Передплата 2024 «Добра кухня»

Дорого в гривні? Позичайте у злотих

«Кредобанк» почав кредитувати підприємців у польських злотих

За останні кілька років торгівля між Польщею та Україною неабияк пожвавилась. З 1 січня, відколи набула чинності угода про Зону вільної торгівлі з ЄС, торгувати з Польщею стало ще вигідніше. Не дивно, що кількість підприємств, які мають бізнес-зв’язки з польськими компаніями, постійно зростає. Тепер ці підприємства отримали додаткову можливість для розвитку — з 1 березня вони можуть отримати кредит у злотих. При цьому лише під 9% річних (тоді як кредит у гривні можна залучити щонайменше під 20%). Унікальну пропозицію для польсько-українського бізнесу створив ПАТ «Кредобанк», майже 100% якого належить найбільшій польській банківській установі PKO Bank Polski.

«Це досить цікава пропозиція для ринку. Адже, по-перше, у злотих в Україні не кредитують. По-друге, вартість таких кредитів дуже цікава, адже деякі банки лише залучають валюту під 10-12%, тоді як у нас вартість кредиту — 9%, — каже директор Центру розвитку українсько-польського бізнесу Сергій Шейка. — Кредитування у доларах «Кредобанку» від 7% річних. І з упевненістю можу сказати, що це найдешевша пропозиція на ринку України. Зараз для українського бізнесу ми готові надати тринадцять кредитних продуктів для забезпечення будь-яких потреб. Це і фінансування під заставу товарів в обороті, і без застави взагалі. Окрім того, банк запровадив спеціалізовану кредитну пропозицію для сільськогосподарських підприємств тощо».

Утім, банк акцентує увагу не лише на кредитуванні бізнесу, а й на особливих пропозиціях щодо обслуговування. Скажімо, вже у другій половині року підприємцям запропонують дистанційне відкриття рахунків у PKO Bank Polski. Тобто, аби відкрити рахунок у польському банку, підприємцям не треба буде спеціально їхати до Польщі, витрачати додатковий час та кошти. Усе можна буде оформити тут, на місці.

Є особлива пропозиція для ІТ-підприємств. Вони зможуть здійснювати перекази на рахунки багатьох отримувачів в Україні одним платежем. Тобто з PKO Bank Polski до «Кредобанку» йде один платіж з переліком отримувачів, а уже тут кошти «розщеплюють» і надсилають на рахунки n-ї кількості отримувачів. Це вигідно для ІТ-компаній, які замовляють послуги українських аутсорсерів. На сьогодні за такою схемою банк обслуговує уже шість компаній, а кошти отримує понад 1200 фізичних осіб-підприємців. Щомісяця за такою схемою надходить близько 2,2 мільйона доларів.

«Розвиток українсько-польського бізнесу є одним із найважливіших напрямів роботи «Кредобанку», що є найбільшою інвестицією Польщі в українську банківську систему, — розповідає заступник голови правління ПАТ «Кредобанк» Даміан Раґан. — Ми вже сьогодні пропонуємо підприємствам із польським капіталом та компаніям, що мають сталих партнерів у Польщі, пільгове розрахункове обслуговування, чи не вперше в Україні впровадили можливість отримувати кредити та розміщувати депозити у польських злотих. У найближчому майбутньому ми плануємо впровадити для підприємств швидкі й дешеві перекази між Україною та Польщею». До речі, за 2015 рік обсяги торгівлі товарами між Польщею та Україною в частині експорту сягнули майже двох мільярдів доларів, в частині імпорту — 2,3 млрд. «Польща була шостою за обсягом експорту з України та п’ятою — за обсягом імпорту. Більше того, якщо аналізувати січень цього року, то за імпортом Польща залишилась п’ятою, а в частині експорту уже третя. Щодо кількості підприємств з польським капіталом, які на сьогодні працюють в Україні, то цифра доходить майже до двох тисяч юридичних осіб. З них 540 обслуговуються саме в «Кредобанку». Загалом підприємств, які здійснюють експортно-імпортні операції з Польщею, майже п’ять тисяч, а ми обслуговуємо 1155 з них», — каже Сергій Шейка.

Схожі новини