Україну заполонила російська картопля!
Через посуху і холодне літо наша не дозріває
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/405802/kartoply.jpg)
Купуючи картоплю у супермаркеті, більшість з нас не здогадується, що вона… з Росії! Поки українські виробники думають, куди збувати свою продукцію, обсяги імпорту б’ють усі рекорди. З червня по грудень 2019 року Україна імпортувала 231 тис. тонн картоплі. Це у 506 (!) разів більше, ніж у сезоні-2018/19, повідомив портал EastFruit. Значна частина цих обсягів потрапляє до нас саме з Росії. І це на шостому році війни!
Як пояснила «ВЗ» виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова, виробництво картоплі в Україні і справді скоротилось, насамперед через погодні умови. Але не настільки, наскільки зріс імпорт.
— Минулого сезону було неспецифічне для України прохолодне літо і картопля не дозріла вчасно. В серпні вона ще була наче молода, на ній не сформувалась шкірка. Аби не зіпсувати урожай, виробники відтермінували збір до двадцятих чисел вересня, коли пройшли дощі. Але ЗМІ встигли створити паніку на ринку. Про те, що у нас неврожай, не знав тільки ледачий. Відповідно, африканські країни, балтійські, країни колишньої СНД збільшили свої поставки, аби «прогодувати» Україну, хоча у цьому не було потреби, — каже Оксана Руженкова. — Два роки поспіль в Європі, як і в Україні, була посуха. Німеччина та Польща отримали від Єврокомісії дотації на встановлення систем зрошування, аби фермери не збанкрутували.
Білорусь та Росія також дотують овочівництво. Вони відшкодовують будівництво картоплесховищ, вартість пального і насіннєвого матеріалу. В Україні ж не лише на картоплярство, а й загалом на овочівництво не було дотацій з часів уряду Азарова. Тож якщо раніше Україна збувала картоплю в РФ, тепер — навпаки. Зверніть увагу, Білорусь та Росія цілеспрямовано будували сховища, аби виграти у продовольчій війні проти України. Коли почалась економічна блокада Росії, Європа закрила свій ринок, Росія закрила свій. Півтора-два роки у РФ був дефіцит багатьох товарних груп: бракувало сирів, вершкового масла, м`яса, овочів. Загалом російський АПК залишав бажати кращого. За п’ять років завдяки роз
— Яким чином, попри заборону на імпорт з Росії, значна частка картоплі йде саме звідти?
— Україна ніколи не забороняла ввезення бодай чиєїсь картоплі. У нас взагалі ніяких обмежень не існує. І це стосується не лише картоплі. Є постанова Кабміну з переліком продукції, на яку діють обмеження. Там лише півтори сторінки А4. У списку — гірка цибуля, картопляні напівфабрикати, цемент та добрива. Україна залишилась транзитною країною для всіх. До нас можна ввозити будь-яку рослинницьку продукцію без належних фітосанітарних перевірок. Тому УАВК і намагалася привернути увагу громадськості увесь серпень і вересень до цієї ганебної ситуації, що загрожує продовольчій і фітосанітарній безпеці України. Понаписували листи у тоді ще профільне міністерство (тепер його ліквідували), в СБУ, в ДФС, Кабмін. Але тоді відбувалась зміна уряду, ми отримували відписки про те, що ринок захищено. Чимало відомств досі не мають керівників і фактично не працюють. Відтак якщо раніше з Росії картоплю завозили реекспортом через Білорусь, зараз їдуть прямо — через Сумську область, Харківську, Дніпропетровську.
