Передплата 2024 «Добрий господар»

Зарплати не платять, скоро ще й світло вимикатимуть...

У Дніпропетровську не платять «декретних», а в Чернігові вже й пенсії перестали платити

У Калуші усі бюджетні установи залишились без керівництва — міський голова, директори шкіл, завідувач дитячого садка у відпустці за власний рахунок. “Добре, хоч садочок працював. Боялась, що вихователі теж підуть у відпустки. Тоді б і мені довелось писати заяву за власний рахунок, бо ні з ким залишити дитину. Керівництво поліклініки також було у відпустці, добре, хоч лікарі залишились, — каже жителька Калуша пані Ірина. — Але проблеми з зарплатою не тільки у бюджетників. У мене чоловік на приватній фірмі працює, і там почали затримувати зарплату. Скоро буде, як у дев’яностих — люди почнуть випродувати все з хати, аби було за що їсти купити. До повного щастя ще не вистачало, аби почали вимикати світло, як тоді...”. У Калуші не платять не лише чиновникам, а й журналістам. Працівники Калуського міського телебачення не бачили зарплати з липня. Однак, кажуть, для них такі кількамісячні затримки — не вперше.

Ситуація у Калуші — типова. У Краматорську пішла в неоплачувані відпустки частина вчителів та медиків — бо нема грошей на зарплати. На Львівщині зарплати бюджетникам поки що платять, хоча й з кількаденними затримками. При цьому влада ризикує затримувати гроші навіть силовикам. Натомість працівники комунальних підприємств грошей не бачать місяцями. Таке враження, що у “Львівелектротрансі” зарплату виплачують лише після того, як працівники виходять на страйк. Однак вони все ж у кращому становищі, ніж їхні колеги з Алчевська. Ті гроші востаннє бачили у травні. Київські транспортники також сидять без грошей. При цьому міністр праці та соціальної політики Наталія Королевська розпинається про “позитивну динаміку скорочення заборгованості із заробітної плати”.

Дійшло уже до того, що затримують не лише зарплату, а й лікарняні. Так, медсестра однієї з львівських лікарень каже, що лежала у лікарні ще на початку серпня. На початку вересня пішла у відпустку — відпускні виплатили вчасно, а лікарняні аж наприкінці вересня. Жінки, які очікують народження дитини, також мають проблеми з виплатою декретних. Ті, які уже народили, не можуть вчасно отримати “дитячі гроші”. На жіночих форумах питання “а вам вже виплатити дитяті гроші?” — зараз чи не найпопулярніше. Молоді мами скаржаться, що через безгрошів’я змушені сидіти лише на хлібі, картоплі і воді, через це зникає молоко, а купувати дитячу суміш — нема за що, бо чоловік також зарплати два місяці не бачив...

Найкраще цю ситуацію ілюструють записи “потерпілих від безгрошів’я”, які залишають на сторінці прем’єра у Facebook. “Доброго дня, пише вам зневірена у виплаті на отриманні декретних мама, якій скоро в пологовий, а грошей нема. Я у декреті з 23 серпня. Фонд соціального страхування переказував гроші 10 жовтня на казначейство міста Апостолового Дніпропетровської області. Але я досі їх не отримала...” Марія Кравченко з Нової Каховки у декреті з 16 серпня, але грошей також досі не отримала. “Я працюю у школі в Новій Каховці. У соцстраху кажуть, що усі декретні виплати, включаючи жовтень, нараховані. “Корешок” на роботі дали, але грошей так і не перерахували”.

“Я працюю у дитячому садку. У мене кредит, який треба сплатити до 25 числа, але ні авансу, ні зарплати не передбачається. Кажуть — грошей нема. Як мені бути?” — пише користувачка Юлія Нестерчук.

“Я стояла на обліку на біржі праці. З 3 жовтня працевлаштована. Але біржа мені не виплатила допомоги ще з липня. Чоловік також на біржі, у нього теж заборгованість з серпня. Нам сказали, що гроші затримує казначайство. Скажіть, будь ласка, коли закінчиться цей “безпрєдел”... “У Чернігові, починаючи з 17 жовтня, перестали виплачувати пенсії. У Пенсійному фонді кажуть, що грошей не переказує Київ. Розберіться, будь ласка”, — пише Олексій Бєлов.

“Поясніть ситуацію з ДП “Львіввугілля”. Шахтарі, які знімають зарплату в першому банку (Януковича), отримали її, а тим, що знімають в Ощадбанку, ще досі казначейство не може перерахувати. Це пов’язане з ненавистю влади до шахтарів західного регіону чи ненаситністю наших олігархів?” — запитує Зіновій Лялюк.

“Соцстрах другий місяць не виплачує лікарняних. Що робити після операції, та ще й з боргами? П’ятниця Тетяна”.

Усе це записи, які з’явились на сторінці Азарова упродовж двох-трьох годин. Тобто ситуація в країні — критична. Якщо люди від безгрошів’я почнуть виходити на акції протесту, то це уже не будуть ті кволі акції, які відбуваються на підтримку влади чи опозиції. Адже тих, хто живе за зарплату, значно більше, ніж тих, хто живе заради ідеї.

Людмила Денисова, народний депутат, екс-міністр праці та соцполітики

Проблеми з виплатами по захищених статтях бюджету є. Є заборгованість по Фонду соціального страхування, по казначейських зобов’язаннях... Щодо статистики, то, скажімо, заробітну плату за жовтень не врахували як заборгованість, бо асигнувань не було... Щодо сум заборгованості, наразі назвати їх не можу — зробила депутатський запит. Чекаю відповіді.

Оксана Яковець, заступник директора департаменту соціального захисту населення ЛОДА

На сьогодні усі кошти, необхідні для фінансування соціальних виплат, в область надійшли і уже пішли в райони. Жінки звикли, що матеріальну допомогу при народженні дитини отримують у першій декаді місяця. У жовтні кошти надійшли трохи пізніше, але це не можна вважати затримкою. Адже чіткого графіка виплат немає, а до кінця місяця усі отримають гроші. Держава виконує свої зобов’язання, і у листопаді та грудні люди отримають кошти вчасно. Скажімо, торік також говорили, що під кінець року грошей на соцвиплати не вистачить. Однак усі кошти надійшли вчасно, і до 24 грудня всі виплати за 2012 рік були закриті.

Схожі новини