Передплата 2024 «Добрий господар»

Іспанські «сині» – 60 гривень, турецькі огірки – 35

Через сезонність подорожчали не лише заморські овочі, а й «борщовий набір».

Чим ближче до зими, кажуть продавці ринків, тим дорожче коштуватиме “борщовий набір”. За останні півтори тижні мінливої — то зимової, то осінньої погоди, картопля подорожчала на гривню-півтори, морква і буряк— на гривню. Білокачанна капуста тримається в ціні, а ось пекінська підстрибнула в ціні орієнтовно на п’ять гривень. Трохи дорожчою стали броколі та цвітна капуста (30 гривень). На зберігання в овочесховищах роблять націнку.

З самого ранку на Привокзальному ринку — чимало покупців, серед яких найбільше пенсіонерів. Окупували ятки із замороженим м’ясом. Ціни на заморожені м’ясопродукти трохи нижчі, ніж на охолоджений товар. Але тут платиш за заморожену воду... Філе курки — 52 гривні за кілограм, гомілка — 33, крила індика — 46, печінка індика — 32, печінка теляча — 22. Ціни на заморожену рибу стартують від 30 гривень, свіжа риба зі ставків та річок — від 40 гривень за кілограм. Зауважила, як довго молодий продавець мучився, поки зважив коропа, що рухався на вазі. Деякі продавці жартома кажуть, що завдяки “живому” товару мають непогану виручку — коливання ваги завжди не на користь клієнта.

Щоб присмачити борщ чи суп, знадобляться гриби. В’язка сушених білих — 60 гривень, трилітрова банка сушених — 350. А ось маринованих білих на прилавках не побачила. Значно поменшало цьогоріч і закруток. Півлітрова банка маринових пекучих перців — 25, консервовані овочеві мікси для супу — 30. Продавці кажуть, тепер невигідно продавати закрутки: ціни зросли, попиту немає.

У фруктовому секторі покупці шукають гарних яблук. Вони найдешевші серед вітамінного товару — 8-9 гривень за кілограм. Заморські груші — від 33 гривень, наші грушки зі саду — від 25. Лимони — 29 гривень, апельсини — 30, мандарини — 31, банани — 28, хурма — 42-55, гранат — 38, виноград — 40. Зауважила, купують цитрусові не кілограмами, а по кілька штук. Напередодні свята Миколая цитрусові, кажуть продавці, подорожчають щонайменше на 10%. Але після Нового року ціни на них знову стабілізуються.

Йду купувати овочі для супу. Клієнти нарікають на незначне подорожчання моркви та картоплі. За кіло цибулі просять 4-5 гривень, домашня ще на гривню-півтори дорожча. Продавці неохоче торгуються. “Пані, та стидайтеся просити знижку — така ладна, а тут торгується за дрібницю”, — чую розмову за сусіднім прилавком. Жінка років сорока, одягнена у недешеву шкіряну куртку, розвернулася і пішла шукати дешевшої цибулі. Кілограм домашнього часнику — 85 гривень, менший — по 65. Можна знайти на продаж часник купками — по п’ять гривень за кілька “розпотрошених” зубчиків.

Найдешевша капуста не першої свіжості, яка годиться хіба що на борщ, рагу чи запіканку, — 3,50, гарна і соковита — 4-5 гривень за кіло. Горнятко квашеної капусти — 8 гривень. Така ціна була і торік. Але ближче до Нового року ціна на квашений вітамін зросте. Картопля — 5-6, морква і червоний буряк — 8. Корінь петрушки — 2 гривні за штуку, селера — 10 гривень за штуку. Кілограм гарбуза — 12 гривень (торік у цей період було 8-9).

Не бракує на прилавках заморських овочів. Але ціни кусаються. Запланувала урізноманітнити своє меню смаженими у клярі баклажанами, але коли почула ціну — передумала. Кілограм іспанських “синіх” — 60 гривень. Вони, як намальовані, жодної подряпини... Турецькі огірки — по 35 гривень. Помідори сорту “Чорний принц” — 30, домашні червоні помідори — від 20. Можна знайти дуже м’які по 18 грн., але використати хіба що на борщ.

Коментар для «ВЗ»

Тетяна ГЕТЬМАН, експерт плодово-овочевого ринку Східної Європи

Суттєве подорожчання овочів “борщового набору” було під час снігопадів — більшість підприємців не змогли вчасно доїхати на закупи до гуртівень. Зараз ціни на овочі пішли на спад. Пропозиція на ринку — велика. За нормальних умов зберігання можна тримати ціну аж до весни. Не прогнозую подорожчання “борщового набору” напередодні Новорічних свят. Немає на це жодної причини, бо пропозицій вдосталь.

Також не буде інтенсивного подорожчання заморських овочів, але за умови стабільної гривні. Ціни на цю продукцію напряму залежать від курсу валют. З

1 січня 2016 року Росія ввела для Туреччини ембарго (торговельно-економічні обмеження). Для фруктів ембарго відмінене, а для овочів — ще діє. Тому зараз (на відміну від минулих років) на українських ринках у рази більше пропозицій турецьких овочів — огірків, помідорів, перцю, кабачків. Ціни на турецьку продукцію не будуть підвищуватися.

Фото автора

Схожі новини