Передплата 2024 «Добрий господар»

«Хрущовки» роздаватимуть задарма?

Через дорогу комуналку львів’яни намагаються позбутись зайвих квадратів у «радянських» масивах.

Після тривалого затишшя український ринок нерухомості почав “рухатись” - кількість укладених угод купівлі-продажу житла на вторинному ринку поповзла вгору. Падіння цін також уповільнилось. За липень практично в усіх великих містах ціни у доларах знизились не більш ніж на 0,10-0,15%. Столичні аналітики переконують: ринок уже досяг дна, а тому далі і кількість угод, і ціни поступово зростатимуть.

Як не дивно, але львівський ринок нерухомості виявився значно жвавішим за київський. За темпами введення в експлуатацію квадратних метрів (як комерційної нерухомості, так і житлової) Львів на другому місці після Києва. Хоча, якщо врахувати кількість жителів (трохи більше 700 тисяч у Львові та майже два мільйони у Києві), то у галицькій столиці будівництво йде значно інтенсивніше. Уже до кінця року у місті Лева мають відкрити торгово-розважальні центри Victoria Gardens та “Форум”, декілька офісних центрів. Щодо житлової забудови, то зараз у місті реалізовують майже 150 проектів.

Такий будівельний бум під час кризи пояснюють насамперед популярністю Львова — за останні два роки сюди на “пмж” активно переїжджають не лише переселенці з Донбасу, а й люди з інших міст, в тому числі й кияни. Оскільки Львів є також неофіційним ІТ-центром, то сюди переїжджають програмісти з усієї України. Переїжджають цілими фірмами. А це люди, чиї зарплати дозволяють думати про власне житло. Львівський IT-кластер навіть планує збудувати окремий житловий будинок на 72 квартири для ІТ-фахівців. Причому планують, що “айтішники” зможуть там купити квартири практично за собівартістю.

“Бачимо пожвавлення насамперед на ринку оренди — як житлової, так і комерційної. Хоча остання донедавна була у дуже поганому стані, — каже голова львівського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України Андрій Борисов. — Коли є попит на оренду, починає зростати попит і на купівлю нерухомості. Адже людина, яка має вільні кошти, думає: дай я куплю квартиру, приведу її до ладу і здаватиму в оренду. У 2012 році спостерігався справжній бум на ринку насамперед за рахунок тих, хто скуповував нерухомість, аби здавати в оренду. Потім вони на цьому обпеклись”.

Якщо торік у центральній частині міста важко було знайти орендатора на комерційну нерухомість, то зараз попит значно перевищує пропозицію. “Проблема у тому, що в центрі Львова бракує якісної комерційної та офісної нерухомості. Більшість магазинів тут — бутикового типу. А це не відповідає вимогам багатьох мереж. 60-80 квадратних метрів під магазин їм мало. Вони хочуть по 200 квадратів. І усі на проспекті Свободи. Але ж це - нереально”, — каже Андрій Борисов.

Австрійський люкс кращий за новобудову?

Різке підвищення тарифів на комуналку вже далося взнаки на ринку нерухомості. Власники почали значно активніше виставляти на продаж великі квартири, особливо якщо вони у “панельках” чи “хрущовках”. За даними інформаційно-аналітичного порталу “Столична нерухомість”, за липень кількість квартир, виставлених на продаж у Києві, зменшилась на на 1,2% порівняно з червнем — до

19 814 квартир. При цьому найбільше знизилась пропозиція одно- та двокімнатних квартир (їх найбільше купують). Натомість кількість виставлених на продаж чотирикімнатних квартир збільшилась на 3,2%. При цьому рієлтери кажуть: продати квартиру площею понад 100 квадратних метрів украй важко.

У Львові ситуація схожа. “Після зростання тарифів на комунальні послуги у “радянських” житлових масивах суттєво зросла кількість виставлених на продаж квартир. На Сихові, Науковій, Левандівці пропозиція перевищує попит у кілька разів! Особливо на три- та чотирикімнатні квартири. Переважно це квартири, у яких не живуть власники. Люди розуміють, що вигідно здати житло в оренду в цих районах важко. Там можна здавати квартири хіба для того, аби самим не платити за комунальні послуги. Тому ціни на квадратні метри у такому “нельвівському” Львові падають і падатимуть надалі, — каже Андрій Борисов. — Зовсім інша ситуація з якісним житлом. Торік у нас спалахнув попит на первинну нерухомість. Забудовники приємно здивували цінами, тому люди кинулись купувати квартири в новобудовах. Та скоро зрозуміли, що дешевий сир лише в мишоловці. Почались претензії до якості цього житла, не всюди забудовники виконували свої обіцянки. Відтак зріс попит на стару якісну забудову — польські та австрійські люкси та півлюкси, особливо недалеко від парків. Багаті люди, які мають гроші на хороше житло, хочуть його купити саме на тих вулицях, на яких вони хочуть, — чи для себе, чи для того, аби здавати в оренду. Але проблема, що у цих районах квартири на продаж виставляють не часто, тому тут попит на житло перевищує пропозицію, тож ціни тут почали зростати. Тому утворилась вилка — на радянську забудову падають і ціни, і попит, а на якісне житло зростають. І прірва між ними лише збільшуватиметься”.

А у Стрию квартири дорожчають...

За даними порталу OLX, ціни на квартири у Львові — одні з найвищих в Україні. Однокімнатну квартиру на вторинному ринку тут можна придбати за 31 тисячу доларів (середня ціна за оголошеннями, ціна угоди, як правило, нижча), хоча ще в січні продавці просили приблизно 35 тисяч. Такі ж ціни у мільйонній Одесі. У Дніпропетровську подібна нерухомість обійшлася б всього у $ 21,5 тисячу.

Та поки у Львові ціни на квартири падають, у деяких містах Львівської області зростають. Це пояснюють тим, що люди, які потребують власного житла, але не можуть собі дозволити квартиру у місті Лева, купують нерухомість у менших містечках. Наприклад, у Сокалі однокімнатна квартира за півроку подорожчала з 16 тисяч до 17 тисяч доларів. У депресивному Новому Роздолі — із семи тис. до 9,4 тис. доларів. Та найбільше стрибнули в ціні квартири в Стрию, який останнім часом активно обростає новобудовами. Якщо ще взимку тут однокімнатну можна було придбати за 15,4 тис., то тепер треба викласти 19 тисяч. Тобто людина, яка купила квартиру в січні, а продала в липні, на рівному місці могла б заробити 3,6 тис. зелених.

Найдорожчим містом на Львівщині за вартістю житла є Трускавець. Тут однокімнатна квартира обійдеться у 31,5 тисячі доларів. Це хоч і дешевше на 500 доларів, ніж було в січні, але все ж дорожче, ніж у Львові!

Схожі новини