Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Оголошення про роботу розвішуємо біля церков, людних місць...»

Данські інвестори вклали два мільйони євро в розширення виробництва м’яких меблів на Львівщині.

На Львівщині, яка останніми роками активно залучає іноземні інвестиції, працюють підприємства із данським капіталом. Так, у 2008 році у селі Лозина Яворівського району запрацювала фабрика із виробництва м’яких меблів. Її засновником виступила данська компанія «Крагелюнд Феніче Холдинг АпС». Починали з двох цехів - швейного та столярного. Нині на фабриці ПП «Діал-Маркет» виготовляють м’які меблі, які продають у Данію, Німеччину і навіть в Америку. Наприкінці минулого року до складу засновників увійшла ще одна данська фірма - «Інновейшен Рандер А/с». Зараз ця фірма вирішила інвестувати ще два мільйони євро в будівництво нового виробничого цеху загальною площею 7200 кв. м, який повинен запрацювати вже у листопаді. Виробництво, інспіроване данським інвестором, оглянув голова Львівської ОДА Олег Синютка. До поїздки долучилася журналіст “ВЗ”.

Якщо сьогодні підприємство виготовляє двісті диванів на тиждень, то із запуском нового цеху обсяги виробництва збільшаться у п’ять разів і продукцію постачатимуть у 80 країн світу. Наразі новий цех виглядає як звичайна “коробка”. Тут закінчують роботи з монтажу промислової підлоги. Після цього встановлять опалення та вентиляцію, пожежні комунікації і освітлення приміщень. Українському підрядникові вистачає часу, щоб завершити до 1 листопада усі заплановані роботи. У цьому запевнив керівник підрядного підприємства «Словбудінвест» Петро Стасів.

За словами директора ПП «Діал-Маркет» Назара Притули, тут виготовлятимуть м’які меблі різної конфігурації для європейського ринку. «Нові потужності дадуть можливість створити нові робочі місця. Плануємо збільшити кількість працюючих на заводі з 60 до 200 осіб. Зараз працівники на руки отримують 4,5 тисячі гривень у місяць», - додав він. Підприємство має намір дбати і про розвиток інфраструктури, адже воно розташоване ніби й недалеко від Львова, але добиратися до нього проблематично.

«Сподіваємося підняти авторитет легального праце­влаштування, авторитет гідної оплати праці», - каже Назар Притула. Він розповів, що питання працевлаштування і пошук кадрів (переважно тут працюють столяри й швачки) стоїть досить гостро. Причини дві — це близькість регіону до кордону і конкуренція, адже сусідами фабрики є «Фуджікура» і «Бадер». Тому на підприємстві стараються, щоб була гідна зарплата.

Окрім нового будівництва, голова області відвідав і вже діюче виробництво, де виготовляють м’які меблі — дивани зі шкіри, шкірзамінника і тканини. Продукція стовідсотково йде за кордон. Але в майбутньому її планують продавати і на території України. У цехах — затишно й чистенько. За швейними машинами працюють жінки і дівчата різного віку. Марійка, яка шиє замки, розповіла, що прийшла на роботу три місяці тому. Спочатку два місяці вчилася на підприємстві, а тепер уже місяць працює. Живе недалеко від заводу. Ще одна швачка, Наталя, живе у сусідньому селі. Про те, що тут можна знайти роботу, їй розповіли люди у селі. Вона прийшла на фабрику чотири місяці тому, навчилася шити, й не шкодує.

У столярному цеху працюють переважно чоловіки, складають готову продукцію — дивани. Працівник Роман розповідає, що цю продукцію відправляють у Данію, а звідти вже розподіляють у країни Європи. Останнім часом продукцією зацікавилися у Німеччині, є замовлення від США. «Наші люди таких диванів не хочуть. Вони чомусь надають перевагу великим і габаритним», - відзначив Роман.

Голова Яворівської РДА Орест Хлян зазначив, що для району кожен такий промисловий об’єкт — на вагу золота. «Яворівщина — один із найбільших районів та найбільш густозаселений в області. А оскільки він ще й прикордонний, виникають труднощі із робочою силою, яка часто шукає праці поза межами нашої держави, - зазначив керівник району. - Проте на цю ситуацію вплине позитивний інвестиційний клімат, який панує у районі. Для прикладу, у жовтні компанія «Фуджікура» планує відкрити на Яворівщині вже другий завод на понад 1,5 тисячі робочих місць».

Керівник підприємства Назар Притула розповів кореспондентові «ВЗ», як на фабриці шукають працівників: «Оголошення розвішуємо біля церков, біля людних місць, передаємо інформацію через наших працівників. Люди зараз самі приходять, коли побачили, що є зрушення, що ми розбудовуємося і що є перспективи. Проблеми з пошуком кадрів є — це конкуренція трудових ресурсів і прикордонна зона, коли люди можуть перевозити через кордон сигарети. Наші працівники влітку під час відпустки їздили на «Бадер» - коли почули рекламу про зарплату у вісім тисяч гривень. Але після відпустки усі повернулися до нас на підприємство. Це хороший знак для підприємства, що все-таки якісь переваги і в нас є», - каже пан Назар.

Голова Львівської ОДА Олег Синютка одразу після Лозина поїхав у Городок, де у приміщенні ТзОВ «Бадер Україна» мав зустріч з директорами підприємств легкої промисловості та керівниками закладів профтехосвіти. Говорили про співпрацю навчальних закладів, роботодавців і замовників щодо підготовки робітничих кадрів для потреб економіки регіону, зокрема швачок та розкрійників. «Украї­на сьогодні потребує кваліфікованих робітників легкої промисловості. Тому наше завдання — максимально наблизити систему профтехосвіти до потреб ринку праці та поліпшити взаємозв’язок із ним. Дуже важливою є підтримка робітничих кадрів та недопущення відтоку професіоналів за кордон», - наголосив Олег Синютка.

На нараді домовилися контактувати із профільними нав­чальними закладами, продов­жувати укладати двосторонні та багатосторонні договори між закладами профтехосвіти і підприємствами-замовниками робітничих кадрів. Учні ПТУ зможуть проходити практику на цих підприємствах, за яку їм платитимуть, а випускники після практики можуть залишатися тут на роботу.

Схожі новини