Передплата 2024 «Добра кухня»

Розкрадання енергомайна – головний біль для енергетиків

Уже не перший рік енергетикам дошкуляє проблема, яка несе загрозу аварій на повітряних лініях, перебоїв у електропостачанні, можливих людських жертв, а також завдає чималих збитків державі.

Йдеться про розкрадання енергетичного майна з високовольтних магістральних ліній електропередачі, яке сьогодні набуло загрозливих масштабів.

Бажаючи легкої наживи, «мисливці за металом» розукомплектовують металеві опори, викрадаючи з них кутники, чим значно знижують стійкість конструкцій. Це може призвести до падіння цих опор і автоматичного відключення високовольтної повітряної лінії. У результаті, без електропостачання може залишитися велика кількість споживачів. Трапляються також випадки пошкодження енергомайна із диверсійним забарвленням. Так у березні зловмисники навмисно пошкодили відтяжки на 4 опорах повітряної лінії 750 кВ «Хмельницька АЕС — Жешув», яка перебувала під наведеною напругою. Наслідком протиправних дій стало падіння однієї з опор, що призвело до деформації конструкції та руйнування ізоляторів.

Такі злочинні дії завдають значних збитків державі. Адже заміна викрадених деталей та ремонт пошкодженого обладнання потребують чималих коштів. З початку цього року Західна енергосистема державного підприємства «НЕК «Укренерго» нарахувала збитків, завданих у результаті викрадення конструктивних елементів опор та пошкодження енергетичного майна, на загальну суму близько 1,5 млн. грн. Кожна крадіжка чи пошкодження — це додаткові витрати. На жаль, кошти, такі необхідні для придбання та реконструкції застарілого обладнання, енергетики змушені спрямовувати на усунення заподіяної шкоди.

Повітряні лінії електропередачі є державною власністю, а їх збереження регламентується відповідними законодавчими актами. За розкрадання елементів повітряних ліній та їх пошкодження загрожує кримінальна відповідальність. Зокрема, стаття 194-1 Кримінального кодексу України передбачає покарання, залежно від тяжкості злочину, терміном до 3 або ж від 3 до 15 років позбавлення волі за навмисне псування, руйнування об’єктів електроенергетики, якщо ці дії призвели або могли призвести до порушення нормальної роботи цих об’єктів, до небезпеки для життя людей, їх загибелі чи інших тяжких наслідків.

«Розкрадання та пошкодження енергомайна є цинічним злочином проти держави. У той час, коли країна переживає скрутні часи, коли патріоти України ціною власних життів виборюють незалежність, зловмисники свідомо завдають удару державі, загрожуючи її енергетичній безпеці. Сьогодні такі дії є неприпустимими, і це повинні зрозуміти усі ті люди, які готові нашкодити країні та її громадянам заради власної незначної вигоди», — розповів в.о. директора Західної енергосистеми Ярослав Данилюк.

Тому Західна енергосистема закликає людей не бути байдужими, не лишатись осторонь антидержавних злочинів, а повідомляти про факти скоєння крадіжок чи пошкодження електрообладнання правоохоронні органи. Адже на сьогодні надійність електропостачання споживачів, а відповідно і енергобезпека держави, залежить не лише від зусиль енергетиків, а й від активної громадської позиції населення щодо чиїхось протиправних дій.

Схожі новини