Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не все те молоко, що біле...

В Україні зростає виробництво молока, хоча корів стає все менше

Українські молочники минулого року продемонстрували справжні дива. За 2012 рік загальне виробництво молока зросло на 2,7% (до 11,39 млн. тонн). А за даними міністра агрополітики Миколи Присяжнюка, у грудні виробництво молока сільгосппідприємствами зросло аж на 13,6%. Виробництво молокопродуктів зросло ще більше. За січень-листопад минулого року виробництво молока обробленого зросло на 6,4% (до 843 тис. тонн), масла вершкового — на 15,2% (82,5 тис. тонн). За даними міністра, вітчизняні підприємства на 3,6% наростили виробництво сиру свіжого неферментованого та кисломолочного, виробивши 71,8 тис. тонн, а виробництво кисломолочних продуктів зросло на 3,4% і становило 449 тис. тонн.

І все б нічого, якби не одне маленьке “але”. За даними Держстату, кількість корів минулого року не лише не зросла, а зменшилась на 0,8%. Як може збільшуватись виробництво молока та молокопродуктів, якщо кількість корів зменшується? Кого ж тоді доять українські молочники?

«Поголів’я корів скорочується і скорочуватиметься далі — населення у селах старіє, худобу продає. А ті, хто хоче купити, не мають де — молодняка нема, — каже керівник Аграрної дорадчої служби Іван Паньків. — Але треба відзначити, що продуктивність у фермерських господарствах зростає: починають застосовувати нові технології, оптимізують раціон. Тобто власники починають рахувати гроші. У кількох господарствах, з якими ми працювали, збільшилось виробництво при скороченні витрат. Але ви ж розумієте, що таке державна статистика — жоден керівник в області не хоче показати погіршення показників, аби його не покритикували «з Києва».

У позитивній статистиці експерти вбачають не лише косметичні правки чиновників, а й зловживання державними дотаціями. “Торік збільшитись показники виробництва сільськогосподарських підприємств, тоді як у приватних господарствах виробництво зменшилось. Тим не менше раптове збільшення продуктивності молочних ферм відразу на 13% викликає сумніви. Навряд чи ці цифри відповідають реальності, — каже директор компанії “Інфагро” Василь Вінтоняк. — Можливо, сільгосппідприємства почали використовувати “сірі” схеми для отримання дотацій. Очевидно, використовували молоко, яке збирали у населення, а подавали, наче власне”.

Щодо раптового збільшення виробництва масла аж на 15%, то, за оцінкою експерта, воно цілком реальне. Через те, що на початку року частині українських молокопереробних підприємств закрили вхід на російський ринок, вони змушені були скоротити виробництво сирів, тож пускали молоко на масла, казеїн, сухе молоко.

Ще одна причина, чому кількість корів та кількість молочних продуктів у нас не взаємозв’язані — рослинні жири. Аби здешевити виробництво, молочники заміняють молочні жири рослинними. За даними незалежного центру споживчих експертиз “Тест”, більшість виробників уже почала вказувати наявність рослинних жирів у складі сирів, масла, сметани, але трапляються і відверті фальсифікати. Найчастіше це буває зі згущеним молоком — там не лише жири, а й навіть білки заміняють на рослинні. Зрештою, чого дивуватись — Україна щороку споживає близько 160 тисяч тонн пальмової олії. Це майже три кілограми на душу!

Утім, чиновники кажуть, що уже з цього року поголів’я корів в Україні почне зростати, тож кількість молока у молоці буде більшою. За оцінкою директора департаменту тваринництва Мін­агрополітики Андрія Гетя, цього року виробництво молока зросте на 3,2%, порівняно з минулим роком. Цього вдасться досягти за рахунок зростання надоїв.

“Поголів’я корів і справді стабілізується, зокрема і завдяки тому, що населення повірило у державні дотації за телят (за те, що телятко не відправили на м’ясо, а вирішили тримати далі, селянам виплачували компенсації), — каже Василь Вінтоняк. — Частково ті компенсації виплачували, але не у таких обсягах, як обіцяли. Але те, що люди зберегли молодняк, — це великий плюс. Далі зіграє уже психологічний фактор — якщо телятко не зарізали відразу, а протримали рік, то навіть якщо компенсацію не отримали, віддавати ялівку на м’ясо уже шкода”.

Про збільшення поголів’я корів завдяки державним компенсаціям кажуть і у Львівській ОДА. Зокрема, на Львівщині уже впродовж чотирьох років діє програма підтримки тваринництва. Цього року селянам виплачуватимуть по 500 гривень за кожну молочну корову. За словами т. в. о. директора департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Романа Верещинського, кількість господарств, які утримують чотирьох і більше корів, збільшилася із 202 у 2008 р. до 1125 у 2012 році.

Схожі новини