Передплата 2024 «Добрий господар»

Китайська головоломка: чи витримає гривня нову кризу?

Через  обвал фондового ринку в Китаї «посипались» валюти країн, чия економіка залежить від торгівлі з Піднебесною.

Після різкого падіння гривні у вівторок до 22,6 гривні за долар Нацбанк таки зумів “відігнати” курс назад до 21,5 грн. Тож поки що падіння на світових фондових ринках, спричинене китайською кризою, на українській валюті суттєво не позначилось. Та чи довго НБУ зможе тримати таку стабільність? Адже як тільки курс почав зростати, знову з’явились коментарі про долар по 40 чи навіть по 50 гривень... Утім, аналітики переконані: такий сплеск “апокаліптичних” прогнозів не що інше, як спроба спричинити паніку на валютному ринку і змусити українців бігти до міняйл скуповувати валюту. Бо коли курс тримається стабільним, спекулянти сидять практично без заробітків.

«Гривня може дещо подешевшати, але жодних підстав говорити про курс по 40 гривень за долар нема, - каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Не варто говорити про те, що через обвал на світових фондових ринках гривня мусить ослабнути. По-перше, поки що маємо лише падіння на фондових біржах, а воно не обов’язково тягне за собою падіння економіки. Наприклад, у 1987 році обвал на біржах США за один день був навіть більший, ніж у цей “чорний понеділок”, але на економіці це майже не позначилось. Якщо ж тепер ми все ж таки матимемо уповільнення китайської економіки, то воно потягне з собою зниження цін на сировину. Адже Китай — це така собі велика фабрика з переробки. Якщо вона уповільнить роботу, на зовнішніх ринках впаде попит на нафту, газ, залізну та мідну руду. А отже, ціни на них також впадуть. Падіння цін на нафту та газ позитивно позначиться на українській економіці, адже третина нашого імпорту припадає саме на них. З іншого боку, впадуть ціни на чорні метали, а це 25% нашого експорту. Ще чверть українського експорту припадає на сільгосп­продукцію. Якщо світова економіка уповільниться, то попит на сільгосппродукцію також дещо знизиться. Однозначно говорити, що гривня обвалиться через китайську кризу, не варто, хоча деякий девальваційний ризик є».

Утім, окрім китайських проблем, аналітик радить не забувати і про позитивні новини, які, навпаки, мали б вплинути на зміцнення гривні. “МВФ продовжує співпрацю з Україною. У переговорах з кредиторами щодо реструктуризації зовнішнього боргу також є прогрес — вони уже погоджуються на списання 20% боргу, а це немало. Крім того, Світовий Банк 25 серпня схвалив надання Україні 500 мільйонів доларів позики. Усі ці фактори повинні мати позитивний вплив на обмінний курс. Вони навіть можуть пересилити негативні тенденції на зовнішньому ринку”, — каже Олександр Жолудь.

Позитивними новинами похвалився і прем’єр Арсеній Яценюк. За його словами, на єдиному казначейському рахунку зараз перебуває близько 30 млрд. гривень, а на валютних рахунках уряду - 35 млрд. гривень. Це означає, що наразі Україна має чим погасити чергові виплати за держборгом. Крім того, прем’єр переконує, що золотовалютні резерви НБУ зросли до 12 мільярдів доларів.

Схожі новини