Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто зіб’є касу на касовій реформі?

За електронні касові стрічки підприємцям доведеться платити 28 мільйонів гривень щомісяця

«Маю НАДІЮ, що введення санкцій за відсутність касової он-лайн звітності буде відтерміновано, — каже керівник Союзу захисту підприємництва Сергій Доротич. — Матеріальна база для впровадження цієї реформи не готова. Самі податківці зізнаються, що змогли забезпечити відповідними модемами лише невелику частку підприємств, працюють з касовими апаратами. Звичайно, до прозорості роботи наших підприємств торгівлі є чимало питань, і введення електронної касової звітності могло б поліпшити ситуацію, — але це треба запроваджувати в інший спосіб. А у нас як виходить? Держава придумала реформу, визначила дві приватні фірми, які забезпечуватимуть роботу системи, а олачувати все доведеться споживачам. Адже за обслуговування кожного касового апарата підприємець змушений буде платити приблизно 100 гривень на місяць, не кажучи уже про придбання та встановлення модема, за яке доведеться викласти від 1700 до 4000 гривень. Звичайно, ці кошти закладуть у вартість товарів та послуг. Крім того, є й певні ризики, адже якщо обслуговувати цю систему будуть приватні компанії, існує ймовірність, що конфіденційна інформація може потрапити до третіх осіб. Зрештою, зважаючи на поспіх, з яким усе це впроваджується, можна зробити висновок, що нічого путнього з цього не вийде. У нас є кулібіни, які вміють обнуляти касові апарати, навчаться хімічити і з он-лайн звітністю... Я живу у столиці і то у мене трапляються перебої з Інтернетом, то що говорити про якесь невеличнке містечко? А для того, щоб ця система працювала, потрібен безперебійний зв’язок. Як ця система реагуватиме на збої на лінії — невідомо, бо випробувань не було. Ймовірно, що під ці збої маскуватимуть касові махінації”.

За даними Міндоходів, нині в Україні працюють понад 150 тисяч підприємців, які застосовують касові апарати. Звичайно, є підприємства, які користуються кількома касовими апаратами. Офіційно у нас понад 280 тисяч касових апаратів. Якщо за обслуговування кожного доведеться платити 100 гривень на місяць — виходить 28 мільйонів. Не кажучи уже про заробітки компаній, які постачають нові касові апарати та модеми.

“Наскільки мені відомо, застосування штрафів відтермінували до 1 січня 2014 року. Щодо нашої компанії, то ми ще не були готові до роботи з електронними касовими стрічками. Виявилось, перехід на нову систему — технічно складний процес, — каже перший заступник генерального директора мережі “Рукавичка” Ігор Пастущак. — На саму роботу магазинів впровадження касової он-лайн звітності не вплине. Навпаки, це навіть дещо полегшить нам життя, адже не потрібно буде витрачатися на контрольно-касові стрічки, які потім треба зберігати три роки — уся інформація буде в електронному вигляді. Однак перехід на цю систему — річ затратна. Ми не заміняли касових апаратів, а переобладнували старі. Один модем коштує півтори тисячі гривень, а ще витрати на його встановлення, оплату зав’язку...”.

За словами Ігоря Пастущака, обладнати модемами касові апарати у магазинах, розташованих у райцентрах, їм не складно, оскільки раніше вже об’єднали їх каналами зв’язку — для власних потреб. Але як з цим даватимуть собі раду дрібні місцеві крамниці, зрозуміти важко.

Роман ДИДИМУС, начальник відділу зв’язків з громадськістю ГУ Міністерства доходіві зборів у Львівській області

Застосування фінансових санкцій до підприємців, які не переобладнали касові апарати, відтермінували на півроку — до 1 січня 2014 року. Така електронна касова стрічка — перевага для бізнесу. По-перше, не потрібно здавати паперову звітність, відвідувати податкову інспекцію. По-друге, це дозволить зменшити кількість перевірок, бо інформація надходитиме щодня. Перевірки здійснюватимуть вибірково — на основі аналізу виторгу.

Аби переобладнати касовий апарат, варто придбати спеціальний модем — його середня вартість 1300 гривень. Можна встановити касовий апарат нового покоління — вони коштують 3200-3300 гривень. Щодо сільської місцевості, де немає провідного інтернету, то це не проблема. Більшість сіл охоплені мобільним зв’язком, який можна використовувати для передачі даних.