Передплата 2024 ВЗ

«Санкції до російських банків вдарять хіба що по українських вкладниках»

Чому до санкційного списку не потрапили «Сбербанк России» та «ВТБ»?

На другому році війни на Донбасі Україна таки спромоглась запровадити санкції щодо російських компаній. До санкційного списку потрапили, зокрема, “Аерофлот” та низка дрібніших російських авіакомпаній, “айтішні” компанії “Доктор Веб” та “Лабораторія Касперського”, телекомпанії НТВ, «Перший канал. Всесвітня мережа», «РТР-Планета» і «Росія-24» тощо. Є у санкційному списку кільканадцять російських банків, але їхні назви навряд чи скажуть щось пересічному українцеві. Натомість “Сбербанк России”, “ВТБ”, “Внешэкономбанк”, які належать російській владі, і далі можуть спокійно працювати в Україні. До них жодних санкцій наразі не застосовуватимуть. Немає у санкційному списку і “Лукойлу”, заправки якого по всій країні.

“Українські санкції — дуже запізніла реакція нашої влади. Ми зі своїми списками окремих осіб і окремих компаній лише на другому рівні санкцій, тоді як Європа і США вже застосовують четвертий рівень санкцій, тобто вони вже перейшли до секторальних. Саме це і треба було запроваджувати РНБО, бо інакше виглядає, що увесь світ більше стурбований агресією Росії в Україні, ніж сама Україна, — каже голова Комітету економістів Андрій Новак. — Нам треба застосовувати санкції повністю до їхнього військово-промислового сектору, енергетичного, фінансового. Так, станом на сьогодні не можемо повністю відмовитись від російського газу, але не тому, що він такий незамінний. Ми почали купувати реверсний газ, але цього недостатньо. Треба було нарощувати власний видобуток, а він у нас за минулий рік впав на 2%. Треба розвивати інші джерела енергії. Впроваджувати заходи з енергозбереження. Загалом, той санкційний список — решето, через яке проходять лобістські інтереси українського бізнесу у Росії та російського в Україні. Саме цим можна пояснити і те, що у списку немає великих російських банків”.

Натомість експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає логічним те, що до санкцій не потрапили російські банки, які зареєстровані і працюють в Україні. “Банківський бізнес специфічний. Майже 90% коштів банку — це кошти його клієнтів, і лише 10% — кошти власників банку. Тому, запровадивши санкції до “Сбербанка”, “ВТБ”, які є досить серйозними гравцями на нашому банківському ринку, ми більше нашкодили б вкладникам, ніж самим банкам”, — каже Олександр Жолудь. З іншого боку, за майже два роки російської агресії українці уже й самі мали б повиводити свої кошти з ворожих банків. А якщо вони цього не зробили, то хто їм винен?

Ще одне драстичне питання — що робити з трьома мільярдами кредиту, які Україна отримала в РФ за часів Януковича. Ці кошти треба повертати у грудні.

“Відмовлятись від цього боргу в жодному випадку не можна, адже це завдасть Україні репутаційних втрат на міжнародній арені. Але й платити агресору зараз не варто, — каже Андрій Новак. — Як на мене, влада мала б запровадити мораторій на виплату цього боргу — до того моменту, поки РФ повністю не виведе війська з окупованих територій Донбасу та Криму”.

Схожі новини