Передплата 2024 «Добрий господар»

Тобі за 45? Старий...

В Україні через вік відмовляють у прийомі на роботу навіть людям, яким за 35

1 жовтня у світі відзначають День літніх людей. Утім, у кожному суспільстві є своє поняття «літня людина». Так, у Японії 40-річна людина вважається зовсім молодою, а «літній» — це той, кому уже за 70. У Європі поважним вважається вік за 60. В Україні старість настає значно раніше, бо у нас і пенсійний вік починається раніше, і тривалість життя нижча. Та й охорона здоров’я у нас на такому рівні, що у 45 людина перетворюється на ходячу медичну енциклопедію... А найгірше — це те, що людині, якій за 40, у нас уже вкрай важко знайти роботу. За результатами дослідження компанії НеаdНunter, майже у половині випадків роботодавці не хочуть зв’язуватись з людьми пенсійного та передпенсійного віку. Найчастіше відсіюють кандидатів, яким понад 45 років. Проте, як виявилось, є випадки, коли через вік відмовляли і тим, кому 35-45 років. Ідеальний працівник для українських роботодавців — 25-35-річний.

Надто старих кандидатів відсівають ще на етапі відбору резюме. Тобто таких людей навіть не запрошують на співбесіду. Навіть якщо кандидат підходить на посаду за всіма параметрами, окрім віку, то закрити очі на вікове обмеження готові не більше 20% роботодавців.

Серед основних причин, чому не хочуть брати на роботу зрілих людей, насамперед називають велику різницю між віком кандидата та середнім віком колективу, небажання мати зайву бюрократичну тяганину з пенсіонерами та тими, хто от-от ними стане, великі навантаження, з якими літні люди не справляться тощо.

«Єдиною об'єктивною причиною відмови в роботі через вік може бути втрата фізіологічних можливостей, яких людина позбувається з віком, або «жорсткий» корпоративний стандарт у сфері послуг. Наприклад, взуттєвий салон шукає дівчат-блондинок зростом 168 см та вагою 60 кг. Щоб бути машиністом метро, треба мати хороший зір. Після 45 років ймовірність того, що зір погіршиться, значно підвищується, — каже директор компанії HR-CONSULTING Юрій Кострикін. — У всіх інших випадках обмеження за віком викликані лише стереотипами».

Відповідно до нового закону «Про зайнятість населення», роботодавець не матиме права вказувати вікові обмеження в оголошеннях про вакансії. Але навряд чи це вирішить проблему. За словами керівника юридичного департаменту компанії HeadHunter Анни Воєводиної, закон передбачає 100% компенсації зі сплати єдиного соціального внеску протягом одного року тим роботодавцям, які прийматимуть на роботу неконкурентних за віком людей (зовсім юних, без досвіду чи тих, кому за 45). Таку людину має скерувати на роботу Державний центр зайнятості, а пропрацювати вона повинна не менше двох років. Але якщо роботодавець захоче звільнити такого працівника раніше, то змушений буде повернути державі усі кошти. «Навряд чи роботодавці захочуть користуватись такими пільгами, оскільки вони зв'язуватимуть їм руки», — каже Анна Воєводина. Юрист не вірить і у те, що заборона вказувати вік у вакансіях сприятиме працевлаштуванню старших людей — їх відсіватимуть на етапі співбесід.