Передплата 2024 «Добра кухня»

Українцям заборонять тримати в банках долари?

«Регіонал» зареєстрував законопроект, за яким депозити у валюті опиняться поза законом

Замість податку на обмін валюти — заборона валютних депозитів. Законопроект регіонала Євгена Сігала, яким банкам заборонять залучати кошти в іноземній валюті, другий тиждень не сходить з уст банкірів та аналітиків. Автора законопроекту обурює те, що 43% коштів на депозитах українських банків — в іноземній валюті. Він вирішив, що усім буде краще, якщо валютні вклади заборонять взагалі. Мільйонер Євген Сігал, який заробив свої статки на курятині (ТМ “Гаврилівські курчата”) вважає, коли українцям заборонять банківські вклади у валюті, це здешевить кредити у гривні. Банкіри переконані, що таке нововведення підірве банківську систему.

Президент АУБ Олександр Сугоняко вважає, що законопроект порушує конституційне право громадянина вільно користуватися своїм майном, зокрема й власними валютними заощадженнями. “Це, по суті, намагання повернути країну в радянсько-колгоспне минуле, коли неможливо було взагалі користуватись іноземною валютою”, — каже Олександр Сугоняко. — Бюрократична заборона валютних вкладів не призведе до масової їх конвертації у гривню. Вірогідніше очікувати їх масового переходу у так звану категорію “кошти поза банками”. Це не тільки не сприятиме пожвавленню кредитування економіки, але, навпаки, поставить під загрозу збереження ліквідності банків, чим перекреслить будь-які надії на відновлення кредитування”.

Такої ж думки дотримується і експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. “Якщо поставити питання, чи оптимально, що така значна частина коштів зберігається не у валюті, яку вироблять в країні, а в іноземній, то, звичайно, це неправильно. І доларизація справді є проблемою української економіки. Але боротись треба не з наслідками доларизації, а з причинами, — каже експерт. — Люди не довіряють гривні. Якщо заборонити валютні депозити, то лише частина переведе кошти на гривневі вклади. Решта заберуть кошти з банків і далі триматимуть у доларах, але уже поза банківською системою. Тобто ці кошти перестануть працювати на економіку. Можливості кредитування для підприємств знизяться. Нагадаю, на сьогодні валютні кредити заборонено видавати фізичним особам, лише — юридичним. Тобто кошти в іноземній валюті, які українці тримають у банках, йдуть не на споживче кредитування, а на кредитування бізнесу”.

Законопроект викликав такий ажіотаж, що з цього приводу вирішили висловитись навіть в НБУ. У Нацбанку офіційно заявили, що не підтримують ідеї Євгена Сігала щодо заборони валютних вкладів, а також оподаткування доходів з депозитів (депутат зареєстрував ще один законопроект, яким пропонує з 1 січня наступного року брати 25% податку з доходів за депозитами). Керівництво Національного банку України стурбовано політизацією суто економічних питань. Наведені вище ініціативи є наслідком недостатньо глибокого опрацювання питань, щодо яких пропонуються законодавчі новації”, — йдеться в офіційній заяві НБУ. Одне слово, навіть Нацбанк уже почало дратувати, що в Україні фермери пишуть закони для банків, лікарі — про освіту, а педагоги займаються проблемами видобутку сланцевого газу.

Щоб купити машину, доведеться відкривати рахунок у банку

Уже до кінця року в Україні планують обмежити безготівкові розрахунки. Паперовими грошима можна буде оплатити лише покупки на суму до 150 тисяч гривень. Відповідно до українського законодавства про боротьбу з відмиванням грошей, саме така сума підлягає моніторингу з боку банків. Тобто, якщо клієнт відкриває у банку рахунок на суму понад 150 тисяч гривень чи передає таку суму через платіжну систему, то інформація про це обов’язково потрапляє у Держфінмоніторинг.

У НБУ не приховують, що метою обмеження безготівкових розрахунків є боротьба з тіньовою економікою. Заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська заявила, що введення обмежень у сумі 150 тис. грн. не зачіпатиме інте-ресів більшості населення, оскільки стосуватиметься лише великих покупок (наприклад, придбання престижних автомобілів та мотоциклів, яхт, літаків, будинків, коштовностей). Зате підприємцям важче буде приховати свої реальні обороти. Відповідно до проекту постанови, якщо фізична особа захоче придбати у підприємця різні товари на загальну суму понад 150 тис. грн., навіть розбивши на кілька чеків, платити все одно доведеться безготівкою. Щоправда, не зрозуміло як це відстежуватимуть. Адже, скажімо, якщо у будівельному гіпермаркеті хтось бере за готівку матеріалів на 100 тисяч, а потім приїжджає і докуповує ще на 60 тисяч, як це фіксуватимуть?

У постанові також передбачено встановлення граничної суми готівкових розрахунків між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 000 гривень. Тобто, щоб придбати квартиру чи машину, доведеться відкривати рахунок у банку.

Схожі новини