Передплата 2024 «Добрий господар»

Гривня у крутому піке

На чорному ринку курс долара сягнув 18,20 гривні, євро – 22

У четвер на міжбанку курс пробив позначку 16 гривень за долар. За даними finance.ua, торги на міжбанку в четвер завершились у діапазоні 15,76/16,06 гривні за долар. Натомість за даними kurs.com.ua, після обіду котирування на тому ж таки міжбанку сягнули 16,6/16,7 гривні за долар. Кому ж вірити? Утім, доступ до міжбанку мають навіть не усі комерційні банки, що вже казати про пересічних українців. Вони купують валюту або в обмінниках (якщо пощастить її там знайти), або на чорному ринку. А там розцінки ще більш шокуючі. Середня ціна долара на чорному ринку у четвер становила 18,2 гривні за долар, євро — 22 гривні!

Знайти валютника тепер ще легше, ніж у буремних 90-х. Скажімо, у Львові, окрім традиційних точок біля Краківського, Привокзального ринків та готелю “Жорж”, валюту пропонують мало не біля кожного торгового центру. Та можна піти ще простішим шляхом. В Інтернеті є відразу декілька платформ, де народ виставляє заявки на купівлю та продаж валюти. Як правило, люди намагаються купити чи продати по кілька тисяч доларів чи євро. Є ділки, які пропонують на продаж навіть понад 100 тисяч доларів. Можна навіть замовити собі долари з доставкою додому! Звичайно, якщо ви не боїтесь, що після валютника до вас завітають грабіжники... Зрозуміло, що курс на таких он-лайн-аукціонах суттєво вищий, ніж у банках. Скажімо, у четвер деякі ділки виставляли долари на продаж навіть по 19 гривень! Експерти вважають, такі он-лайн-аукціони є одним з інструментів розхитування курсу.

“Як правило, на таких аукціо­нах працюють групами. Хтось вранці виставляє заявку на продаж за нереальним курсом, наприклад, 18,5 грн. Його партнери пропонують долар по 18 гривень — і їхня пропозиція виглядає уже більш-менш привабливо. Люди починають купувати. Все одно за останні кілька днів кількість заявок на придбання валюти рази в три більша, ніж заявок на купівлю, — розповів “ВЗ” працівник одного з банків. — Насправді, це нормальна схема роботи для чорного ринку. Але якщо раніше так розхитували курс в межах одного базару, то коли це відбувається в Інтернеті, — це розхитує курс по всій країні. Ви ж можете бачити, що в Дніпропетровську долар вже по стільки-то, а в Одесі стільки-то. Крім того, журналісти взяли собі за правило оприлюднювати щодня ще й так званий ринковий курс — тобто курс чорного ринку, а це лише підігріває паніку...

Наші політики так і не зрозуміли, що їхні заяви також викликають паніку в населення, і воно біжить скуповувати долари. Скажімо, заявив міністр економіки, що Україна — банкрут, і кількість заявок на придбання валюти на он-лайн-аукціонах почала збільшуватись. Представив уряд свій план дій — народ зрозумів, що треба робити запаси на чорний день. Не в гривні ж їх робити. І заявок стало ще більше. А це — рай для спекулянтів”.

Попри те, що на валютообмінні операції потрібна ліцензія НБУ, контролюючі органи, очевидно, не вважають незаконною діяльність таких он-лайн-аукціонів.

Такі платформи діють цілком відкрито, продавці та покупці залишають свої телефони. Мабуть, було б цікаво перевірити постійних продавців доларів... Де вони поповнюють свої валютні запаси? Чи не є це часом долари з резервів, які НБУ продає за пільговим курсом окремим банкам?

Схожі новини