Передплата 2024 «Добра кухня»

Звільнитися за власним бажанням

Перш ніж гримати на прощання дверима, варто пошукати нове місце праці...

Психологи радять змінювати місце праці кожні 3-5 років. Якщо працівник не просувається кар’єрними сходинками, не отримує задоволення від робочого процесу, психологічна атмосфера у колективі залишає бажати кращого, а зарплата не росте, варто зайнятися пошуком нової роботи. Звільнитися за власним бажанням — краще, ніж бути звільненим. Є шанс піти з високо піднятою головою, а не з підібганим хвостом. Та “палити мости” фахівці радять з розумом...

Один мій знайомий п’ятий рік перебивається випадковими заробітками. “На трудову” його не беруть, хоча спеціаліст він непоганий (принаймні був таким, доки не втратив кваліфікацію). Працював на комп’ютерній фірмі — отримував непогану зарплатню, колектив його цілком влаштовував. Усе змінилося одного дня, коли поріг офісу переступив новий керівник. Олегу він одразу не сподобався: говорив витіюватими фразами, забороняв грати у комп’ютерні ігри і штрафував за спізнення. Того злощасного ранку чоловік з’явився напідпитку (святкував день народження друга). Шеф зробив йому зауваження: “Ви не тільки спізнилися, від вас ще й тхне алкоголем!” На що Олег відповів: “А не пішов би ти”... Керівник виявив милосердя — за статтею не звільнив, але наказав писати заяву за власним бажанням. На цьому би ця історія скінчилася, якби екс-начальник не узявся псувати життя Олега. Чоловіка навіть на співбесіди не хотіли запрошувати — коло знайомств його головного ворога виявилося на диво широким.

Контролювати свої емоції — ось що важливо при звільненні. Писати заяву на звільнення у стані афекту психологи не радять. І тим більше не варто вдаватися до шантажу. “Жоден начальник не потерпить, аби підлеглий ставив йому умови, — каже психолог, автор тренінгу особистісного росту “Гармонійна самореалізація” спеціаліст з роботи з персоналом Христина Гриджан. — Боячись втратити авторитет, змушений вказати йому на двері (навіть якщо працівник вважається цінним кадром). Якщо вас щось не влаштовує — можете висловити свої зауваження, але у коректній формі. Обов’язково аргументуйте свою думку. Розумний шеф навіть якщо й відпустить вас, внесе корективи у свій стиль керівництва”.

“Дедалі більше роботодавців при прийомі на роботу просить надати рекомендацію з попереднього місця праці. А як її отримаєте, якщо звільнитеся зі скандалом? Деякі працедавці можуть зателефонувати на вашу попередню роботу і поцікавитися, яким ви були працівником, — застерігає психолог відділу кадрів та управління персоналом Наталія Гаріна. — Якщо вас таки прийняли на роботу, не нарікайте на попереднє керівництво. Це означатиме, що ви колись так само поливатиме брудом нового шефа. Конкретних причин звільнення не називайте. Висловлюйтесь абстрактно: “Пішов, бо вичерпав свої ресурси”, “Ця робота не давала мені змоги творчо розвиватися”.

Що говорить закон?

Звільняючись за статтею 38 КзПП, вам не обов’язково відробляти два тижні на благо фірми. Якщо є поважна причина, роботодавець не має права затримувати тепер уже колишнього працівника. Наприклад, якщо вашого чоловіка або дружину перевели на роботу в інше місто, ви переїжджаєте на постійне місце проживання в інший населений пункт (у паспорті повинен стояти штамп про зняття з реєстрації), вступили до вищого навчального закладу (необхідно буде пред’явити виклик на навчання), завагітніли або не можете проживати у цій місцевості (потрібна медична довідка, яка підтверджує цей факт), доглядаєте дитину, молодшу 14 років, дитину-інваліда, родича-інваліда І групи або хворого члена сім’ї (мусите мати на руках медичний висновок), вийшли на пенсію або вас прийняли на іншу роботу за конкурсом.

День звільнення (коли закінчиться двотижневий термін) вважається останнім робочим днем. Працівникові повинні видати трудову книжку та розрахункові. Простежте, щоб вам виплатили компенсацію за невикористану відпустку! Якщо трудову вам не віддають, поясніть шефу, що на роботу ходити ви не будете, а платити середній заробіток за кожен день “прогулу” він буде змушений.

Ви маєте право передумати. Але якщо роботодавець прийняв на ваше місце іншу людину (є заява від працівника і наказ про прийняття на роботу або переведення на цю посаду працівника з іншого відділу), доведеться розпрощатися з насидженим місцем.

Не діліться своїми планами з колегами. Хтось та й неодмінно донесе босу, що ви маєте намір накивати п’ятами, і тоді він може подіяти на випередження — звільнити за статтею, “відкривши” очі на ваші слабкості (систематичні спізнення, непродуктивну роботу тощо). Перш ніж гримати на прощання дверима, варто пошукати нове місце праці. Спеціалісту, який працює, зазвичай пропонують кращу зарплату, ніж безробітному. Але не виставляйте своє резюме з повними контактними даними у популярних пошуковиках. Вам шеф може випадково на нього натрапити. І тим більше не роздруковуйте резюме на офісному принтері...

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень