Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Купив квартиру – чекай перевірки з податкової

З вересня в Україні вступають у дію ліміти на розрахунки готівкою

Нацбанк таки встановив обмеження на розрахунки готівкою, про які говорили два роки. Постановою НБУ від 6 червня передбачено, що гранична сума розрахунків готівкою протягом одного дня між підприємствами (підприємцями) становить 10 000 гривень, а готівкові розрахунки між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товари (роботи, послуги) не мають перевищувати 150 000 гривень. Крім того, фізичні особи між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, можуть розраховуватися готівкою в розмірі не більше 150 000 гривень. Тобто квартири-машини за готівку купити більше не вдасться. Обмеження почнуть діяти з 1 вересня цього року.

УКРАЇНЦЯМ, які восени планують масштабні покупки, доведеться подбати про відкриття поточного рахунку у банку. “Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 150 000 гривень, шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки, у тому числі на депозит нотаріуса, на окремий поточний рахунок у національній валюті”, — йдеться у постанові. Суму 150 тисяч гривень вибрали неспроста. Саме про операції понад 150 тисяч гривень комерційні банки зобов’язані повідомляти фінмоніторинг. Ця постанова може суттєво ускладнити життя чиновників, адже, маючи офіційні мізерні зарплати, вони примудряються їздити на автомобілях за 200-300 тисяч гривень, часто зареєстрованих на родичів. Коли запровадили паспортизацію обміну валюти, до людей, які обмінювали значні суми, почали приходити листи з податкової з вимогою задекларувати доходи. Тепер, коли інформація про такі великі покупки надходитиме контролюючим органам, доведеться пояснювати, де пенсіонер чи службовець, що отримує дві тисячі гривень зарплати, взяв гроші на розкішне авто чи квартиру.

“Скорочення готівкового обігу позитивно вплине на економіку країни. Сподіваємося на додаткове зростання ВВП, збільшення кредитування економіки в національній валюті та зниження обсягів готівкової іноземної валюти, яка перебуває поза банківською системою”, — каже заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська.

Однак з безготівковими розрахунками в Україні не все так гладко. Нерідко трапляється, що кошти “зависають” між банками на кілька днів. “Не думаю, що ліміт у 10 тисяч гривень, який поставили підприємцям, заважатиме комусь працювати. Грошей, які йдуть “мимо каси”, обмеження не торкнеться, бо формально їх нема, — каже приватний підприємець Роман Ш. — Навряд чи є ПП, які працюють без поточного рахунку. У нас більшість партнерів — з інших міст, тому розраховуємось переважно безготівкою. На жаль, кілька разів були випадки, що кошти “зависали” на кілька днів і з’являлись на рахунку в останній звітний день. У січні чи травні, коли багато державних вихідних поспіль і банки не працюють, розрив між проведенням операції і зарахуванням коштів на рахунок може бути більше тижня. Тому якщо НБУ хоче збільшувати обсяг безготівкових розрахунків, має не лише встановити ліміти на проведення операцій, а й часові ліміти для банків”.

Схожі новини