Передплата 2024 «Добра кухня»

«Шлюб» за взаємовигідним розрахунком

Кремлівські страшилки про те, що Угода про асоціацію з ЄС знищить українську господарку, – нахабна брехня

Через два місяці, на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, очікують на підписання історичної для України Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) із ЄС. Одні політики обіцяють, що для нас відкриються нові ринки збуту, а європейські товари у нас подешевшають. Інші погрожують: Україна відкриє свій ринок для товарів із ЄС, і наші неконкурентоспроможні товари зникнуть... Як же буде насправді?

Їжа, техніка і ліки з ЄС подешевшають

Обсяг торгівлі України з ЄС у 2012­му перевищив 40 млрд. дол. У ЄС ми купуємо їжу, побутову хімію, техніку, авто, квіти. За словами експертів, після створення ЗВТ подешевшає побутова техніка з ЄС ­ на 10%, ліки ­ на 5­10%, їжа ­ на 3­5%.

ЗВТ між Україною і ЄС означає скасування або зменшення мит для 95% тарифних позицій. Експерт із європейського права і учасник переговорної групи від України щодо створення ЗВТ Тарас Качка каже, що завдяки скасуванню мит Україна зможе заощадити як мінімум 400 млн. євро на рік. На зняття тарифних обмежень Євросоюзом Україна має відповісти такою ж люб’язністю. Щоправда, якщо ЄС скасує мита на промислові товари відразу після набуття чинності Угоди про ЗВТ, то для України передбачено перехідний період, протягом якого мита на товари з ЄС будуть поступово знижуватися до нуля. «Це має дозволити нашому бізнесу скористатися перевагами відкриття ринку ЄС і надасть час, аби підготуватися до посилення конкуренції на внутрішньому ринку», ­ каже старший юрист Beiten Burkhardt Дмитро Кисельов.

Цукерки для Євросоюзу

За умовами ЗВТ, Україна зможе експортувати в ЄС цукор. Виділена для нас квота ­ 20 тис. тонн на рік. Це менше 1% обсягу виробництва цукру в Україні 2012 року (2,1 млн. тонн). Зараз у ЄС поставляють до 2 тис. тонн цукру з України за сезон. Якщо цукор в чистому вигляді європейці купують з обережністю, то у вигляді кондитерських виробів зможуть з’їсти не менше 250 тис. тонн. «Кондитери отримали максимально можливу лібералізацію експорту. Завдяки широкому асортименту і якості українських кондитерських виробів для них вільна торгівля з ЄС буде дуже вигідна», ­ упевнений Качка.

Україна отримала право постачати в ЄС до 16 тис. тонн м’яса птиці на рік. Через п’ять років цей обсяг збільшиться лише до 20 тис. тонн. Для України, де обсяг виробництва м’яса курки 2012­го ­ понад 1 млн. тонн, це до 2%. Але обсяги імпорту з ЄС теж обмежені ­ Євросоюз зможе продавати в Україну 8 тис. тонн м’яса птиці на рік, а через п’ять років показник зросте до 10 тис. тонн. Найбільші птахівницькі холдинги України пройшли інспекцію Єврокомісії.

Зерном завалимо, молоком — не заллємо

Квота на безмитну поставку українського зерна в перший рік дії ЗВТ визначена на рівні 1,6 млн. тонн (950 тис. тонн пшениці, 250 тис. тонн ячменю і 400 тис. тонн кукурудзи). Протягом п’яти років обсяг може бути збільшений до 2 млн. тонн. «Україна і зараз відіграє значну роль на світовому ринку зерна, зокрема, на ринку ЄС. ЗВТ послужить лише додатковою гарантією зміцнення цих позицій», ­ вважає Качка. А ось виробники хлібобулочних виробів до конкуренції не готові. Гендиректор асоціації «Укрхлібпром» Олександр Васильченко вважає, що вітчизняна хлібна галузь перебуває через державне регулювання на межі виживання, тому до виходу на ринок ЄС не підготувалася ­ на багатьох підприємствах не встановлено систему, що є обов’язковою для отримання сертифіката відповідності стандартам ЄС. Проте напливу хліба з ЄС можна не боятися: перешкодою стануть низькі ціни на хліб в Україні. «У ЄС середня ціна хліба 2­3 євро за кг», ­ каже Васильченко. Проте самі пекарі зможуть скористатися перевагами ЄС — ЗВТ передбачає нульове мито на ввезення устаткування для хлібопекарської промисловості.

За підсумками 2012­го ринок молочної продукції в Україні зменшився на 0,6%, ­ до 1530 млн. літрів. Поставки в ЄС могли б відродити українську молочну галузь. Але для продажу в ЄС українські виробники мають пройти санітарний та ветеринарний аудит Єврокомісії. «Якщо врахувати різницю у вартості європейських і українських молочних продуктів, то ми змогли би продавати на їхній ринок. Але у нас проблема з сировиною ­ через велику частку селянських господарств. Промислове виробництво молока збільшується, але до повного виходу на європейські стандарти необхідно ще кілька років», ­ каже Качка.

На дешевші авто з ЄС треба почекати

Спецмита на авто з ЄС знімуть, заявив глава МЗС України Леонід Кожара. Але на обнулення ввізних мит на авто з Євросоюзу експерти радять не розраховувати. Це єдина сфера, де Україна домоглася перехідного періоду в 15 років (!). «Це означає, що в перший рік після підписання ЗВТ мита не зміняться, а починаючи з другого року, будуть знижуватися на 1% на рік. Існують додаткові умови, за якими Україна може стабілізувати, тобто піднімати мита, протягом перехідного періоду», ­ каже гендиректор Української асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко. ЄС і сам зацікавлений у взаємних митах на авто з Україною. У ЄС бояться, що Україна може стати плацдармом для експансії в ЄС зібраних у нас китайських чи корейських брендів.

Схожі новини