Передплата 2024 «Добра кухня»

Шкідливі енергетики

Зазвичай люди використовують енергетики для підвищення працездатності, поліпшення концентрації уваги, зменшення почуття втоми. Однак ці напої можуть становити серйозну загрозу здоров’ю

Захворювання серцево-су­динної системи. Зловживання енергетиками з високою ймовір­ністю призведе до серйозних за­хворювань серця і судин. Велика доза кофеїну різко підвищує ар­теріальний тиск, збільшує пульс і спричиняє порушення його рит­му, підвищує ризик серцевої не­достатності. Смерть від передо­зування кофеїну цілком реальна ситуація.

Ослаблення нервової сис­теми та психіки. Енергетики мо­жуть негативно впливати на робо­ту нервової системи. Найчастіші розлади, пов’язані з ними: безсо­ння, головний біль, тривожність, панічні атаки, підвищена агре­сивність, візуальні та слухові га­люцинації, хронічна втома. Також кофеїн спричиняє звикання, яке загрожує постійним підвищенням дози та «синдромом відміни».

Проблеми шлунково-киш­кового тракту. Енергетики під­вищують кислотність шлунка та можуть спровокувати печію, про­нос, гастрит, виразки, запален­ня. У цьому напої є речовини, які змінюють метаболізм клітини та впливають на кровопостачання. Енергетики звужують судини все­редині ШКТ і сприяють тому, що в клітинах шлунка починаються за­пальні процеси, таким чином шлу­нок починає сам себе роз'їдати.

Схожі новини