Найбільша проблема у тому, що у нас продається російське та білоруське насіння картоплі, яке завозиться під виглядом столової картоплі. А столову картоплю на митниці практично не перевіряють. Достатньо лише показати пакет експортних документів. Вздовж кордону з російського боку стоять бігборди «робимо експортні документи на овочі в Україну». Тобто не перевірена інспекцією картопля потрапляє в Україну і продається тут за демпінговими цінами. Це жахливо для професійного картоплярства. Ми намагалися відкрити ринок в ЄС, ретельно відстежували карантинну ситуацію на полях. А в сезоні-2020 побачимо на своїх полях шкідників і бур`яни, хвороби рослин із країн Митного союзу, які не вирізняються ретельністю і порядністю у видачі експортних документів на продукцію, що прямує в Україну.
— Як держава повинна захистити свій ринок? Це має бути заборона на імпорт?
— Не треба нічого забороняти. Достатньо мати нормальні карантинні правила. У ЄС дуже серйозні карантинні правила має кожна країна. Митний союз також 2017 року запровадив для всіх своїх учасників єдині карантинні правила. Вони настільки драконівські, що лише вісім українських господарств змогли опанувати механізм їх отримання за два роки. В Україні панує бездіяльність через тотальну лінь і корумпованість чиновників.
— Куди йде українська картопля, якщо в супермаркетах в основному імпорт?
— В Україні структура виробництва виглядає так: 95% картоплі вирощено у домогосподарствах, і лише 5% - промислове картоплярство. Це неправильно. Тому що як країни ЄС, так і Митний союз орієнтуються на професійних виробників. Супермаркети та оптові сільгоспринки — це близько 25% продажів картоплі в Україні. Решта продається на базарах. Ці 25% дачники-городники заповнити не можуть. Мінімальне замовлення, яке контрактує торгова мережа, — 60−80 тонн на тиждень. Жодне домогосподарство такого обсягу сформувати не може — 3−4 фури. Мережі хочуть купити максимально дешево, а продати якомога дорожче. Наразі виробники відпускають картоплю по 6 грн за кг, рідко кому щастить віддати по 7. Подивіться, які ціни у супермаркеті. Дрібна картопля з землею — приблизно 12 грн/кг, фасована мита — 17−19 грн. Непогана націнка? Супермаркети, замовляючи картоплю за кордоном, підписують контракти за жорсткими умовами, за якими вони в будь-якому випадку повинні розрахуватись за продукцію, навіть якщо вона не відповідає показникам якості. І розрахуватись мають впродовж 9−14 діб. Український виробник побачить свої кошти в кращому разі через 40 діб. Мало того, з минулого року у нас скасовано ДСТУ на столову картоплю. Кожна мережа має власні ТУ. Виробникам їх не повідомляють. І коли люди уже відсортували картоплю і привезли, у них її не приймають або беруть за пів ціни від тої, про яку попередньо домовлялися. Ритейлери розуміють, що назад у сховище картоплю ніхто не повезе. У них навіть є професійний жаргонізм «киданемо фермера». Наразі продажі української картоплі настільки мляві, що аж говорити не хочеться.
На внутрішньому ринку, крім російської та білоруської картоплі, є азербайджанська, турецька, єгипетська. Минулого тижня завезли в порт 400 т картоплі з Пакистану. Для порівняння: місячна потреба усіх торговельних мереж України — приблизно 500 т. Тому сподіватись на підвищення ціни у березні-квітні виробникам не доводиться. Крохмальні заводи також оголосили, що знизять ціни на прийом картоплі, бо Білорусь та Росія виготовили такі обсяги крохмалю, що українські заводи стали збитковими. За минулий рік збанкрутували три вітчизняні крохмальні заводи, працює лише два. А в сусідній Білорусі їх десять, у РФ значно більше.
Ще кілька штрихів до втрат вітчизняних овочівників. За роки гібридної війни в Україні припинило роботу понад 20 консервних заводів, виробничі площі суттєво скорочено, з`явилися «помираючі» овочівницькі регіони, які раніше були епіцентрами тепличного господарства, — Кам’янка-Дніпровська, що на Запоріжжі. Та й відомі всій Україні Заліщики на Тернопільщині з їхніми ультраінноваційними теплицями подекуди пустують — власники виїхали в Європу за більш доступними грошима.