Передплата 2024 «Добра кухня»

20 мільярдів на 10 днів

Наприкінці року влада збільшила дефіцит бюджету майже на 40%

Такими рекордними темпами діра в бюджеті не розросталась за всі роки незалежності. Наприкінці року, 19 грудня, парламент прийняв зміни до бюджету на цей рік, одним махом збільшивши дефіцит на 19,4 мільярда гривень. Таким чином три мільярди доларів, позичених у Росії, витратять буквально за 10 днів! А граничний розмір дефіциту бюджету зросте з 50,6 до 69,98 млрд. гривень.

Навряд чи те, що у державі нема грошей, для когось стало відкриттям. Однак пояснювальна записка до закону про зміни до бюджету залишає більше запитань, ніж відповідей. Основне питання, яке виникає: чи в цій країні взагалі хтось прораховує державний бюджет перед тим, як його приймати? Якщо якийсь бухгалтер помилиться на кілька гривень, то податкова вліпить чималий штраф. А тут “помилились” на 19,4 мільярда гривень — саме на стільки переоцінили доходи бюджету. Автор закону Костянтин Павлов пояснює такий прорахунок “нестабільною ситуацією у світовій економіці”, хоча впала у цьому році лише українська економіка.

“При прогнозі бюджету на 2013 рік було враховано реальне зростання ВВП на 3,4%, індекс споживчих цін 104,8% (грудень до грудня попереднього року), зростання імпорту товарів і послуг на 6,9%. За підсумками І кварталу реальний ВВП скоротився на 1,1%, у ІІ та ІІІ кварталах — на 1,3% до відповідного періоду минулого року. Індекс промислового виробництва за 10 місяців цього року зменшився на 5,2%”, — йдеться у пояснювальній записці. У цьому році у нас впав і експорт (на 8,8%), і імпорт (на 8,6), і транзит газу через територію України також впав. При цьому навіть якби економіка таки зросла на ті 3,4 відсотка, навряд чи вдалось би виконати цей бюджет! Адже автори запланували, що надходження від податку на додану вартість зросте у кілька разів більше, ніж показник зростання ВВП. Так, надходження ПДВ від товарів та послуг, вироблених в Україні, мало якимось дивом зрости аж на 21% порівняно з минулим роком. Натомість воно зросло лише на... 4,3%. Надходження ПДВ від товарів, ввезених на територію України, мало зрости на 11%, а воно впало на 4,2%...

“Усі проблеми від того, що у нас з року в рік незбалансований бюджет. Те, що надходження будуть суттєво меншими, ніж передбачено у бюджеті, було зрозуміло ще на початку року, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Чому з 19,4 мільярда, на які зменшили дохідну частину бюджету, майже 18 мільярдів — недоотримані кошти від ПДВ? Бо валовий внутрішній продукт — це фактично сума усієї доданої вартості. У нас повертають ПДВ експортерам і збирають з імпортерів. Але цього року впав і експорт, і імпорт. Але при цьому відшкодування ПДВ підприємствам навіть трохи зросли. Тому і виникла така велика диспропорція”.

На думку експерта, проблема навіть не в тому, що ті три мільярди доларів, які надала Росія, підуть на фінансування бюджетних видатків (інакше не було б за що виплатити навіть зарплати бюджетникам за грудень), а не на розвиток економіки. Проблема в тому, що бюджет на наступний рік сформовано за таким самим принципом — завищено прогнози зростання ВВП, занижено дефіцит та нереальні плани зборів для податкової. Тобто замість лікувати чиряк, ми просто наносимо товстіший шар гриму...

А тим часом...

Попри домовленості з Путіним, Україні все одно потрібен кредит МВФ. Про це заявив віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко. «Кредит із МВФ нам, безумовно, потрібний, оскільки він надається на вигідних умовах... Ми будемо й надалі співпрацювати з Міжнародним валютним фондом», — заявив Бойко, додавши, що на підвищення тарифів на газ для населення влада не піде.

Схожі новини