Передплата 2024 «Добрий господар»

Андрій Шувар: «Інвестуючи сьогодні в енергетику, ми думаємо про перспективу»

Соціальна обстановка у Львівській області безпосередньо залежить від стабільної роботи найбільших підприємств у регіоні, особливо енергетичних

Електростанція є серцем економіки регіону, забезпечуючи населення і промисловість світлом і теплом, а шахтарів — робочими місцями, оскільки забезпечує попит на вугілля. ДТЕК Добротвірська ТЕС — це енергогенеруюче підприємство, яке знаходиться в селищі Добротворі і майже 60 років визначає його життя та побут. Наша журналістка зустрілася з директором ДТЕК Добротвірської ТЕС Андрієм Шуваром, щоб дізнатися, як станція працює в нинішніх економічних умовах.

— Андрію Йосиповичу, зараз вся країна живе в непростий економічний та політичний період, відомо, що працювати в таких умовах складно. Як підприємству вдається зберегти репутацію стабільно працюючого підприємства?

— Репутація всієї компанії складається з її реальних успіхів, відповідальності та виконання зобов’язань, не тільки перед діловими партнерами, а й, у першу чергу, перед власними співробітниками та перед суспільством. Враховуючи поточну економічну ситуацію, ДТЕК зробив ряд внутрішніх фінансових заходів для того, щоб забезпечити стабільність виплати заробітної плати та соціальних гарантій своїм співробітникам. У компанії 140 тисяч співробітників по всій Україні, за яких ДТЕК за будь-яких обставин несе відповідальність. ДТЕК Добротвірська ТЕС працює стабільно, триває ремонтна кампанія, робочий день ми не скорочуємо, зарплата співробітникам виплачується без затримок і в повному обсязі. Крім зарплати, ми забезпечуємо соціальний захист нашим співробітникам і їхнім сім’ям. Триває реалізація Стратегії соціального партнерства між ДТЕК і селищем Добротвір.

— Говорячи про ремонтну кампанію, як ДТЕК інвестує в розвиток станції?

— Інвестиції забезпечують не лише ефективну роботу станції сьогодні, а й забезпечують її майбутнє, створюють довгострокові перспективи розвит­ку, а це нові можливості. Тому ДТЕК зберігає обсяги інвестицій у свій енергетичний бізнес, намагається зберегти обсяги й темпи обов’язкових ремонтних робіт на енергоблоках. З 2008 року ДТЕК реконструював вже 13 енергоблоків всіх своїх ТЕС. У 2014-2022 роках планується реконструювати ще 24 блоки. Загальна сума інвестицій в оновлення енергоблоків ТЕС компанії в період з 2007-го по 2022 р. становитиме 18,7 млрд. грн.

Що стосується безпосередньо ДТЕК Добротвірської ТЕС, то в 2015 році вона відзначить свій 60-річний ювілей. Це дуже поважний вік для станції. Обладнання морально і фізично застаріло, тому для продовження життя виробнича база електростанції потребує модернізації. Відразу ж після приходу ДТЕК до управління Добротвірської ТЕС в 2012 році компанія почала інвестувати в оновлення основного енергообладнання, в продовження життєвого ресурсу енергоблоків. Цього місяця ми завершуємо реконструкцію блоку №8, сума інвестицій становить 585 млн. грн. У рамках реконструкції виконано великий комплекс робіт: модернізація котлоагрегата, турбіни, турбогенератора, електротехнічної частини блоку, системи конт­ролю і управління та встановлено новий електрофільтр, який очищує вихідні гази з енергоблоків до показника 50 мг/м3, що відповідає європейським нормам з викидів. З ДТЕК Добротвірської ТЕС упродовж 2013 року було експортовано 1,036 млрд. кВт·г електроенергії у напрямку Республіки Польща, для цього було використано 100% українське вугілля — 502 тис. тонн. Взагалі, для генерації електроенергії і на експорт, і для українських споживачів у 2013 році станція отримала близько 924 тисяч тонн вугілля, в тому числі 727 тисяч тонн з шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну.

— Станція працює на вугіллі, а це позначається на екології. Що робиться задля покращення екології в регіоні?

— ДТЕК, реконструюючи свої енергоблоки, встановлює нові потужні електрофільтри, як на Добротвірській ТЕС, аби відповідати цим стандартам. З метою охорони атмосферного повітря на енергоблоці №8 одночасно з реконструкцією встановлено новий електрофільтр, виготовлений за проектом компанії «Тех­енерго» (Україна), проведено заміну димососів і газоходів. Реконструйовано схему живлення електрофільтра та впроваджено систему моніторингу вихідних газів, що контролює викиди димових газів у межах європейських норм. Новий електрофільтр забезпечить досягнення екологічних показників з викидів твердих частинок в атмосферу на рівні до 50 мг/м3, що відповідає європейським нормам. Річні викиди на енергоблоці №8 після заміни зменшаться в 21 раз порівняно з викидами до їх заміни. Проект стане найбільшим в екологічній програмі ДТЕК Добротвірської ТЕС і коштуватиме 82,8 млн. грн.

— Минулого року під час святкування Дня Добротвора ви розповідали журналістам про підключення селищної лікарні до всеукраїнської мережі Телемедицини. Проект вже працює?

— Звичайно, минулого року ДТЕК в рамках Стратегії соціального партнерства інвестував 303 тис. грн. для підключення Добротвірської лікарні до телемедичної мережі. Вона створена задля діагностики та раннього виявлення захворювань, покращення якості надання медичних послуг та створення єдиного медичного простору в Україні. Завдяки проекту «Телемедицина» жителі Добротвора отримають покращення якості надання медичної допомоги, можливість консультацій від кращих експертів України у сфері онкології та кардіології. Також підвищиться професійний рівень лікарів на місцях. А у разі виникнення надзвичайних ситуацій лікарі на місцях зможуть відразу отримувати оперативну інформацію та кваліфіковану консультацію від кращих спеціа­лістів з інших міст України.