ни відбувається практично без проблем, хоча імпорт дещо загальмувався. І це дає шанс українським виробникам за­йняти вільну нішу, вважає міністр. Щодо продуктів харчування з Китаю, які могли би бути потенційно небезпечними, то їх Україна практично не імпортувала.

Утім, насправді картина не така опти­містична, як малює Милованов. Адже основна стаття імпорту з Китаю до Укра­їни — електроніка та устаткування. Важко уявити, що у нас за кілька місяців нала­годять виробництво смартфонів чи план­шетів. На третьому місці — імпорт взуття. Здавалося б, українські шевці можуть за­повнити прогалину. Але вони залежать від китайської фурнітури…

Наталія Сойка підприємицею себе не вважає, але основний заробіток їй прино­сить виготовлення авторських прикрас. «Китайського бісеру не використовую, — він нерівний, з ним важко працювати. Але кріплення, фетр часто замовляю з Ки­таю. Зараз у мене „зависли“ кілька замов­лень. Минулого тижня один продавець з AliExpress повернув кошти, бо не зміг від­правити товар. Ще два наче відправили, але посилка уже понад місяць у Гуаньчжоу. По крамницях для рукоділля помітно, що асортимент збіднів, бо терміни доставки з Китаю дуже виросли. Але проблема не тільки в замовленнях з AliExpress. Подру­га працює на фірмі, яка займається оздо­бленням інтер’єрів. У них проблема з хо­лофайбером, яким набивають декоративні подушки. А скільки людей заробляють тим, що просто перепродують через Інтернет товари з китайських сайтів?».

Натомість у Львові більше перейма­ються поширенням коронавірусу в Іта­лії. Адже тут на кожному кроці магази­ни з італійськими товарами. Більшість з них імпортують в Україну не офіційно, а привозять бусами, що возять заробіт­чан. Однак якщо такі перевезення обмежать через карантин, то італійська кава та оливкова олія будуть у дефіциті.

Паніка через поширення коронавіру­су вдарить і по туризму та ринку переве­зень. Уже зараз пасажири відмовляють­ся від придбаних авіаквитків не лише в Італію, а й у інші міста Європи. Те саме стосується і автобусних турів.

Коментар для «ВЗ»
Дмитро Боярчук, виконавчий директор CASE Україна

Основна проблема для економіки у тому, що налякані вірусом люди почина­ють обмежувати споживання. Не купують те, що могли би купити у стабільні часи, не їдуть туди, куди планували. Намагаються зайвий раз не заходити у торговий центр. Тому усі компанії зараз переоцінюють свої потенційні втрати у доходах, адже порушуються економічні ланцюжки. Наприклад, у Китаї закрили якусь тери­торію на карантин, а там розташований певний завод, тож у іншого заводу вини­кають проблеми з комплектуючими.

Звичайно, якогось серйозного впливу на економіку України поки що немає. На­віть за деякими пунктами ми опинились у виграшній ситуації. Наприклад, Китай та Україна є конкурентами на ринку металу. Тож зараз Україна отримала певну фору на цьому ринку — ціни на метал пішли вгору. Хоча минулого року через торгову ві­йну Китаю та США ціни на метал падали. З іншого боку, Україна не є якоюсь оа­зою стабільності, яку не зачепить ця криза. Китай є одним з основних наших тор­гових партнерів, тож якщо у них виникають проблеми з економікою, це не може нас не зачепити. Зараз надходять певні статистичні дані, але вони не відобража­ють останніх подій. Тому загалом прогноз — стримано песимістичний. Проблема у тому, що ми не розуміємо, з чим маємо справу. Можливо, поширення коронавіру­су зупиниться найближчим часом, а може, ні. Ніхто не може спрогнозувати.

Схожі новини