Передплата 2024 ВЗ

Заради склянки «Нафтусі» – дві години в черзі

У Східниці кажуть, що унікальні мінеральні джерела збираються віддати у приватні руки. Їх облагородять, але за воду доведеться платити

За цінами на відпочинок Східниця доганяє Трускавець. Доба у санаторії обходиться від 300 гривень з особи, номер у готелі — ще дорожче. Якщо таких грошей немає, але здоров’я вимагає “Нафтусі”, можна поселитись у приватному секторі — за 50-60 гривень з людини. Щоб попити цілющої водички, треба вставати о п’ятій ранку, — аби зайняти чергу біля джерела.

«Я виходив о 5.30, аби встигнути набрати води. Ті, хто приходив пізніше, мусили вистоювати в черзі годину, а то й дві. Свердловини у плачевному стані, підходи до джерел не облаштовані», — каже виконавчий директор обласної спілки економістів Володимир Козяк, який нещодавно відпочивав у Східниці. Та незабаром бювети облагородять, але за воду доведеться платити. Східницьке родовище мінеральних вод збираються віддати у користування приватній фірмі, яка належить власникові одного з найбільших готелів у Східниці, каже пан Володимир. «Залучити інвестора для розвитку курорту варто, але не можна віддавати родовища в приватні руки. Треба створити спільне підприємство, у якому 51% належав би селищній раді, решта — приватному інвестору. Інакше місцева громада не матиме жодного впливу на родовище, яке за законом належить саме їй, — каже економіст. — От є холдинг, який розфасовує воду з Моршинського родовища. Яка її вартість у магазинах і яка собівартість? Але при цьому з’ясувати, які рентні платежі це підприємство сплачує, нереально».

“Усе почалось десять років тому. Тоді нас поставили перед фактом, що ліцензію на експлуатацію джерел видали МПП “Перспектива”. Ми думали, що виграли, бо від’єднались від Трускавця і почали розвиватись як самостійний курорт. Згодом якимось чином ця “Перспектива” викупила труби, капітальні споруди у “Трускавецькурорту”. Тепер ліцензію їм скасували, але труби, по яких піднімається вода, залишились у їхній власності, — каже колишній голова селищної ради Східниці та голова ініціативної групи Богдан Дмитришин. — З 2002 року ведемо боротьбу за те, аби східницькі джерела належали Східниці. У 2011 році тодішній голова ЛОДА Михайло Цимбалюк доручив підготувати документи, аби східницьке родовище перейшло до рук комунального підприємства “Східницькі джерела”. Ми заспокоїлись, але виявилось, що доручення загубилось, губернатор змінився. Підготували пакет документів, опитали східничан — 93% підписались за те, аби родовище належало Східницькій селищній раді. Але проходить одна сесія обласної ради, інша — а питання навіть не виносять на сесію... Років з 10 тому у Східниці відпочивало тисяча людей — тепер три тисячі. Відповідно, має бути інший підхід до джерел, їх треба облагороджувати. Але без ліцензії на експлуатацію комунальне підприємство не має права цього робити...”.

За словами Богдана Дмитришина, наразі усі аналізи води та проектну документацію для комунального підприємства робить за рахунок внесків ініціативна група, до якої входять майже 70 приватних підприємців-власників садиб, у яких розміщуються туристи. Дрібні підприємці побоюються: якщо право на експлуатацію родовища віддадуть одному інвестору, то ті, хто відпочиває у приватному секторі, не зможуть вільно користуватись джерелами. Вода буде або платною, або підхід до бюветів буде лише за спеціальними картками, які видаватимуть тим, хто відпочиває у дорогих готелях.

“Представник потенційного інвестора, компанії “ВЛАДО”, сказав, що для роботи підприємства потрібно, аби вода коштувала 2 гривні за літр. Якщо є приблизно три тисячі людей — це орієнтовно 6 тисяч гривень на день. Це 180 тисяч гривень на місяць. Але де гарантія, що ціна буде на рівні двох гривень? Потім інвестор скаже, що дві гривні нерентабельно — від завтра ціна 10 гривень... І ми нічого не зможемо зробити. Це бізнес-проект, тож вони намагатимуться заробити гроші”, — каже Богдан Дмитришин. За його словами, інвестор отримає у користування не лише цілющу воду, а й 140 га землі, на якій розташовані свердловини.

“Якби був інвестор, що готовий вкладати кошти в облаштування джерел, я б йому із задоволенням посприяв. Аби привести Східницьке родовище до ладу, треба 4-5 мільйонів гривень. Держава таких коштів не дасть, а весь бюджет селищної ради менший за цю суму, — каже голова селищної ради Іван Піляк. — Два роки тому був потенційний інвестор, але нічого не вийшло. Проблема в тому, що каптажні і надкаптажні споруди належать підприємству “Перспектива”. У нас зв’язані руки. Хотіли зробити глибинний аналіз води — “Трускавецькурорт” погодився надати спеціальну машину, аби відкачати воду. Все було готове, але без дозволу “Перспективи” не маємо права це зробити. Доходить до того, що ми підсипали стежку до джерела, а нам кажуть, що ми не маємо на це права. Мені уже радили повитягувати труби, які належать “Перспективі”, поскладати на купу і виставити охорону, аби їм їх не покрали, — а самим зайнятись облаштуванням свердловин. Але поки не наважився на такий крок”.

Схожі новини