Передплата 2024 «Добрий господар»

Кому «додає» податок на додану вартість?

У Міндоходів і зборів хочуть знизити ПДВ до 9%, натомість запровадити податок з обороту. Так чи інакше, платити пересічним українцям...

Купуючи будь-які товари, оплачуючи рахунки за світло чи газ, ми обов’язково сплачуємо 20% податку на додану вартість. Хоча, якщо розібратись, то кінцевий споживач сплачує ці 20% не з доданої, а з повної вартості товарів та послуг. Зрозуміти суть цього податку, а головне — навіщо його платити до бюджету, якщо потім його доводиться повертати, складно. Єдине, що розуміють усі споживачі, — через ПДВ продукти та “комуналка” обходяться нам суттєво дорожче. Скасувати цей податок обіцяють чи не під час кожної виборчої кампанії, але вибори минають, а податок залишається. Тепер виявляється, що знизити ставку ПДВ фактично вдвічі — до 9% — хочуть у Міністерстві доходів та зборів. Невже для того, щоб дещо знизити ціни і таким чином стимулювати споживання? У чому суть нової податкової ініціативи та що буде з цінами, якщо ставку ПДВ таки знизять, намагався з’ясувати “ВЗ”.

Відповідно до Податкового кодексу, ставка ПДВ з 1 січня має знизитись з 20 до 17%. Однак у Міндоходів підготували законопроект, за яким з наступного року ПДВ має знизитись до 9%! При цьому, аби компенсувати втрати бюджету від зниження ставки ПДВ, пропонують ввести податок з обороту — 2% з імпорту та операцій в середині країни, 1% — при експорті. У Міндоходів запевнили, що завдяки податку з обороту втрат для бюджету не буде, а очікується навіть збільшення надходжень на 10-20%.

“Очікувати зниження цін чи зменшення податкового навантаження на підприємства не варто, оскільки один податок компенсують іншим. Теоретично, ПДВ можна було б узагалі скасувати. Скажімо, США не мають податку на додану вартість, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Водночас усі країни Європейського Союзу мають ПДВ, хоча ставки у різних країнах різні. Це зручний податок, який стимулює працювати лише з тими партнерами, які також є платниками ПДВ. Тобто це стимулює бізнес працювати прозоріше. Скажімо, ви придбали товар у продавця, який уже сплатив ПДВ. Ви цей товар використали для виробництва чогось нового. Тобто додали певну вартість. У результаті, ви свій товар продаєте дорожче, і також сплачуєте ПДВ. Однак ПДВ уже сплатив ваш постачальник — ця сума формує податковий кредит (його ще називають вхідним ПДВ). Врешті-решт до бюджету потрапляє різниця між ПДВ, який нарахували на ваш товар, та ПДВ, який сплатили ваші постачальники”.

Утім, в українських реаліях ПДВ не стимулює бізнес до прозорої діяльності, а якраз навпаки. Через незрозумілі схеми відшкодування ПДВ, коли одним кошти відшкодовують “автоматом”, а інші не можуть домогтись відшкодування навіть через суд, саме на заплутаному ПДВ деякі ділки примудряються заробляти хороші гроші...

На початок липня заборгованість з відшкодування ПДВ — 4-4,5 млрд. грн. Відшкодування ще 11 млрд. грн. ПДВ оскаржується в судах. Зважаючи на це, логіка податкових новацій Міністерства доходів і зборів стає очевидною. ПДВ, з відшкодуванням якого вічно виникають проблеми, зводимо до мінімуму, — натомість вводимо податок з обороту, який не треба нікому відшкодовувати. У будь-якому разі платити кінцевому споживачеві. І не факт, що за нової схеми оподаткування (якщо її приймуть) ціни не зростуть.

“Торгівлі введення податку з обороту невигідне. Ланцюжок від виробника до споживача може бути досить довгим, а кожен новий посередник, кожна нова ланка в цьому ланцюжку буде платити додаткові 2%, — каже голова комісії Українського союзу промисловців та підприємців з питань економічної політики Юлія Дроговоз. — Для деяких підприємств вигідно мати стабільне податкове навантаження у вигляді 2% з обороту. А хтось буде змушений закрити свій бізнес — оскільки підприємства будуть націлені на те, щоб виключити зі своїх ланцюжків посередників. Можна очікувати певної монополізації ринку, коли в одних руках буде зосереджено повний цикл виробництва і реалізації. Виграють від цього лише вертикально інтегровані структури”. Не торкнуться податкові зміни хіба що тих підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування.

“ПДВ за своєю суттю — корупційний податок. Однак усі ці викрутаси зі зниженням ставки ПДВ та введенням ще одного податку нічого доброго бізнесу не дадуть, лише ускладнять життя, — каже підприємець Віктор Русаненко. — Єдина нормальна ініціатива, яка обговорювалась у міністерстві, — зниження для роботодавців податків на зарплату. Якби у працівників ці відрахування знизили до 10-12%, це була б феноменальна ідея для розвитку бізнесу. Впевнений, що держава від цього виграла б”.

Як скористати з ПДВ?

ПДВ підвищує вартість товарів для споживача, однак його сплачують лише резиденти — громадяни тієї країни, до бюджету якої той податок потрапляє. Тобто, купуючи товари за кордоном, ви можете повернути ПДВ, який там сплатили. Для цього треба товарні чеки зі спеціальними відмітками оформити на кордоні, коли виїжджаєте з країни. Гроші повернуть через банк, коли вже будете в Україні. Власне на цій схемі тримається чи не вся українсько-польська прикордонна торгівля. Мало того, що товари, насамперед побутова техніка, у Польщі дещо дешевші, ніж у нас. Підприємливі українці, коли ввозять ці товари в Україну, повертають собі ще 23% ПДВ, сплаченого у Польщі. Таким чином, навіть якщо тут товар перепродувати за тією ж ціною, за якою його придбали у Польщі, 23% доходу забезпечені!

Схожі новини