Передплата 2024 «Добра кухня»

Діти фінансово не допомагають? Субсидія пенсіонеру буде!

Безповоротна допомога уряду на оплату житлово-комунальних послуг оформлюється на фактичних, а не на всіх зареєстрованих мешканців.

За два з половиною місяці стартує опалювальний сезон. З усіх житлово-комунальних послуг обігрів помешкань обходиться найдорожче, тому українці поспішають оформити субсидію. У Кабміні нагадують: безповоротну допомогу уряду оформлюють на фактичних, а не на всіх зареєстрованих мешканців квартири чи будинку.

У редакцію “ВЗ” звернулася читачка Марія Ломага. Пенсіонерка живе у трикімнатній квартирі сама. Донька зі своєю сім’єю зареєстрована та фактично живе за іншою адресою. Син 15 років тому виїхав зі своїми дітьми до Іспанії, його родина досі зареєстрована у квартирі пані Марії, однак фінансово син і невістка їй не допомагають. “Якщо людина ніде офіційно не працює, не вчиться на денній формі навчання, не служить в армії і не числиться у Службі зайнятості як безробітна, то вважається, що вона працює неофіційно і її щомісячний дохід вираховують на рівні двох “мінімалок” (зараз це — 6 400 гривень). Якщо помножити на двох, то це 12 800 гривень. Плюс моя пенсія — 2 240 гривень. Виходить, що не можу претендувати на субсидію?” — запитує пані Марія. Хоча тільки саме опалення, каже жінка, коштує 3600 гривень.

У пенсіонерки Галини Гунько — інша проблема. Її єдиний син — алкозалежний, ніде не працює. На оковиту заробляє, здаючи порожні пляшки. Всі домашні клопоти лягають на плечі старенької. Жінка за всяку ціну намагається втримати їхнє двокімнатне помешкання, яке давно переписала на онука (хлопець живе зі своєю мамою та її батьками в іншій області). Час від часу він присилає бабусі кілька гривень, але цих грошей не вистачає навіть на найелементарніші ліки, яких потребує жінка. Пані Галина запитує, чи може претендувати на субсидію, якщо син зареєстрований за тією ж адресою, що й вона, але не оплачує рахунків, та й вдома тижнями не ночує. Зараз чоловік перебуває на лікуванні від алкозалежності у психіатричній лікарні.

У Кабміні нагадують: безповоротну допомогу уряду на оплату житлово-комунальних послуг оформлюють на фактичних, а не на всіх зареєстрованих мешканців квартири чи будинку.

«Часто буває так, що у квартирі чи будинку, де проживають батьки, прописані діти, які фактично там не проживають вже багато років. Зрозуміло, що їхній дохід до обчислення субсидії жодного стосунку не має. Субсидія оформляється виходячи з кількості фактично проживаючих осіб із числа зареєстрованих мешканців житла», — йдеться у повідомленні.

При оформленні субсидії мешканець квартири чи будинку у Декларації про доходи у розділі «склад сім’ї» повинен вказати родичів, які зареєстровані, але не живуть з одержувачем субсидії. Обов’язково потрібно написати «зареєстровані, але не проживають». Разом із декларацією необхідно подати заяву з проханням розглянути на комісії питання про нарахування субсидій на фактичну кількість людей, які мешкають у квартирі, а також надати документ, що підтверджує факт непроживання відповідної особи за цією адресою (довідка з місця роботи в іншому місці, довідка про навчання в іншому місці, про перебування на лікуванні тощо). На підставі цієї заяви Управління соціального захисту скеровує у помешкання заявника державного соціального інспектора, який перевіряє факт непроживання відповідної особи чи осіб і складає акт.

Далі в органі соціального захисту готують подання на комісію, яка приймає рішення призначити субсидію, не на п’ять, а, скажімо, на трьох осіб. «Рішення комісії є обов’язковим до виконання тими житлово-комунальними підприємствами, які надають послуги. Тобто послуги нараховуються не на п’ятьох прописаних, а на трьох фактичних мешканців. І доходи для обрахунку субсидії також беруться з трьох замість п’яти членів родини», — пояснюють урядовці.

А тим часом...

Маєш договір оренди житла — отримаєш допомогу від держави

Українці, які не мають власного житла і живуть в орендованому, також можуть оформити субсидію на оплату комунальних послуг. Для цього їм потрібно повторно звернутися в органи соцзахисту і оформити договір оренди житла у довільній формі.

Раніше оформити субсидію було неможливо через те, що орендар не був офіційно зареєстрований за адресою фактичного проживання. Однак мусив справно платити за газ, світло, воду і опалення, тож у Кабміні вирішили виправити несправедливість.

До угоди оренди житла навмисно вирішили не висувати жорстких вимог. Квартировинаймачу не потрібно завіряти документ у нотаріуса. Достатньо двох підписів — того, хто здає житло і того, хто його орендує. Цей договір буде вважатися офіційним підтвердженням права квартировинаймача на отримання субсидії.

Водночас безробітні українці працездатного віку можуть розраховувати лише на ту субсидію, розмір якої не перевищує двох прожиткових мінімумів — 3248 гривень. У Кабміні переконані: це — несправедливо, коли людина працює неофіційно, не платить податків і отримує максимальну допомогу на сплату житлово-комунальних послуг, а ті, що працюють офіційно, але отримують маленьку зарплатню, можуть претендувати лише на невелике відшкодування від держави. У такий спосіб уряд хоче стимулювати населення офіційно влаштовуватись на роботу. Водночас спеціальна комісія буде окремо розглядати справи тих осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Фото Shutterstock

Схожі новини