Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зарплатні «апетити» молодих спеціалістів – великі, навики – скромні...

За результатами дослідження Міжнародного кадрового порталу hh.ua, кожен другий молодий спеціаліст, який влаштовується на роботу після закінчення університету, хоче заробляти на місяць не менше десяти тисяч гривень.

І це за відсутності досвіду роботи, не кажучи вже про знання іноземних мов. Роботодавці жаліються на завищені зарплатні вимоги молодих фахівців. Молодь, кажуть роботодавці, не поспішає викладатися на фірмі на всі сто. Найчастіше власники фірм пропонують молодим спеціалістам 4-5 тисяч гривень зарплати на місяць.

Дослідження кадрового порталу hh.ua показало, що більше третини молодих спеціалістів хотіли б отримувати від 5 тисяч гривень, один із восьми погодився б на зарплату в розмірі 3-5 тисяч. І тільки один зі ста опитаних готовий отримувати на місяць менше трьох тисяч гривень. Двоє із п’яти початківців оцінюють себе як професіоналів... Серед працевлаштованого “молодняку” є такі, які об’єктивно оцінюють свої можливості. “Четверо із п’яти вважають, що головною причиною, яка заважає їм претендувати на високі зарплати, є відсутність досвіду та навичок. Практично дві третини фахівців перепоною на шляху до високої зарплати назвали недостатній рівень англійської мови. Двоє із п’яти переконані, що роботодавець звертає увагу на особисті якості людини, а також враховує навички роботи з комп’ютером і програмним забезпеченням. Менше третини опитаних вважають, що на успіх у працевлаштуванні впливає вища освіта. Четверо зі ста вірять, що на допомогу прийде червоний диплом. Частина опитаних відповіли, що під час працевлаштування потрібні “зв’язки”, - повідомляє кадровий портал hh.ua (в опитуванні взяли участь 207 молодих спеціалістів віком до 25 років з різних регіонів України).

Львів’янка Христина Поліщук вважає, що “зарплатні запити” молодих спеціалістів — виправдані. “Молодий спеціаліст - це людина, попереду в якої, крім щоденної праці, - купівля житла, створення сім’ї, народження дітей, - каже Христина. - Не бачу нічого дивного в тому, що молода людина хоче заробляти 400 доларів. Це зовсім небагато і, звичайно, недостатньо для усіх життєвих потреб. Щодо того, що їм начебто не вистачає досвіду, знань іноземних мов, то це вже питання якості освіти, а не очікувань молодих людей”.

Юрист, власник юридичної компанії Віталій Надашкевич має іншу думку: “Зарплатні апетити у молодих людей неадекватні! Проблема не в тому, що їм досвіду не вистачає... Бо насправді працедавцеві не проблема дати молодому фахівцю 400 доларів зарплати в місяць. Проблема більше в тому, що молодий спеціаліст і 200 доларів не заробить на фірму упродовж першого року”.

Підприємець з багаторічним стажем пан Володимир каже, що молодь невиправдано просить високу зарплату (від десяти тисяч гривень), не надто “напрягається” на роботі, а потім ще “сідає” роботодавцеві на шию. Мовляв, переведіть мене на вищу посаду, бо на цій мене не влаштовують умови і платня. “В такому випадку коректно раджу шукати іншу роботу, бо незамінних людей не буває, - наголошує Володимир. - Це не означає, що я не ціную своїх працівників. Якщо хочеш багато заробляти і не розумієш, чому шеф платить небагато, — зареєструйся підприємцем, тоді побачимо, скільки платитимеш своїм підлеглим”.

На думку психолога Марти Пивоваренко, високі зарплатні очікування серед молоді — тенденція. “Є дві причини цього, - каже вона. - Перша — молодь просто слабо уявляє реальний стан справ в економіці, ба більше - навіть не хоче в це заглиблюватися. Ставлять високу зарплатну планку, але отримують від роботодавця відповідь: “Ваша робота не вартує більше двох-трьох тисяч гривень на місяць”. Більшість молодих фахівців працюють на таких умовах місяць-два, а потім звільняються. Друга причина — великий розрив у професіях, тобто оплаті. Хтось заробляє у доларах, хтось — у гривнях.

— Як коректно підняти на співбесіді питання щодо суми зарплати?

— Рекомендую обговорювати на співбесіді мету, завдання роботи, а не гроші. Той, хто першим заговорив про зарплату, — той програв! Таким чином ти психологічно налаштовуєш іншу сторону підлаштовуватися під ці умови. Якщо людина прийшла влаштовуватися на роботу за принципом покликання і не говорить про гроші, то може очікувати на приємний сюрприз - працедавець заплатить їй більше.

Схожі новини