Передплата 2024 «Добрий господар»

Імпортний рис дешевший за нашу гречку!

Через дефіцит вітчизняної крупи знову доведеться перебиватись китайською.

Як попереджали ще на початку осені, в Україні таки виник дефіцит гречки. Ціни на цю соціальну крупу уже далеко не соціальні — за кілограмову пачку доведеться викласти понад 30 гривень! Дещо дешевше можна придбати крупу на вагу — якщо пощастить, можна знайти акційну за 25-26 гривень. Аби зростання цін було не таким помітним, виробники хитрують — фасують не кілограмові пачки, а по 900, 800 і навіть 750 грамів. З’являються і нові “економні” торгові марки, які комбінують гречку-ядрицю і колену. Що ж, і на такий товар є покупець — люди не в тому становищі, аби перебирати. Експерти кажуть: якщо на тлі цього подорожчання люди запанікують і почнуть вимітати крупи мішками, то ціна на гречку може сягнути 45-50 гривень.

На екстремальне подорожчання гречки нарешті звернули увагу в Аграрному фонді. Голова правління фонду Андрій Радченко заявив, що вони збираються продавати уроздріб гречку, яку торік закупили в резерв. Щоправда, на швидке зниження цін сподіватись не варто. За словами пана Радченка, наразі лише планують переробити і розфасувати гречку, а у роздрібі вона з’явиться за півтора-два місяці.

У тому, що гречка з резерву зможе знизити ціну, експерт зернового ринку “УкрАгроКонсалт” Єлизавета Малишко сумнівається. “Усе залежить від того, який обсяг крупи вони викинуть на ринок. Утім, як на мене, ціна хіба що збережеться на нинішньому рівні, — каже експерт. — Причина зростання цін на гречку пов’язана з тим, що у нас два роки поспіль скорочували посіви під гречкою. Запаси також скорочувались. Тому й виник дефіцит. Експорт гречки обмежений, а наші агропідприємства орієнтовані на ті культури, які легко можна експортувати за кордон. Звичайно, з такими цінами, як зараз, вигідно вирощувати гречку і для внутрішнього ринку. Але на цей рік заплановано збільшення площ під гречихою приблизно на 5-10 тисяч га, тобто на 3-5%. Це ситуацію не врятує. Але для невеликих фермерських господарств, які працюють на внутрішній ринок, ця культура цього року мала б бути цікавою”.

За даними Держкомстату, у 2000 році посівні площі під гречихою займали 573,5 тис. га, тоді як у 2015-му — лише 137 тис. га. Відповідно, валовий збір зерна гречки зменшився з 480,6 тис. тонн у 2000 році до 110 тис. у 2015 році. І це при тому, що річне споживання гречки в Україні становить 155-180 тис. тонн. Але ж її ще й продають на експорт, хоча й у незначних кількостях. В Українському клубі агробізнесу порахували: аби перекрити дефіцит на українському ринку, доведеться ввезти щонайменше 30-40 тисяч тонн імпортної гречки, насамперед китайської.

До речі, в ЄС українську гречку можна зустріти лише у магазинах здорового харчування, де коштує вона дуже дорого. А ще там її продають в аптеках - як добавку до дієтичного раціону. Натомість українці змушені з кожним роком скорочувати споживання цієї здорової крупи, через зростання цін. Зате нарощуємо споживання не вельми корисної картоплі, яка хоч і подорожчала, але все ж коштує значно дешевше, ніж гречка.

Від гречки не погладшаєш… Чим корисна ця каша?

За словами лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської, гречка додає енергії, оскільки є джерелом так званих «складних» або «повільних» вуглеводів (на замітку тим, хто збирається дотримуватися посту). Завдяки клітковині допомагає виводити з організму токсини і канцерогени. Знижує рівень цукру у крові (має низький глікемічний індекс) та рівень «поганого» холестерину. Містить багато рослинного білка, тому підходить для вегетаріанців та людей, яким потрібно обмежити тваринний білок (при подагрі, атеросклерозі, хворобах нирок). Багата вітамінами (особливо вітамінами групи В, що позитивно впливають на центральну нервову систему, та РР, необхідного для підтримки здоров’я судин). Також збагачена кальцієм, магнієм, фосфором, цинком, котрі забезпечують міцність кісток і здоров’я імунної системи.

Гречана каша — продукт низькокалорійний. Є харчовим гепатопротектором, тобто захищає печінку від передчасного старіння, запальних процесів і відкладення жиру, так званої жирової дистрофії печінки, яка є поширеною серед українців через надмірне вживання солодощів, смаженої їжі і малорухливого способу життя.

Гречка захищає організм від радіації та нітратів і має антиалергійні властивості.

Клітковина цієї крупи нормалізує травлення і особливо корисна для харчування дітей, людей старшого віку та є одним із головних продуктів у лікувально-профілактичному харчуванні.

“Цю крупу можна й не варити, - каже діє­толог. - Переберіть її, промийте, залийте окропом. Банячок закутайте у тепле покривало і нехай настоюється протягом ночі. Якщо крупа видасться твердою, її можна кілька хвилин поварити. Можете додати чайну ложечку насіння льону, один-два подрібнені горіхи і залити теплим молоком. Або з’їсти її разом із вареним яйцем чи омлетом зі салатом зі свіжих овочів. Також гречку можна приготувати на обід. На перше — обов’язково суп (бажано овочевий). На друге — варене або тушковане м’ясо (ідеальний варіант — парова котлета), гречка і порція овочевого салату”.

Порція каші повинна бути завбільшки з ваш кулак.

Наталія Дружбляк.

Схожі новини