Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бульби менше, але вона краща

В Україні немає дефіциту картоплі, а ціни злетіли через паніку покупців

Питання «що ти робиш на вихідних» у вересні не актуальне. Українці копають бульбу. Хто не має власного городу, той запасається «другим хлібом» на ринку. Адже саме у вересні ціни на картоплю традиційно найнижчі. Утім, цьогоріч навіть у розпал картопляного сезону ціни не такі уже й низькі — в середньому 10 гривень за кілограм. На оптовому ринку «Шувар» ціни коливаються в межах 8−9 гривень за кілограм. І хоча деякі експерти лякали дефіцитом картоплі та ціною майже 40 гривень під кінець року, особливого зростання попиту продавці не помітили.

— Насправді нія­кого дефіциту кар­топлі в Україні не­має. Усе почалось з заяви Інституту картоплярства про те, що цьогорічний урожай буде на 50% гірший, ніж торік. Це підхопили жур­налісти, і як наслі­док — ціни на карто­плю злетіли вгору, — каже виконавчий директор Асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова. — Ми спеціально їздили в тур по госпо­дарствах, які вирощують картоплю. Виявилось, що урожай цілком нор­мальний. У середньому він стано­вить 40−45 т з гектара, тоді як торік було 50 т з га. Але торік якість карто­плі була значно гіршою. Вже у верес­ні біля крохмальних заводів стояли черги з 30−40 вантажівок, щоб зда­ти підгнилу картоплю на перероб­ку. Цього року виробники бачать, що урожай можна притримати, тож не поспішають продавати.

— Чи варто споживачам у верес­ні робити запаси картоплі на усю зиму?

— Якщо є де зберігати — варто. То­рік ми не рекомендували купувати багато картоплі заздалегідь, оскіль­ки через погану якість вона не могла довго зберігатись. Цьогорічна карто­пля без проблем достоїть до берез­ня, а то й довше — залежно від сорту.

Чи правда, що багато госпо­дарств уклали угоди з перероб­ними підприємствами, зокрема з виробниками чипсів, тому не продають у торгові мережі?

— Справді, чимало господарств збільшили площі саме для карто­плі, яка йде на переробку. В Укра­їні запрацював великий завод з виробництва чипсів. Крім того, у Чернігові відкрили найпотужніший в Європі крохмальний завод. І це по­зитивно для нашого ринку. Пере­робники укладають угоди наперед, тож виробники можуть розрахува­ти, скільки і якої картоплі треба. Ска­жімо, картопля для виробництва чипсів удвічі дорожча у виробни­цтві, ніж звичайна товарна картопля. Для неї обов’язковим є зрошення. Тому ніхто не садитиме таку карто­плю, якщо не буде впевнений, що зможе її продати. Вона придатна лише для смаження, якщо її звари­ти, буде як скляна. Так само і з кар­топлею для виробництва крохмалю. У нас звикли на крохмальні заводи віддавати гниль. Але для сучасно­го виробництва якісного крохмалю потрібні спеціальні крохмалеміст­кі сорти. Специфіка таких сортів у тому, що вони погано зберігаються. Як тільки зібрали, треба відразу від­правляти на переробку.

Значну частину картоплі в Україні вирощує населення, а люди не надто переймаються тим, який сорт для чого придат­ний…

— Урожай у домогосподарствах і присадибних ділянках значно гір­ший, ніж на підприємствах. Люди са­дять ті самі сорти з року в рік. Дехто має ту картоплю, яку ще бабця сади­ла. У господарствах насіння заміню­ють кожні три-п'ять років. Людям, які вирощують картоплю лише для своїх потреб, варто хоч час від часу купу­вати нові сорти. Звичайно, насіннє­ва картопля коштує недешево — від 12 до 30 гривень за кілограм, залеж­но від репродукції. Не раджу купува­ти третю репродукцію — лише першу чи другу. Сертифіковані центри по­чинають продавати насіннєву кар­топлю переважно з 1 жовтня. Окрім заміни насіння, не варто забувати і правила сівозміни. На одній і тій са­мій ділянці картоплю можна садити не частіше, аніж раз на чотири роки. Бажано після пшениці. Ті, хто дотри­мується цих правил, мають добрий урожай.

Схожі новини