Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не для себе кошти заощадив — для держави...

Якщо сім’я не використала всієї суми наданої субсидії, різницю повернуть до бюджету. На грошову компенсацію зможуть претендувати лише ті, хто має індивідуальне опалення.

«За травень у платіжці за тепло була переплата — 1313 гривень і 75 копійок. А у квитанції за червень цієї суми вже не знайшов. Цікаво, чи поверне держава ці гроші, коли розпочнеться новий опалювальний сезон?» - запитує наш читач пан Володимир з Нового Роздолу, що на Львівщині.

«Ті платіжки так оформляють, що годі у них розібратися! - каже. - Приміром, є сума до оплати за опалення — 486 гривень 38 копійок. А є обов’язкова частка за субсидією — 234 гривні 67 копійок. Скільки повинен заплатити — 486 гривень 38 копійок, 234 гривні 67 копійок чи загальну суму (721 гривню і 5 копійок)?».

«Якщо сім’я за опалювальний період не використала всієї суми наданої субсидії, різниця буде повернута до державного бюджету, - пояснює начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог Департаменту соціального захисту населення ЛОДА Василь Гельбич. - Якщо у помешканні є індивідуальне опалення (стоїть газовий котел), ощадливим субсидіантам держава поверне до 700 гривень (це стосується також тих, кому вдалося зекономити електро­енергію, якщо опалення - електричне. - Авт.). Щоб отримати ці кошти, необхідно до 1 вересня звернутися в орган соцзахисту і написати заяву у довільній формі, в якій потрібно вказати спосіб отримання грошей — на банківський рахунок або «на руки» у поштовому відділенні». Кошти виплачуватимуться протягом осені. Суми — різні (за газ - від однієї гривні до майже 700 гривень; за електроенергію — від однієї гривні до 135) і залежатимуть від того, хто скільки зекономив. Наприклад, якщо людина заощадила за газ 1000 гривень, то їй держава виплатить 695 гривень. А якщо зекономила на електроенергії 300, то компенсація становитиме 135 гривень. Решта повернеться у бюджет.

Тим, хто заплутався у цифрах, зазначених у квитанціях, Василь Гельбич радить орієнтуватися на суми до оплати. Це — те, що повинен сплатити споживач. Графа «обов’язкова частка за субсидією» із зазначеною сумою має виключно інформаційний характер — жодних платежів згідно з нею робити не потрібно.

Фото ourlife.in.ua

Схожі новини