Передплата 2024 «Добрий господар»

Як надійно придбати квартиру, якої ще немає?

У Львові відбулася конференція, присвячена фінансуванню житлового будівництва.

В останні два роки нові будинки у Львові ростуть, наче гриби після дощу. Агенти з нерухомості скаржаться: продавати квартири у «радянських» багатоповерхівках все важче, люди хочуть житло в новобудовах. Але й тут є певні ризики. Відомо, що найдешевше квартира коштує на початку будівництва, але де гарантія, що будинок таки добудують? Нерідко забудовники затримують здачу будинку в експлуатацію або вже на фінальному етапі з’являються проблеми з документами на право власності на житло. Як забезпечити надійність інвестицій у житло на етапі котловану? Про це говорили на першій бізнес-конференції «Фінансування житлового будівництва», яку організував у Львові державний Укрексімбанк.

«У 2006 році законодавці поставили забудовників у досить-таки жорсткі рамки і дозволили залучати кошти виключно через фонди фінансування будівництва, через недержавні пенсійні фонди або облігації. У 2010 р.у цей закон внесли правку про те, що інші способи залучення коштів також мають право на життя, — говорить фінансовий директор ПАТ «Фірма «Галбуд» Тетяна Гуменюк. — Коли ми для себе шукали найоптимальніші варіанти залучення коштів, визначили такі критерії: по-перше, це високий ступінь захищеності інвестора, по-друге, зрозумілий для клієнта механізм. Тому ми зупинились на фондах фінансування будівництва. Адже на відміну від попередніх продажів чи, наприклад, випуску цільових облігацій, це проста і надійна система залучення коштів. Відтак ми ще у 2008 році створили перший фонд фінансування будівництва. Як показав досвід, це був правильний крок, адже ми продаємо всі квартири ще на етапі будівництва, до моменту здачі об’єкта в експлуатацію».

Власне, фонди фінансування будівництва — це чи не найнадійніша для покупця система фінансування будівництва. Такий фонд створюється під конкретний об’єкт нерухомості. При цьому кошти фонду контролює не фірма-забудовник, а управитель — посередник, яким найчастіше виступає банк. Управитель перевіряє нормативну та дозвільну документацію забудовника, цільове використання залучених коштів, своєчасність виконання та відповідність всіх етапів будівництва затвердженому графіку. І це дуже зручно для покупців, які, вносячи кошти, можуть бути впевненими у надійності своїх інвестицій. Крім того, у фонді фінансування будівництва обов’язково створюється оперативний резерв на випадок, якщо хтось з інвесторів передумає купувати квартиру і захоче забрати гроші.

«Фонд фінансування будівництва може забезпечити якісні продажі квартир на початковій стадії будівництва, якщо партнером будівельної компанії є надійний управитель, — наголошує заступник начальника управління організації та супроводження роздрібного бізнесу АТ «Укрексімбанк» Надія Агре. — Державний Укрексімбанк є найкращою гарантією надійності, про що свідчить перше місце в Україні за коштами юридичних осіб на рахунках і третє — за вкладами населення. Будівельні компанії працюють з нами уже багато років. Ми цінуємо наших довірителів і ретельно обираємо проекти. За весь цей час у нас не було жодного типового проекту, жодного типового договору. Ми абсолютно гнучкі, коли ми працюємо із забудовником. Водночас банк є не лише посередником, наше завдання — бути партнером для забудовників і гарантом для покупців».

З 2006 року фонди фінансування будівництва, управителем яких був Укрексімбанк, здали в експлуатацію уже 43 будинки, а це понад 3500 квартир або 270 тис. кв. м житла у семи областях. Ще чотири об’єкти у Львові та Хмельницькому зараз перебувають на етапі будівництва.

Звичайно, навіть у надійного забудовника можуть виникнути проблеми із завершенням будівництва. Укрексімбанк (Ліц. НБУ №2 від 05.10.2011), як управитель фондів з багаторічним досвідом, стикнувся з такою проблемою під час кризи 2008 року. Тоді одна з компаній-забудовників, з якими він співпрацював, мала фінансові труднощі. Але Укрексімбанк запропонував вихід з ситуації, тож будинок таки добудували і люди отримали квартири, за які заплатили гроші. Якби вони купували їх не через фонд, то, швидше за все, залишилися б і без грошей, і без житла.

«Те, що управителем фонду є державний банк, а не компанія, яка може бути пов’язана із забудовником, — додаткова гарантія для тих, хто хоче придбати помешкання, — впевнений керуючий філією АТ «Укрексімбанк» у м. Львові Андрій Стасів. — З кожним роком фінансова грамотність клієнтів зростає, і люди нерідко звертаються безпосередньо до банку, щоб запитати, з якими забудовниками він працює». І це не дивно, адже державний Укрексімбанк від самого створення у 1992 році незмінно є одним з найбільших і найнадійніших банків.

Схожі новини