Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія запустила першу гілку «Турецького потоку»

  • 19.11.2018, 17:03
  • 1 197

Президенти Туреччини та Росії запустили першу гілку російського газопроводу «Турецький потік», якою планується постачати газ до Туреччини.

Офіційна церемонія запуску відбулася у Стамбулі 19 листопада, повідомляє «Громадське».

Під час запуску президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що російський газопровід «має історичне значення з геополітичної точки зору». Крім цього, він додав, що у 2019 році газопровід буде повністю готовий до експлуатації, зокрема завершиться його будівництво територією Туреччини.

Зазначимо, що перша гілка «Турецького потоку» призначена для забезпечення власних потреб Туреччини у газі, водночас друга гілка — для його постачання до Південної Європи. Таким чином, повноцінний запуск «Турецького потоку» дозволить Росії скоротити транзит газу через Україну.

Зазначимо, що транзит російського газу через газотранспортну систему України є однією з найбільших статей експорту українських послуг та приносить Україні щороку декілька мільярдів доларів. Зокрема, у 2018 році доходи від транзиту російського газу перевищили українські витрати на імпорт газу на 0,7 мільярдів доларів.

Втрата Україною транзиту означатиме втрату значної частини валютної виручки.

Напередодні міністр енергетики США Рік Перрі заявив, що США будуть протистояти будівництву Росією газопроводів в обхід України, зокрема «Північного потоку-2» та «Турецького потоку».

Схожі новини