Бульби менше, але вона краща
В Україні немає дефіциту картоплі, а ціни злетіли через паніку покупців
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/397261/kartopla.jpg)
Питання «що ти робиш на вихідних» у вересні не актуальне. Українці копають бульбу. Хто не має власного городу, той запасається «другим хлібом» на ринку. Адже саме у вересні ціни на картоплю традиційно найнижчі. Утім, цьогоріч навіть у розпал картопляного сезону ціни не такі уже й низькі — в середньому 10 гривень за кілограм. На оптовому ринку «Шувар» ціни коливаються в межах 8−9 гривень за кілограм. І хоча деякі експерти лякали дефіцитом картоплі та ціною майже 40 гривень під кінець року, особливого зростання попиту продавці не помітили.
— Насправді ніякого дефіциту картоплі в Україні немає. Усе почалось з заяви Інституту картоплярства про те, що цьогорічний урожай буде на 50% гірший, ніж торік. Це підхопили журналісти, і як наслідок — ціни на картоплю злетіли вгору, — каже виконавчий директор Асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова. — Ми спеціально їздили в тур по господарствах, які вирощують картоплю. Виявилось, що урожай цілком нормальний. У середньому він становить 40−45 т з гектара, тоді як торік було 50 т з га. Але торік якість картоплі була значно гіршою. Вже у вересні біля крохмальних заводів стояли черги з 30−40 вантажівок, щоб здати підгнилу картоплю на переробку. Цього року виробники бачать, що урожай можна притримати, тож не поспішають продавати.
— Чи варто споживачам у вересні робити запаси картоплі на усю зиму?
— Якщо є де зберігати — варто. Торік ми не рекомендували купувати багато картоплі заздалегідь, оскільки через погану якість вона не могла довго зберігатись. Цьогорічна картопля без проблем достоїть до березня, а то й довше — залежно від сорту.
— Чи правда, що багато господарств уклали угоди з переробними підприємствами, зокрема з виробниками чипсів, тому не продають у торгові мережі?
— Справді, чимало господарств збільшили площі саме для картоплі, яка йде на переробку. В Україні запрацював великий завод з виробництва чипсів. Крім того, у Чернігові відкрили найпотужніший в Європі крохмальний завод. І це позитивно для нашого ринку. Переробники укладають угоди наперед, тож виробники можуть розрахувати, скільки і якої картоплі треба. Скажімо, картопля для виробництва чипсів удвічі дорожча у виробництві, ніж звичайна товарна картопля. Для неї обов’язковим є зрошення. Тому ніхто не садитиме таку картоплю, якщо не буде впевнений, що зможе її продати. Вона придатна лише для смаження, якщо її зварити, буде як скляна. Так само і з картоплею для виробництва крохмалю. У нас звикли на крохмальні заводи віддавати гниль. Але для сучасного виробництва якісного крохмалю потрібні спеціальні крохмалемісткі сорти. Специфіка таких сортів у тому, що вони погано зберігаються. Як тільки зібрали, треба відразу відправляти на переробку.
— Значну частину картоплі в Україні вирощує населення, а люди не надто переймаються тим, який сорт для чого придатний…
— Урожай у домогосподарствах і присадибних ділянках значно гірший, ніж на підприємствах. Люди садять ті самі сорти з року в рік. Дехто має ту картоплю, яку ще бабця садила. У господарствах насіння замінюють кожні три-п'ять років. Людям, які вирощують картоплю лише для своїх потреб, варто хоч час від часу купувати нові сорти. Звичайно, насіннєва картопля коштує недешево — від 12 до 30 гривень за кілограм, залежно від репродукції. Не раджу купувати третю репродукцію — лише першу чи другу. Сертифіковані центри починають продавати насіннєву картоплю переважно з 1 жовтня. Окрім заміни насіння, не варто забувати і правила сівозміни. На одній і тій самій ділянці картоплю можна садити не частіше, аніж раз на чотири роки. Бажано після пшениці. Ті, хто дотримується цих правил, мають добрий урожай.