Передплата 2024 ВЗ

Лічильник — у кожну квартиру. Чи будинок?

«Львівгаз» говорить одне, а міністр соцполітики – зовсім інше.

Чим ближче до опалювального сезону, тим більше “нововведень” чекає на споживачів. За вересень перші 1900 споживачів у Львові із 32 будинків, де оформили акти з відмовою від побудинкових лічильників, отримають квитанції, в яких нарахування за газ зростуть удвічі.

Газовики пояснюють це тим, що Кодекс газорозподільних мереж зобов’язує їх переводити на граничні норми споживання газу тих, хто відмовився від встановлення побудинкових приладів обліку. Голова правління ПАТ «Львівгаз» Юрій Войсович каже, що відтепер навіть за умови використання лише газової плити в місяць на людину буде нараховуватися замість 4,4 куб. м — 9,8 куб. м; за використання газової плити та водонагрівача замість 14 куб. м - 23,6 куб. м.

Тема встановлення побудинкових приладів обліку газу замість квартирних схвилювала споживачів у всіх регіонах

України.

Нагадаємо, свої дії газопостачальники пояснюють тим, що Нацкомісія, яка регулює сферу енергетики та компослуг (НКРЕКП), зобов’язала ПАТ «Львівгаз» оснастити побудинковими приладами понад 1600 багатоквартирних будинків та затвердила відповідні кошти в інвестиційній програмі підприємства. Оскільки у газопостачальних підприємств не вистачає коштів, щоб встановити газовий лічильник у кожному помешканні, то для того, щоб не збільшувати тариф на газ, вирішили встановлювати побудинкові прилади обліку. За розрахунками держрегулятора (НКРЕКП), вартість будинкових приладів у сім разів дешевша, ніж індивідуальних.

За станом на вересень 2016 року у Львівській області встановлено понад 250 побудинкових лічильників газу. «Це дозволило лише за чотири місяці облікувати блакитне паливо майже у 20 тисяч мешканців регіону, які використовують газ лише для приготування їжі. Відтепер ці споживачі зможуть назавжди відійти від поняття «норма споживання» та оплачувати за реально використаний енергоресурс», - кажуть у «Львівгазі».

Про те, що рішення про встановлення побудинкових лічильників газу замість квартирних суперечить українському законодавству, каже міністр соціа­льної політики Андрій Рева: «Наші постачальники газу керуються постановою НКРЕКП і замість того, щоб встановлювати лічильники у квартирах, встановлюють побудинкові лічильники. Постанова НКРЕКП не є законом і не може бути вищою від закону». Міністр має на увазі Закон про комерційний облік газу, який зобов’язує газопостачальників до 1 січня 2018 року встановити прилади обліку у помешканнях, де використовують газ тільки для приготування їжі. «А вартість лічильника закладається у тарифі на газ», - додає міністр Андрій Рева.

З такою думкою міністра не погоджується голова НКРЕКП Дмитро Вовк, який активно пропагує встановлювати на будинках лічильники, які дадуть значну економію на оплаті за енергоресурси. Зрештою, Дмитро Вовк дорікнув Андрію Реві, що кожен повинен займатися своєю справою, і «тому не дозволяє собі коментувати субсидії».

У Львові ж хочуть зробити прецедент і запросити на сесію міської ради та заслухати з цього питання керівника ПАТ «Львівгаз» Юрія Войсовича та голову НКРЕКП Дмитра Вовка і міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. З такою ініціативою виступила фракція партії «УКРОП» у Львівській міській раді. Голова цієї фракції Ігор Телішевський вважає, що облгази “домовилися” з Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сферах електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), і вирішили зробити ставку на встановлення саме побудинкових лічильників замість квартирних начебто для економії часу та коштів. “А як у нас уміють “домовлятися” — про це відомо всім”, - каже депутат.

“Ті, хто має встановлені лічильники газу у квартирі, платитимуть за їхніми показниками. Решта — за показниками побудинкового. Оплата нараховуватиметься відповідно до кількості осіб, зареєстрованих у приміщенні. Тобто якщо в квартирі прописано п’ятеро осіб, а насправді живе одна людина, то вона платитиме за всіх. Це призведе до подальшого зубожіння людей”, - пояснив голова фракції партії у Львівській міськраді Ігор Телішевський.

До речі, з 1 січня 2018 року газорозподільній компанії буде заборонено транспортувати природний газ споживачам, які не встановили приладів обліку.

Фото «Львівгазу»

Схожі новини