Передплата 2024 ВЗ

«Банки з іноземним капіталом продовжують кредитувати бізнес»

Українська економіка все ще переживає нелегкі часи. Важко зараз усім, зокрема і великому та середньому бізнесу.

Багато компаній втратили традиційні ринки збуту й намагаються переорієнтуватися на європейський ринок. Для цього їм потрібні значні інвестиції. Але де їх взяти, якщо й банківська система теж опинилася у скрутному становищі? Чи реально сьогодні бізнесу отримати позику в банку? Про це ми запитали в Ірини Походзяєвої, голови правління «ВіЕс Банку» (на фото).

— Два останні роки стали надзвичайно складними для банківської системи. Не всі банки змогли витримати випробування, декому довелося піти з ринку. Що дозволило вашому банку вистояти?

— Насправді нам вдалося не тільки з гідністю пройти випробування на міцність, а й покращити свої позиції. За розміром чистих активів «ВіЕс Банк» піднявся з 54-го на 37-ме місце серед 123 платоспроможних банків. І цього року агентство «Кредит-рейтинг» підтвердило рейтинг надійності вкладів у нашому банку на рівні «найвища надійність», довгостроковий кредитний рейтинг — на рівні uaA+, прогноз рейтингу — стабільний.

Що нам допомогло? Насамперед той факт, що «ВіЕс Банк» є частиною європейської банківської групи, яка представлена в дев’яти країнах Центральної та Східної Європи з головним офісом у Відні. Крім того, у нас дуже чіткі стандарти щодо прозорості умов обслуговування, професійного консультування, ділової етики й відносин з клієнтами. За всю свою історію наш банк жодного разу не затримував здійснення платежів чи виплату депозитів. Усе це дозволило банку витримати випробування кризою та зберегти довіру своїх клієнтів навіть у непростий час.

У результаті «ВіЕс Банк» продовжує кредитувати українські компанії, даючи їм змогу не тільки підтримувати поточну діяльність, а й розвиватися далі.

— Чи багато банків готові сьогодні кредитувати бізнес? На яких умовах? І як ці умови змінилися порівняно з 2014 роком?

— На сьогодні є лише декілька банків, які реально продовжують кредитувати економіку. Річ у тім, що українські банки не мають достатніх фінансових можливостей для кредитування. По-перше, віт­чизняним банкам досить важко залучати ресурси ззовні. По-друге, негативно вплинув попередній відтік банківських депозитів.

Якщо говорити про умови кредитування, то вони стали жорсткішими порівняно з 2013-2014 роками. Зросли відсоткові ставки: з 19% до 23-26% річних у гривнях. До речі, наразі попит на кредитування в іноземних валютах, мабуть, найнижчий за останні десять років. Крім того, зросли вимоги до фінансового стану позичальника і власне до забезпечення: тепер заставою може бути нерухомість, обладнання або транспортний засіб, а от товари чи майнові права не враховуються. При цьому середній термін кредитування знизився з 3-4 до 2 років.

Разом з тим, банки з іноземним капіталом, такі, як «ВіЕс Банк», почуваються більш впевнено в цій ситуації та мають фінансові можливості, щоб продовжувати кредитувати бізнес.

— На що саме беруть сьогодні кредити великі корпоративні клієнти й середній бізнес?

— Середній і великий бізнес бере кредити, в основному, на поповнення обігових коштів. Це дозволяє йому підтримувати власну діяльність на поточному рівні. Крім того, компанії беруть позики на перекредитування, щоби зменшити навантаження на бізнес. На жаль, інвестиції в розвиток наразі практично відсутні через непросту ситуацію в країні. Однак є і позитивні винятки — виробництва, що й під час кризи поновлюють парк обладнання, удосконалюють асортимент для врахування особливостей попиту на європейському ринку.

Також варто виділити оптимізацію роздрібних торгових компаній як особливість 2014-2015 років — мережі змінюють розташування магазинів чи аптек, щоб досягти кращих результатів за однакової кількості торгових закладів.

— Скажіть, будь ласка, а наскільки реально зараз отримати кредит на масштабну інвестиційну діяльність?

— Отримати такий кредит завжди було непросто. Оскільки банки, ухвалюючи рішення про видачу позики на масштабну інвестиційну діяльність, враховують низку факторів: суть проекту, джерела фінансування й участь власними коштами позичальника, терміни введення в експлуатацію й терміни окупності, залучення незалежного технагляду тощо.

Протягом останніх років масштабні інвестиційні проекти виникають дуже рідко і, як правило, фінансуються за рахунок коштів інвесторів, а банківські кредити для таких проектів практично не залучаються. Здебільшого банки готові фінансувати інвестиційні проекти у випадках, коли наявний бізнес клієнта, компаній-гарантів або інвесторів може повернути новий кредит незалежно від успіху майбутньої діяльності об’єкта інвестиції.

— Ви сказали, що ваш банк продов­жує кредитувати бізнес. Розкажіть, на яких умовах? Хто є вашими клієнтами?

— Так, ми продовжуємо надавати кредити. Оскільки ми розташовані переважно в Західній Україні, де відсутня важка промисловість, тому основа наших постійних клієнтів — регіональні компанії малого і середнього бізнесу.

Новим і постійним клієнтам ми пропонуємо гривневі кредити, переважно на поповнення обігових коштів, а також овердрафти, рефінансування заборгованості. До речі, «ВіЕс Банк» — один із небагатьох банків, які сьогодні видають довгострокові кредити для інвестиційної діяльності, а також пропонують кредити в іноземних валютах не лише компаніям-експортерам.

Як частина європейської групи

«ВіЕс Банк» має довгострокове фінансування, тому пропонує клієнтам кредити з доступнішим графіком погашення, ніж більшість гравців на ринку. Крім того, на відміну від більшості конкурентів, які пропонують високі ставки по депозитах, наш банк ніколи не виділявся політикою агресивних ставок. Між іншим, дуже часто висока ставка по депозитах свідчить про дефіцит ресурсів банку для покриття поточних проблем. Власне тому, залучаючи ресурси від населення за помірними ставками,

«ВіЕс Банк» має змогу кредитувати бізнес на хороших умовах.

— Чи є підстави говорити про швидке повне відновлення банківського ринку, зокрема кредитування бізнесу? Що для цього потрібно?

— Насправді ситуація на банківському ринку вже поступово покращується. З одного боку, ми спостерігаємо приріст депозитів у гривні, що свідчить про відновлення довіри українців до банків. З іншого боку, потроху починають знижуватися ставки по кредитах. Відновлення ж кредитування бізнесу можна очікувати в середині 2016 року. Для цього передусім необхідне економічне зростання в країні.

Схожі новини