Передплата 2024 «Добрий господар»

Колись безробітні , тепер успішні підприємці

“Рука допомоги” пропонує не “рибу” а “вудку” - 70 тисяч гривень

Вирощувати троянди, полуницю, малину, огірки, помідори, відкривати сервіси з ремонту автомобілів, ветлікарні, фотоательє, піцерії, кондитерські... Ці та багато інших цікавих бізнесів розпочинають колишні малозабезпечені безробітні на Львівщині - за допомогою проекту “Рука допомоги”, який пілотно впроваджують у Львівській, Харківській та Полтавській областях.

Львівська область - у авангарді проекту. Лише за 9 місяців активної фази його реалізації понад 40 безробітних і переселенців отримали позитивне рішення про надання фінансової допомоги на започаткування бізнесу. А 20 з них держава вже профінансувала - на загальну суму 1 мільйон 278 тисяч гривень. Окрім того, допомогу в працевлаштуванні отримали 220 колишніх безробітних, до оплачуваних громадських робіт долучилися 23 учасники.

Першою ризикнула Ольга Онуляк з міста Сколе. Отримала фінансову допомогу та відкрила піцерію «Оліо-піца». Згодом до неї долучився чоловік Ігор і отримав від центру зайнятості фінансування на розширення бізнесу. Ольга розповідає: “Було лячно починати. Роздумувала: «З чого ми будемо жити, поки не розкрутимо свій бізнес. Що робитимемо, якщо справа не піде?». Коли захистила свій бізнес-план і комісія мене привітала, зрозуміла, що все зможу. На четвертий день роботи мені довелося спекти відразу 50 піц. Не очікувала такої популярності. Але тепер розвиваємось ще краще. Поки що ми продаємо піці на замовлення. Розширюємо асортимент, на піст печемо рибні піци. А навесні плануємо відкрити приміщення піцерії”.

Під час прес-конференції заступник начальника управління - начальник відділу оплати праці, охорони праці та соціально-трудових відносин Департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Любов Жук розповіла про мотиваційні моменти проекту “Рука допомоги”: «Перш за все, це безвідсоткова фінансова допомога. Це надихало людей розпочати займатися власною справою, хоча кожен з них мав внутрішні застереження через відсутність бізнес-досвіду. Другий аспект – сума повернення зменшується на суму сплачених податків. Таким чином, людина з отриманих 70 тисяч гривень через три роки повертає всього 20-22 тисячі гривень. Якщо ж учасник пілотного проекту працевлаштує двох осіб з числа малозабезпечених, переселенців чи учасників АТО, то кошти повертати взагалі не потрібно».

Координаторка з комунікаційної роботи проекту «Рука допомоги» Інна Шинкаренко повідомила, до пілотних Львівської, Полтавської і Харківської областей цього року приєднається ще три ОТГ Житомирської, Чернігівської та Донецької областей. Загалом у проекті вже беруть участь понад 2,5 тисячі осіб.

Жовківчанка Марія Костів за допомогою проекту реалізувала свої заповітну мрію - заснувала перший у місті власний ветеринарний кабінет «Сірко» і надає медичну допомогу чотирилапим пацієнтам. До цього вісім років працювала у ветклініках. Проект допоміг втілити мрію ще одній жительці Львівщині - Катерині Новицькій, яка відкрила разом із чоловіком власну мистецьку крамницю “Антураж” у Судовій Вишні. "Ідею свого бізнесу ми з чоловіком виношували давно. Завжди любили мистецтво, разом навчалися в Академії мистецтв. Проект "Рука допомоги" підштовхнув реалізувати свої плани швидше. У нашій крамниці можна придбати картини, ікони, вироби ручної роботи, вишиванки", — каже підприємиця.

Мирон Білик із Стрийщини, багатодітний батько, теж наважився започаткувати власний бізнес. Зараз займається лісозаготівлею, надаючи допоміжні послуги у лісовому господарстві. Започатковують на Львівщині бізнеси і переселенці з Криму. Зокрема, Степан Стельмах, який працював у Криму автослюсарем, став власником автомайстерні. Його земляк Мустафа Алівапов зайнявся випіканням кримських чебуреків.

Загалом у державному бюджеті на 2018 рік на реалізацію проекту передбачено 20 мільйонів гривень.