Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На вимогу України суд у Швейцарії заборонив Nord Stream і Nord Stream 2 платити «Газпрому»

  • 10.11.2018, 09:34
  • 1 056

Суд в Швейцарії заборонив компаніям Nord Stream AG (власник газопроводу «Північний потік») і Nord Stream 2 AG (оператор будівництва «Північного потоку-2») здійснювати будь-які виплати «Газпрому».

Про це російська компанія повідомила в проспекті до випуску єврооблігацій, повідомляє DW.

Рішення прийнято в якості тимчасових забезпечувальних заходів за позовом української компанії «Нафтогаз». В результаті судового рішення «всі виплати від цих компаній» Газпрому «направляються на швейцарських приставів», йдеться в документі.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітражний суд 28 лютого 2018 року прийняв остаточне рішення щодо спору між «Газпромом» і «Нафтогазом» за контрактом на транзит газу через територію України. По ньому російська компанія повинна заплатити українській стороні 2,6 млрд доларів за недостатні обсяги транзиту газу.

У травні «Нафтогаз» приступив до примусового стягнення коштів з «Газпрому» в ряді європейських країн. Так, в Швейцарії заарештували акції компаній Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. Активи «Газпрому» були також заарештовані в Великобританії і Нідерландах.

У липні «Нафтогаз» подав до Стокгольмського арбітражу позов з вимогою переглянути тариф на транзит газу. Українська сторона в попередньому порядку оцінює свої грошові претензії в 11,58 млрд доларів. Згідно з проспектом до випуску єврооблігацій «Газпрому», цей позов об'єднаний з позовом російської компанії про розірвання транзитного контракту через Україну.

Контракт на транзит між «Нафтогазом» і «Газпромом» діє з 2009 по 2019 рік. Згідно з документом, «Газпром» повинен щорічно передавати не менше 110 мільярдів кубометрів газу для транзиту по території України.

Схожі новини