Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гривня зміцнюється завдяки аграріям

До кінця року курс коливатиметься в діапазоні 25-27,5 грн. за долар.

Перестати думати про курс долара, а почати дивитися на ціни і на вміст холодильника, порадила українцям голова НБУ Валерія Гонтарева. На жаль, для багатьох людей саме курс долара визначає вміст холодильника, адже від нього безпосередньо залежать ціни на значну кількість товарів. Тож навіть ті, хто в руках не тримав “вічнозелених”, не можуть не звертати уваги на курс. Тривоги додала й інформація, що в уряді збираються перерахувати бюджет з урахуванням вищого середньорічного курсу. Якщо у бюджеті, прийнятому в грудні, середній курс закладали на рівні 24,1 гривні за долар, то тепер начебто має бути 26,9. Виходить, у владі нарешті визнали, що розраховувати на зниження курсу долара не варто. Але чи сам перегляд бюджету з новим курсом не спровокує чергового зростання курсу?

- На даному етапі перегляд бюджету до такого рівня курсу не спровокує попиту на валюту. До того ж такий прогноз значно реалістичніший від попередніх оцінок, — каже провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин. — З початку року середній курс продажу безготівкового долара США становить 25,9 грн. Для виходу до середнього планового рівня 26,9 грн. за долар США необхідно утримувати курс нижче 27,3 грн. до кінця року. На скільки реально це? Важко сказати. Економічні виклики для України значні: немає стійкого торгового балансу, імпортозаміщення, низький рівень проникнення товарів на нові ринки збуту. До того ж маємо значні політичні ризики, слабкість реформ, бойові дії. Тому ризики побачити позначки вище 27,3 високі.

— Від початку березня ситуація на валютному ринку відносно стабільна. Що забезпечило цю стабільність і як довго вона триватиме?

- Наразі не можна говорити про стабільність ситуації на валютному ринку. У зв’язку з початком активної фази посівної ярих культур і її високою вартістю аграрії почали заводити в країну власні валютні ресурси і валютні кредити. Також після січневого і лютневого обвалу активізувалися металурги, які знайшли шляхи постачання в обхід РФ. Додатково варто відзначити зміну цінових тенденцій на основних ринках присутності українського експорту, що покращує очікування надходжень. З точки зору ринкових очікувань, відбувається стабілізація спекуляцій навколо політичної кризи і виходу з нього. Разом з тим, ринок залишається досить нестійким, зважаючи на низьку ліквідність і перекоси попиту та пропозиції. Тому коливань не уникнути. На даному етапі можна говорити про формування нового діапазону коливань 25-27,5 грн. за долар США. Якщо курс опуститься нижче 25 грн., з’явиться додатковий попит на валюту, в тому числі з боку імпортерів. Вище 27,5 грн. попит звужується через продажі готівкового ринку.

— Чи вдасться Україні до кінця року отримати ще хоча б один транш від МВФ і чи можемо ми обій­тись без допомоги Фонду?

— Ймовірність отримання кредитного траншу від МВФ у поточному році зберігається. Проте голов­ним мотивом для Фонду є розв’язання політичної кризи і гарантії утримання прийнятих і узгоджених з МВФ реформ. На наш погляд, є можливість проходження поточного року і без кредитів МВФ, але для цього необхідні політична воля, консенсус політичних сил і рішучі дії, активні реформи. А цього, на жаль, немає. Кредити Фонду також необхідні для надходження коштів від інших кредиторів. Оскільки економіка України не демонструє активного відновлення, перебуває під тиском ембарго РФ, вимагає високих витрат на оборону і стимулювання внутрішнього попиту, інвестицій в енергоефективність - зовнішня підтримка нам необхідна.

Схожі новини