Передплата 2024 «Добра кухня»

Сплата боргу за газ тепла не гарантує?

Експерти не виключають: Росія може порушити «зимовий пакет» домовленостей та припинити поставки газу, коли почнуться сильні морози

Газовий поєдинок між Україною та Росією закінчився у сьомому раунді — сторонам знадобилось сім переговорів, аби підписати “зимовий пакет”. При цьому підписання відбулось виключно завдяки тиску ЄС. Україні фактично довелось погодитись на умови, запропоновані Росією та ЄС. Уже цього тижня Україна має перерахувати перший транш в 1,45 млрд. доларів — у рахунок боргу за газ, який уже був поставлений в країну раніше. Це є однією з основних умов відновлення постачання газу в Україну. До кінця року Україна має сплатити ще 1,6 млрд. доларів.

Щодо цін, то тут особливих сенсацій не сталось. За газ, який Україна отримала на початку цього року, платитимемо за ціною 268,5 долара за тисячу кубометрів. Саме такою була ціна на газ для України на початку цього року. Але після окупації Криму російська влада накинула до ціни ще 200 доларів. Після сумнозвісних Харківських угод, внаслідок яких російському Чорноморському флоту дозволили залишитись у Криму, РФ скинула 100 доларів у ціні на газ. Начебто за плату за перебування їхнього флоту на території України. Після того, як Росія загарбала Крим, відпала потреба платити за флот. Таким чином ціну на газ підняли на 100 доларів. Ще 100 доларів “накинули”, встановивши експортні мита. Таким чином ціну на газ для України підняли до рекордних 485 доларів. Україна такі гроші платити відмовилась, тож у червні поставки зупинились зовсім.

Тепер за газ, який надійде у листопаді-грудні, платитимемо близько 378 доларів за 1 тис. куб. м. У першому кварталі 2015 року — близько 365 доларів за 1 тис. куб. м. Ця ціна не зафіксована у додатку до домовленостей. 378 доларів — це ціна з урахуванням знижки у 100 доларів, яку надав російський уряд, скасувавши експортні мита. Досі представники України були категорично проти такої знижки, адже уряд РФ однією постановою таку знижку дає, іншою — може скасувати... Утім, гарантії щодо цін взяв на себе ЄС.

Зрештою, навіть ціна зі “знижкою”, на яку погодилась Україна, — вища за ринкову. Голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін заявив, що ціна у 385 доларів на 8% вища за середню ціну європейських поставок монополії навіть у другому кварталі. Тому Украї­ні, на думку Корчемкіна, і далі вигідно буде купувати газ в Європі.

До кінця цього року Україна має намір придбати в РФ щонайменше 4 мільярди кубометрів газу. При цьому умова “бери або плати”, яка передбачена у газових контрактах, не діятиме. До кінця березня наступного року газ в Украї­ну надходитиме виключно на умовах передоплати. Тобто спочатку перерахували гроші — потім пішов газ. Саме на таких умовах Украї­на отримує газ реверсом з Європи.

Оцінки газових домовленостей в експертних колах двоякі. Одні переконані, що Україна не повинна була погоджуватись на ці умови і розцінюють їх як капітуляцію. Інші кажуть, інакшого виходу, як погодитись, — не було, — адже газу бракує, а люди вимагають тепла в свої оселі. А досягненням української сторони є те, що ЄС погодився виступити гарантом. Росії вони гарантують, що Україна оплачуватиме газ, Україні — що газ буде за домовленою ціною.

“У цілому газові домовленості — це позитив для України, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін. — Не варто забувати, що це — тимчасове рішення. І вже незабаром треба буде думати, де взяти газ на літо. Адже ці домовленості діятимуть лише до 31 березня. Найбільший ризик у тому, що РФ може у будь-який момент порушити домовленості. Виключати ймовірність того, що у розпал зими в РФ знайдуть якусь причину, аби зупинити поставки газу в Україну, а також, що вони шукатимуть можливості здискредитувати нас як надійного транзитера, не варто. Але мусимо визнати, що ми все ще залежні від російських поставок і відмовитись від них не можемо”.

Експерт з питань енергетики Богдан Соколовський переконаний — без російського газу обійтись було можна. Запасів, що є в сховищах, разом з реверсом та газом власного видобутку, вистачило б, аби пережити зиму. “Ми погодились платити ціну, вищу за ринкову, — відзначає Соколовський. — Ми фактично визнали свій борг перед “Газпромом” і погодились заплатити три мільярди вже до кінця цього року... На жаль, Європа зіграла не на нашому боці”.

Росія пустить газ, коли отримає гроші. І перекриє, коли захоче...

Схожі новини