Передплата 2024 «Добрий господар»

«Росія — не той партнер, з яким треба рахуватись»

«Нафтогаз» закупить 2013 року менше половини газу, передбаченого у контрактах з «Газпромом». Натомість придбає газ у Європі

Рахунок на сім мільярдів доларів за невідібраний газ Україну не злякав. Цього року “Нафтогаз” планує придбати в “Газпрому” ще менше газу. Заступник голови правління «Нафтогазу» Вадим Чупрун заявив, що 2013 року вони планують закупити 18-20 млрд. кубометрів газу. «Ми їх попередили, що будемо брати менше», — повідомив Чупрун.

«Відповідно до угод, базовий обсяг газу, тобто 52 мільярди, ми можемо знизити на 20%. Виходить приблизно 42 мільярди кубів. З цього обсягу ми зобов’язані оплатити не менше 80%, — каже експерт Dragon Capital Денис Саква. — Заявку на менші обсяги подати можемо, але може повторитись цьогорічна ситуація, коли “Газ-пром” виставив рахунок “Нафтогазу” на сім мільярдів доларів. Зрештою, ці сім мільярдів наразі не є боргом “Нафтогазу”. Сума спірна, тож тільки коли буде рішення Стокгольмського арбітражного суду, яке зобов’язуватиме НАК сплатити цю суму, тоді це буде вважатись боргом. Але до суду «Газпром” не подав».

Експерт упевнений, що компенсувати “газпромівський” газ — не проблема. За потреби можна збільшити імпорт з Європи (газ з Німеччини через Польщу Україна почала качати ще з листопада минулого року). Крім того, потрібний обсяг газу на український ринок може поставити компанія Дмитра Фірташа. До речі, саме Фірташ міг стати тією причиною, через яку “Газпром” поки що не подав до суду за ті сім мільярдів доларів. За умовами “бери та плати” треба оплатити не менше 33 мільярдів кубометрів газу. “Нафтогаз” торік викупив близько 27 мільярдів, ще близько шести мільярдів викупила компанія Фірташа. Тобто в сумі ми вийшли на той обсяг газу, який мала оплатити українська сторона... Схожу справу у Стокгольмському арбітражі “Газпром” уже програв чехам (там теж обов’язковий обсяг викупила не одна компанія, а кілька операторів, які постачали газ на чеський ринок).

“Питання, чим компенсувати зниження імпорту газу від “Газпрому”, взагалі не стоїть. Маємо угоду з німецькою RWE Supply&Trading, тож можемо качати газ звідти. Питання у тому, чи потрібно шукати компенсацію. На сьогодні стан у промисловості такий, що тих 18-20 мільярдів кубометрів може виявитись цілком достатньо, — каже експерт Богдан Соколовський. — Думаю, реакція “Газ-прому” на зниження обсягів відбору газу “Нафтогазом” буде така сама, як і торік. Минулого року українська сторона надіслала заявку на менший обсяг газу, а з російської була мовчанка. Вона знову виставить рахунок — ми знову не платитимемо. І що далі? Росія сама часто порушує умови угод, тому нічого дивного, що “Нафтогаз” теж їх не зовсім чітко дотримується. Зрештою, Росія — не той партнер, з яким треба рахуватись”.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна вже має технічний потенціал для придбання в Європі 30 млрд. кубів газу на рік. Це дозволить повністю відмовитись від імпорту газу з Росії. За словами міністра, йдеться про реверсні поставки зі Словаччини, Угорщини і Польщі. Ціни на газ при подібних закупівлях базуватимуться на вартості блакитного палива на спотовому ринку (ціни на ньому формуються залежно від попиту та пропозиції, довгострокових контрактів такий ринок не передбачає). Утім, експерти вважають, що міністр перебільшив реверсні можливості нашої газотранспортної системи. Зокрема, у листопаді-грудні минулого року RWE Supply&Trading поставила в Україну лише 56 млн. кубічних метрів газу. Тоді польські газовики заявляли, що з технічних причин ще не було можливо прокачувати газ в Україну в обсягах, потрібних “Нафтогазу”.

Тим не менше, за словами Вадима Чупруна, цього року “Нафтогаз” планує укласти контракт на поставки природного газу в об’ємі 7 млрд. куб. м через територію Угорщини і Словаччини.

Схожі новини