Передплата 2024 «Добра кухня»

Яйця по 5 гривень через дорогі корми, а гречка тримає 30-гривневу планку

Експерти не радять зараз скуповувати крупи.

Ще донедавна українці тішилися дешевим борщовим набором. Овочі для супу та борщу були на 60% дешевші, ніж у 2015 році. Дешевизна тривала недовго. Зараз на ринках за кілограм моркви просять 8 гривень, цибулі — 9, капусти — 5, буряку — 8-10 (у супермаркетах можна натрапити на акцію — 4,5 гривні за кіло). Тримає стабільну планку лише картопля — шість гривень за кілограм. Експерти пояснюють, що цьогоріч виробники суттєво скоротили площі. Але на початку грудня “другий хліб” може подорожчати на 1-2 гривні, бо бракує овочесховищ.

На Галицькому ринку прилавки вгинаються від продуктів, а покупців негусто. Продавці нарікають, що люди менше ходять на ринок. Припускають, що шукають акції у супермаркетах, або їдуть скуповуватися на гуртовні, або до Польщі.

Ціни на домашні продукти кусаються. Домашні яйця — 5 гривень за штуку, а “державні” — 2,40-2,60 грн. За малі яйця — дві гривні. Запитую старшу продавчиню, чому такі дорогі домашні. Жінка відповіла, що через подорожчання кормів — пшениці та кукурудзи. “Курка не живе Божим духом, — обурюється продавець. — Зерно треба або на своєму городі виростити, або купити. До нового року домашні яйця можуть коштувати 6-7 гривень за штуку”.

За кілограм домашнього сиру на Галицькому базарі просять 40-50 гривень (така ж ціна і на Привокзальному ринку). Попиту на нього майже немає. Не встигла підійти до прилавка, як продавчиня солоденько закликала купити сир, дає дегустувати. Збирана сметана — 25 гривень за півлітра, вершки — 35.

М’ясо на Галицькому ринку стартує від 65 гривень (телятина) і до 100, свинина трохи дорожча. Покупців у м’ясному секторі не було. Усі окупували прилавки із курятиною. Найбільше беруть курячу печінку — 49 гривень за кіло. Гомілки — 45, філе — майже 70. Жирна четвертинка для борщу — 40.

Щоб купити інґредієнти для супу чи борщу, витягла з гаманця майже 50 гривень, плюс 20 гривень — за шматок свіжої курятини. І це ще не усі витрати.

Невеличка в’язка зеленої петрушки — 5-6 гривень, цибуля-порей — 25 гривень за кіло. Просила у продавчині знижки на петрушку. Жінка відмовила: “Не хочете — не купуйте! Подивіться, який гарний пучок!”.

Була ошелешена ціною квашених огірків у трилітровій банці — 50 гривень за кіло. Торік їх можна було придбати по 35 гривень. “То пані недорого, буде по 60, — “заспокоїв” продавець поважного віку. — Огірки дорогі, бо смачні. Не дуже солоні, діє­тичні...”.

Значно подорожчала пекінська капуста. Якщо минулого тижня можна було придбати до десяти гривень за кілограм, то тепер коштує 15, деякі продавці правлять 12. На прилавках з’явилася молода білокачанна капуста, яка годиться для свіжого салату чи голубців, — 15 гривень за кіло. Цвітна капуста — 22, броколі — 28.

Фрукти не кожному по кишені. Заморський виноград — 38-45 гривень за кіло, хурма — 45-48 (у супермаркеті побачила за 34), груші — 40, банани — 28, гранати — 45. Покупці налягають на яблука — 10-12 гривень за кілограм. Виноград купують хіба що гілочку-дві, щоб заважила на півкілограма.

У відділі бакалії купують переважно рис, гречку та олію. Гречка —

30 гривень за 900-грамову упаковку, кілограмова упаковка — 32-34 гривні. Вартість рису — від 28 гривень. Півкілограмова упаковка макаронів — від 9 гривень.

Запитую, чи зараз варто купити кілька упаковок гречки, мовляв, коли підвищать “мінімалку”, вона різко злетить у ціні. “Хто його знає, як буде! Вже зараз людям складно, бракує грошей. Бо отримали платіжки за комунальні послуги, — каже продавець Олена. — Не раджу зараз брати багато круп, щоб у них не завелася міль”.

Коментарі для «ВЗ»

Тетяна ГЕТЬМАН,

експерт плодово-овочевого ринку

Східної Європи

На гуртовому ринку “Шувар” вартість борщового набору не підвищилася, навпаки, за вихідні дещо подешевшала. Буряк — 2-2,50 грн. за кілограм, капуста — 2 гривні, цибуля — 3-3,50. Подешевшали на гуртовому ринку навіть огірки та помідори, яких у нас залишилося мало. Причина — на ринках з’явилися турецькі овочі.

Щонайменше утричі подорожчали баклажани, перець та кабачки. Але це через сезонність, ці овочі ми імпортуємо. Місце цієї української продукції займають овочі з Туреччини, Іспанії, Марокко.

У вересні баклажани коштували 3,50 грн., тепер — 11-12 грн. Перець коштував 4 гривні, тепер — 17-25 грн. Кабачки були по три гривні, тепер — 14.

Зараз яблука трохи дешевші — до 10 гривень, бо пропозиція вища, ніж попит. Прогнозую стабільні ціни на українські яблука. Цього року вони добре вродили, їх є де зберігати, сховищ не бракує. Немає експорту, тож будемо їсти наші яблука. Напередодні нового року через попит трохи подорожчають цитрусові. Але після свят ціни стабілізуються. Пропозиція апельсинів, бананів зростатиме.

Іван СТЕФАНИШИН,

радник генерального директора гуртового ринку “Шувар”

Не раджу зараз запасатися товарами, мовляв, з нового року буде стрімке подорожчання. Уряд скасував державне регулювання на соціальну групу товарів. Тому зараз підвищуються ціни на сім видів продуктів, зокрема на молоко, масло, яйця... Молоко дорожчає і через те, що зменшується продуктивність худоби. Овочі дорожчають через націнку на зберігання у сховищах, енергоносії.

Не варто очікувати стрімкого подорожчання продуктів. Можливо, подорожчає на 5-10%. На більше ні, бо бізнес не витримає. Була дорога гречка. І що? Ціна на цю крупу знизилася. Цього року гречки зібрали на 50 тисяч тонн більше, ніж минулих років. Усе залежатиме від наповненості ринку. Якщо не буде нашого товару — буде імпорт. Якщо на прилавках буде європейське, наші виробники “сядуть” у ціні.

Схожі новини