Передплата 2024 «Добрий господар»

"Арена Львів" не заросте деревами?

Нове керівництво запевняє, що виведе збитковий об’єкт з кризи. Погашено 80% боргів із зарплати, 50% податкового боргу

Торік довкола львівського євростадіону ходили чутки про те, що він настільки збитковий, що дешевше розібрати на будматеріали. Казали, що арену свідомо доводять до кризи, щоб потім продати за безцінь... Громадські активісти, депутати міськради окреслювали не надто втішні перспективи — дах заросте травою і деревами, а на футбольному полі... випасатимуть кіз. Якби не війна на сході, “Арена Львів”, можливо, досі б пустувала. Принаймні таку думку висловлює нове керівництво ДП “Арена Львів”. Через події на сході та півдні України там небезпечно проводити футбольні матчі. Відтак Львів отримав ласий шматок футбольного пирога. На “Арену Львів” перебрався ФК “Шахтар”. До кінця 2014 року на стадіоні буде 12-15 футбольних матчів, масові заходи.

Минулого тижня євро­стадіон відчинив свої две­рі для журна­лістів, чи­новників, представників громадських організацій. На екскурсії вперше показали пре­зи­дентську ложу. Там все зроб­­лено з шиком та за останні­ми тенденціями техніки. Хоча до “Ме­жигір’я” не дотягує: санвузол, хоч і дорогий, але без золотого унітаза, в кімнаті — шкіряні комфортні крісла, на стіні — кілька екранів. Із президентської ложі футбольне поле видно як на долоні.

Новий директор ДП “Арена Львів” Денис Ринський (на фото) розповів, як вивести збитковий об’єкт з кризи. В багатьох це викликало скепсис. Адже жодному директору (їх з початку роботи стадіону було аж троє — Олексій Жуковін, Олег Серновський (не попрацював навіть місяця. — Авт.), Роман Черхавий) не вдалося це зробити. Усі пішли з посад, бо зрозуміли, що стадіон — непідйомний спортивний об’єкт. Та нове керівництво, схоже, має амбітні плани. Погашено 80% боргів із зарплати, 50% податкового боргу, укладено мирові угоди з контрагентами, яким раніше заборгувало державне підприємство. Вилізти з боргової ями, каже Денис Ринський, вдалося через зароблені на різних заходах кошти. За його словами, нова команда менеджерів посилить комерційну роботу. Приміщення закладів громадського харчування матимуть замовлення, у конференц-залах відбуватимуться заходи. Щоб під час заходів не було форс-мажорів, до кінця року буде запущено власну електростанцію.

— Пане Денисе, скільки на рік коштує утримання “Арени Львів”? Чи державний бюджет досі виділяє на це гроші?

— У рік з державного бюджету на утримання стадіону виділяють три мільйони гривень (вистачає на компослуги. — Авт.). Інші витрати, зокрема борги за попередні періоди, погашаємо з госпрозрахункової діяльності. Фінансовий відділ стадіону визначив ціну проведення футбольного заходу. Мінімальна вартість одного футбольного матчу — 140 тисяч гривень (оренда стадіону та оплата за функціонування усіх необхідних служб). Є частина змінних витрат, зокрема оплата праці стюардів. Ціна може бути більшою, бо залежить від кількості глядачів на матчі. Якщо багато глядачів, тоді кількість персоналу для обслуговування заходу збільшується, додаються різні опції. Не можна порівнювати матчі прем’єр-ліги з матчем ліги чемпіонів. Година оренди залу для проведення різних заходів — 1294 гривні.

— Попередні керівники ДП “Арена Львів” не оприлюднювали на сайті підприємства розцінки на оренду, інформацію про комерційну діяльність. Через це в експертів закрадалися підозри щодо непрозорості та “ручного режиму” комерції. Нове керівництво буде ламати цю систему?

— Ми обов’язково розмістимо необхідну інформацію на офіційному сайті стадіону “Арена Львів”. Зрештою, потрібну інформацію усі знають, бо організаторами заходів є великі всеукраїнські організації: або Федерація футболу України, або Прем’єр-ліга, або єврокубки. Не питання шукати гріхи попереднього керівництва. Питання в тому — що далі? Ми — відкриті, прозорі! Це єдиний шлях, як жити і рухатися далі.

— Який кадровий потенціал отримали в спадок?

— Станом на сьогодні на “Арені Львів” працює 50 осіб. Це катастрофічно мало, щоб забезпечити роботу стадіону. Спочатку треба повністю погасити борги за попередні періоди, а потім набирати на роботу нових працівників. Середня зарплата — 2 тисячі 200 гривень.

З досьє «ВЗ»

Денису Ринському 33 роки, львів’янин. На посаду директора “Арена Львів” потрапив за стандартною схемою. Каже, що дізнався про вакансію директора на стадіоні, відіслав у Міністерство сім’ї та молоді України резюме та інформацію щодо свого бачення розвитку стадіону. Його запросили на роботу... Досі пан Денис працював менеджером з маркетингу компанії “Кумпель-груп” (мережа пивних ресторанів Львова), комерційним директором Львівської філармонії. Багато років працював у ресторанному бізнесі, був президентом Ротарі-клубу «Львів Замок».

Схожі новини