Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як дурять пенсіонерів

Частині українців пенсії досі перераховують за показником середньої зарплати... шестирічної давності

У жовтні минуло два роки, відколи в Україні стартувала так звана пенсійна реформа. Проблеми з дефіцитом Пенсійного фонду вона не вирішила, а VIP-пенсіонери як отримували по кільканадцять тисяч, так і отримують... Зате нове пенсійне законодавство дало можливість не підвищувати пенсії рядовим пенсіонерам. По-перше, жінок змусили працювати довше. По-друге, вимоги до страхового стажу як чоловіків, так і жінок зросли на 10 років, тож частина новоспечених пенсіонерів втратила можливість отримувати доплату за понаднормовий стаж. Та найбільше питань на сьогодні виникає у пенсіонерів, які продовжують працювати.

Як пояснили “ВЗ” в управлінні Пенсійного фонду, як і раніше, працюючі пенсіонери мають право на перерахунок пенсії кожні 24 місяці після призначення (або попереднього перерахунку). При цьому потрібно 24 місяці саме страхового стажу (тобто щоб за працівника за увесь цей час сплачували єдиний соціальний внесок). При перерахунку враховується здобутий стаж. Якщо пенсіонеру вигідно, то може враховуватись і розмір заробітної плати. Однак якщо раніше при перерахунку пенсії враховували показник середньої заробітної плати в країні за попередній рік, то тепер застосовують показник середньої заробітної плати, який враховувався під час призначення (або попереднього перерахунку) пенсії. Як уся ця “машина” діє на практиці, можна зрозуміти з історії пенсіонера з Хмельниччини Григорія Галагудзи.

“З 2 квітня 2005 року я перебуваю на обліку в управлінні Пенсійного фонду у Дунаєвецькому районі і отримую пенсію за віком. Продовжую працювати. Згідно з законом, працюючим пенсіонерам після кожних двох років роботи перераховують пенсію, використовуючи коефіцієнт заробітної плати, який був на період призначення пенсії, і середню зарплату по промисловості за рік, що передує року перерахунку пенсії. 6 липня 2009 року я, як працюючий пенсіонер, звернувся до ПФ з заявою про перерахунок призначеної мені пенсії. Під час перерахунку використали середню зарплату не за 2008, а за 2007 рік, мотивуючи тим, що є лист Кабінету міністрів, якого ніхто у ПФ показати не зміг, — пише у листі до редакції Григорій Галагудза. — На початку 2011 року у “Високому Замку” було надруковано статтю юриста Гельсінскької групи, який інформував про те, що перерахунок проводять неправильно, тому потрібно звертатись до суду. А лист Пенсійного фонду якщо і є, то він не має ніякої юридичної сили, оскільки не зареєстрований у Мін’юсті. Я звернувся з позовною заявою в Дунаєвецький райсуд Хмельницької області, який 22 березня 2011 року мій позов задовольнив. Рішення суду ПФ не виконав, натомість подав апеляційну скаргу. 1 липня 2011 року настав час на черговий перерахунок пенсії, і все пішло по другому колу. Суд задовольнив мій позов, і під час перерахунку пенсії використали середню зарплату за 2010 рік. Моя пенсія збільшилась на 700 гривень. Однак постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 27 травня 2013 року доплату забрали — ПФ знову використав середню зарплату за 2007 рік. У серпні цього року настав час чергового перерахунку пенсії. Що мені робити?”.

Відповідь “звертатись до суду” звучить як знущання. Адже за новим законом виходить: якщо останній перерахунок здійснили з показником середньої зарплати за 2007 рік, то тепер саме цей показник і використовуватимуть. І байдуже, що при перерахунку ані у 2009-му, ані у 2011-му ПФ не мав права використовувати показник середньої зар­плати за 2007 рік. Адже, за законом про “Загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, передбачено, що перерахунок проводять із застосуванням показника середньої зарплати “за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії”. І жодна урядова постанова, ані тим більше лист, не може мати вищої юридичної сили, аніж закон.

Утім, логіка зрозуміла. У 2007 році показник середньої зарплати був 1197,91 гривні. І саме цей показник незаконно використовували для перерахунку пенсій практично усіх, хто звертався з 2008-го і аж до набуття чинності нового пенсійного законодавства. Хоча показники середньої зарплати ПФ затверджував вчасно. На початку 2011 року уже був затверджений показник середньої зар­плати за 2010 рік — 1982,63 копійки, показник за 2009 рік становив 1650,43 копійки.

Те, що працюючим пенсіонерам, яким у попередні роки перерахували пенсії за показником 2007 року, будуть використовувати саме цей показник при всіх наступних перерахунках, підтвердив директор Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики України Микола Шамбір. “При перерахунку буде взято той показник середньої зарплати, який враховувався при останньому перерахунку виплат. У даному випадку — 1197,91 копійка”, — пояснив він. У Єдиному реєстрі судових рішень понад 50 тисяч постанов та ухвал судів, які стосуються неправомірного використання заниженого показника середньої зарплати. Можна лише уявити кількість обдурених пенсіонерів. Адже далеко не кожен з них намагався обстоювати свої права у суді. У нашого читача при нормальному перерахунку пенсія збільшилась на 700 гривень. Уявляєте, які кошти економить ПФ, продовжуючи використовувати застарілі показники середньої зарплати?

Схожі новини