Передплата 2024 «Добра кухня»

Від Гонтаревої – «міцна» гривня, від Гузара — стародрук «Історія Біблії»...

Під час торгів «Аукціону надій» для порятунку львівської «статуї Свободи» назбирали 176 тисяч 100 гривень.

У Львові відбувся традиційний “Аукціон надій”, де студенти трьох львівських ВНЗ (Університету банківської справи, НУ “Львівська політехніка”, Львівського національного аграрного університету) продавали твори мистецтва та особисті речі видатних людей Львова та України. Збирали гроші на порятунок скульптурної композиції «Рільництво. Ощадність. Промисловість» (в народі її називають львівською статуєю Свободи), яка розміщена на будівлі Львівського музею етнографії та художнього промислу (проспект Свободи, 15). Як розповіла “ВЗ” начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко, для реставрації львівської “статуї Свободи” потрібно щонайменше 320 тисяч гривень (кошторис визначали ще до знецінення гривні. - Авт.). Під час “Аукціону надій” назбирали 176 тисяч 100 гривень.

Напередодні аукціону студенти Університету банківської справи організували у Львівській опері благодійний концерт, де також збирали кошти для порятунку скульптури ощадності. Загалом під час “Аукціону надій” та концерту назбирали 300 тисяч 800 гривень.

...В етнографічному музеї ніде яблуку впасти. На аукціон прийшло близько сотні небайдужих львів’ян (меценати, підприємці, чиновники облради). Крок аукціону — 200 гривень. Лоти до залу виносили красуні реаліті-проекту “Міс Львів”. Чиновниця мерії Лілія Онищенко зробила свій внесок в аукціон. Дала на торги картину свого батька, члена Національної спілки художників України Сергія Онищенка “Карпатський пейзаж”. Стартова ціна картини — 4 тисячі гривень, її придбали за 5,2 тисячі. “Наше управління візьме на себе відповідальність за відновлення скульптури, - наголосила пані Лілія. - Над реставрацією працюватимуть наші спеціалісти. Скульптуру обстежували провідні реставратори - Орест Дзиндра, Юрій Островський, Олег Капустяк”.

Чи не найбільша боротьба під час торгів точилася за лот від дружини міського голови Львова Катерини Кіт-Садової. Це стародавня шовкова хустина з вишивкою та коралі з муранського скла від майстрині Віти Сойки. Коралі ручної роботи є лише в одному екземплярі. Стартова ціна лота — 2,5 тисячі гривень, продано за 8 тисяч. Запекла боротьба була також за лот художника Петра Сипняка — картину “Осінь. Червоне дерево” (стартова ціна — 7 тисяч гривень). Її продали за 13 тисяч.

А ось за футболку від дизайнера Оксани Караванської з її автографом не було жвавих торгів. Її продали за стартовою вартістю — 2 тисячі гривень. Аналогічна ситуація з картиною “Вічний поклик”, яку надала київська рестораторка Маргарита Січкар, — продано за стартовою вартістю (3 тисячі гривень).

За портрет Митрополита Анд­рея Шептицького (автор — Ігор Біликівський) вторгували 3,4 тисячі гривень (стартова вартість — 3 тисячі). За гуцульський збанок ручної роботи від президента НАН України Бориса Патона вдалося вторгувати 5,2 тисячі. Футбольний м’яч Ліги чемпіо­нів з автографами гравців ФК “Шахтар” продали за 5,2 тисячі (стартова ціна — 2 тисячі). Збірку книжок “Краще” від «Видавництва Старого Лева» продано за 3,7 тисячі гривень (стартова вартість — півтори тисячі).

І ось настала черга продажу спецлотів “Аукціону надій”. Під аплодисменти глядачів красуні з “Міс Львів” занесли до залу велику картину з наклеєними купюрами по одній гривні. Це спецлот від голови НБУ Валерії Гонтаревої. Лот без назви. Але деякі присутні в залі перешіптувалися, мовляв, лот від Гонтаревої можна назвати “міцна” гривня... Стартова ціна — півтори тисячі гривень. Щоб розрядити ситуацію і збути лот, ведуча аукціону (студентка університету банківської справи Анна Стасюк) сказала, що спецлот від Гонтаревої стане запорукою фінансового успіху. Мовляв, все по фен-шуй - на картині наклеєні гривні.

“Міцну” гривню від Гонтаревої придбав львів’янин, голова Українського лікарського товариства у Львові Андрій Базилевич - за 3,7 тисячі гривень. Запитую в Андрія Базилевича, чому купив лот від керівника НБУ Гонтаревої, оскільки за її керівництва національна валюта відчутно знецінилася. “Навпаки, усе по фен-шую, - пояснює пан Андрій. - Символом ощадності є гривня. Лот з наклеєними гривнями найкраще перегукується з філософією колишньої будівлі страхової каси ощадності. Я прийшов на “Аукціон надій” з благодійними намірами, бо теж займаюся благодійними аукціонами. Тепер вирішив зробити свій вклад до відновлення статуї ощадності. Також придбав на аукціоні картину Сергія Онищенка”.

Ще один спецлот — факсимільне видання рідкісного стародруку “Історія Біблії Старого і Нового Заповіту” від єпископа УГКЦ, Блаженнійшого Любомира Гузара. Стародрук складається зі ста сюжетних гравюр-мідьоритів (графічна техніка глибокого друку), що презентують найважливіші сюжети Біблії. Примірник цього рідкісного видання 1748-1757 років зберігається у фондах Музею книги і друкарства України. Стартова ціна лота — 4 тисячі гривень, продано за 4,4 тисячі.

Фото автора

Схожі новини