Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Написали «масло», а це навіть не спред

У деяких зразках масла експертиза не виявила ні грама молочного жиру!

Результати перевірок масла, яке продають українцям, щоразу шокують. І річ не лише у тому, що частину молочного жиру за­міняють пальмовою олією. У деяких пачках масла в середині на­мішано все, що завгод­но, окрім молочного жиру. За результатами перевірки масла у рамках проєкту «СТОП Фальсифікат», виявили зразки, де жирів нетва­ринного походження було 99−100%. Тобто у виробництві такого масла молока не вико­ристовували взагалі.

Загалом для експертизи відібра­ли 77 зразків масла від трьох десятків вироб­ників. На фальсифіка­ті попались сім вироб­ників. При цьому деякі виробники фальшували лише з деякими партія­ми масла. Тобто, купую­чи одне й те саме мас­ло, покупець отримував то справжнє, то фальси­фіковане. Інші ж випуска­ють нормальний продукт і підробку під різними тор­говими марками. Напри­клад, зразки масла «Наш молочник» Старокостян­тинівського молокозаво­ду (Хмельницька обл.) ви­явились належної якості, натомість «Хуторок» цьо­го ж підприємства уже має домішки немолочних жирів, хоч і у порівняно невеликій кількості (7%). Натомість аж п’ять зраз­ків масла Івано-Фран­ківського міськмолоко­заводу, випущеного під різними торговими мар­ками, виявились фаль­сифікатом (від 44 до 45% немолочного жиру). А у маслі ТОВ «Миколаївпром» взагалі 99−100% немолочного жиру!

Утім, є виробни­ки, яких не вперше лов­лять на фальсифікуван­ні продукції, утім, вони продовжують спокійно працювати. Наприклад, за результатом експер­тизи Центру «Тест», яку провели на початку ми­нулого року, підробкою виявилось масло Богоду­хівського молокозаводу (Харківська обл), а також масло фірми «Апрель». У свіжому дослідженні вони знову фігурують як фальсифікатори, які за­мінили понад дві третини молочного жиру. До речі, у дослідженні «Тесту» з 29 торгових марок фаль­сифікатом виявились аж двадцять.

Звичайно, молочні жири — дорогий компо­нент. Аби здешевити со­бівартість, виробники за­міняють його пальмовою чи кокосовою олією (вони за кімнатної температури тверді) або гідрогенізо­ваними жирами. Утім, за українським законодав­ством, у маслі не може бути ані краплини немо­лочного жиру. Якщо ви­робник випускає продукт з комбінованим вмістом, то це уже спред чи марга­рин (залежно від кількості немолочного жиру). У та­кому випадку зазначати на етикетці, що це масло, — заборонено.

Схожі новини