Написали «масло», а це навіть не спред
У деяких зразках масла експертиза не виявила ні грама молочного жиру!
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/404937/maslo.jpg)
Результати перевірок масла, яке продають українцям, щоразу шокують. І річ не лише у тому, що частину молочного жиру заміняють пальмовою олією. У деяких пачках масла в середині намішано все, що завгодно, окрім молочного жиру. За результатами перевірки масла у рамках проєкту «СТОП Фальсифікат», виявили зразки, де жирів нетваринного походження було 99−100%. Тобто у виробництві такого масла молока не використовували взагалі.
Загалом для експертизи відібрали 77 зразків масла від трьох десятків виробників. На фальсифікаті попались сім виробників. При цьому деякі виробники фальшували лише з деякими партіями масла. Тобто, купуючи одне й те саме масло, покупець отримував то справжнє, то фальсифіковане. Інші ж випускають нормальний продукт і підробку під різними торговими марками. Наприклад, зразки масла «Наш молочник» Старокостянтинівського молокозаводу (Хмельницька обл.) виявились належної якості, натомість «Хуторок» цього ж підприємства уже має домішки немолочних жирів, хоч і у порівняно невеликій кількості (7%). Натомість аж п’ять зразків масла Івано-Франківського міськмолокозаводу, випущеного під різними торговими марками, виявились фальсифікатом (від 44 до 45% немолочного жиру). А у маслі ТОВ «Миколаївпром» взагалі 99−100% немолочного жиру!
Утім, є виробники, яких не вперше ловлять на фальсифікуванні продукції, утім, вони продовжують спокійно працювати. Наприклад, за результатом експертизи Центру «Тест», яку провели на початку минулого року, підробкою виявилось масло Богодухівського молокозаводу (Харківська обл), а також масло фірми «Апрель». У свіжому дослідженні вони знову фігурують як фальсифікатори, які замінили понад дві третини молочного жиру. До речі, у дослідженні «Тесту» з 29 торгових марок фальсифікатом виявились аж двадцять.
Звичайно, молочні жири — дорогий компонент. Аби здешевити собівартість, виробники заміняють його пальмовою чи кокосовою олією (вони за кімнатної температури тверді) або гідрогенізованими жирами. Утім, за українським законодавством, у маслі не може бути ані краплини немолочного жиру. Якщо виробник випускає продукт з комбінованим вмістом, то це уже спред чи маргарин (залежно від кількості немолочного жиру). У такому випадку зазначати на етикетці, що це масло, — заборонено.