Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Субсидії — справді малозабезпеченим, а не всім підряд

Якщо зареєстровані за однією адресою, а проживаєте за іншою, ваші доходи при розрахунку субсидії рахуватимуться і тут, і там.

Новий опалювальний сезон не за горами, тож українці поспішають оформити субсидії. Багатьох претендентів на державну допомогу чекає неприємний сюрприз — у компенсації їм можуть відмовити або сума відшкодування буде настільки мізерною, що шкода й часу гаяти на заповнення трьох сторінок документа. Жодного обману — розраховуючи розмір субсидії, органи соцзахисту беруть до уваги ту інформацію, яку самі українці вказують у декларації про доходи. Схоже, уряд таки взяв курс на згортання «подачок» від держави. Ще у травні, коли набула чинності відповідна постанова Кабміну, експерти прогнозували, що право на субсидію втратять від 10% до 40% українських сімей.

Подружжя Ірина та Володимир зі Львова — пенсіонери. Обоє отримують мінімальну пенсію. Чоловік продовжує працювати, але на півставки, відповідно, з мінімальної заробітної плати йому сплачують половину. Сім'я (спільно з дорослими дітьми) має у власності дві квартири. «На тій квартирі, де я зареєстрований і фактично живу, зареєстрована також наша донька, яка живе у квартирі свого чоловіка, тому субсидії не оформляв. А от дружина на ту квартиру, в якій зареєстрована лише вона, субсидію мала — і на опалювальний, і на неопалювальний сезон. Тепер мусила дописати мене як члена своєї сім'ї (домогосподарства) — наші повнолітні доньки такими вже не вважаються. Мої доходи порахували і вийшло, що на неопалювальний сезон дружина не матиме субсидії. Яким буде її розмір на опалювальний, боїмося навіть загадувати», — каже пан Володимир.

Найбільше чоловіка обурило те, що у районному відділі соцзахисту йому нічого толком не пояснили. Інспектори лише порадили звернутися у ЖЕК за місцем проживання (свого та дружини), — аби ті видали акт про непроживання особи за місцем реєстрації. «Коли принесли документи у відділ соцзахисту, нам повідомили, що ці папірці й так „погоди не зроблять“, і що мої доходи у будь-якому разі будуть враховуватися. Чому відразу цього не сказали — два дні витратив, бігаючи від однієї домоуправи до іншої і шукаючи, хто з сусідів є вдома, аби засвідчили, що за цією адресою я живу, а за цією — ні?» — не приховує роздратування пенсіонер.

«Насправді такий акт потрібний, але лише на одну квартиру — у якій пан Володимир зареєстрований та проживає. З 1 травня 2018 року при розрахунку субсидії до уваги беруться доходи всіх членів сім'ї особи зі складу домогосподарства, навіть якщо вони зареєстровані (проживають) за іншою адресою. Тобто у цьому конкретному випадку враховуються не лише доходи пані Ірини, якій призначається субсидія, а й доходи її чоловіка, який зареєстрований і стверджує, що проживає за іншою адресою. Якби подружжя вирішило б оформити субсидію ще й на другу квартиру, знову би бралися до уваги доходи обох, а також доходи доньки, яка зареєстрована за цією адресою, та її чоловіка», — пояснює заступник начальника відділу пільг, соцдопомог та компенсаційних виплат Управління соцзахисту ЛМР Галина Семків.

— Але ж повнолітні діти (і у цьому випадку маємо таку ситуацію) можуть фактично проживати за іншою адресою? Як пенсіонерам довести факт роздільного проживання, адже при розрахунку субсидії органи соцзахисту будуть враховувати не лише доходи доньок і синів, а й невісток та зятів?

— Мусять звернутися у районний відділ соцзахисту і написати заяву з проханням провести обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. Проводити його буде соціальний інспектор, який заздалегідь домовиться із заявником про свій візит. Хочу попросити читачів: якщо вже написали таку заяву, не чиніть перешкод інспектору, бо часто маємо ситуацію, коли наших працівників на поріг не пускають. У шафи і холодильник інспектор зазирати не буде. Обстеження проводиться за затвердженим актом. Ви його читаєте і підписуєте. Далі документ передається на розгляд комісії, яка й вирішує — дати вам субсидію чи ні.

— Тобто бабуся, у якої син — алкоголік, не працює і, відповідно, не допомагає мамі фінансово, може розраховувати на субсидію?

— Знаєте, скільки таких сімей? Хочу, щоб ви розуміли: щоб такі нероби взимку грілися, ми з вами маємо за них заплатити з власної кишені. Зараз такий час, що кожна людина може знайти роботу і працювати, але не хоче цього робити або отримує тіньові доходи. Тепер якщо один із членів сім'ї (домогосподарства) понад 60 днів у році перебуває за кордоном, це дозволяє нам вважати, що він працевлаштувався в іншій країні. Субсидії повинні мати справді малозабезпечені, а не всі підряд.

—Куди людина може поскаржитися, якщо вважає, що при розрахунку субсидії соціальні працівники не врахували всіх важливих моментів?

— Раджу спершу звернутися за роз'ясненнями в Управління або Департамент соціального захисту. Можливо, ви щось не так зрозуміли. Далі доводити свою правоту можна лише у судовому порядку.

Розмовляла Наталія ДРУЖБЛЯК

Схожі новини