Передплата 2024 ВЗ

Як виховати мільйонера?

Щоб дитина не «викидала гроші на вітер», навчіть її записувати витрати.

Як би не намагалися школа та батьки прищепити дітям духовні цінності, матеріальні блага у сучасному світі на другий план не відкинеш. Якщо колись хлопчики та дівчатка мріяли стати космонавтами, медсестрами та вчителями, то тепер більшість із них бачить себе на віллі, біля якої припаркований власний вертоліт. Як виховати у дитини правильне ставлення до грошей, а головне — навчити їх заробляти?

Пані Марія — мама 8-річної Діани — розповіла, як привчає дочку до того, що статки потрібно заробити. Не дає дівчинці гроші на кишенькові витрати просто так. Діанка допомагає мамі по господарству: пилососить, миє посуд, розвішує випрану білизну. За кожне завдання отримує певну суму: в сім’ї встановлено тарифи, які час від часу змінюються. Наприклад, вчора Діана помила підлогу на кухні й заробила за це 10 грн. Коли дівчинка, за дорученням батьків, ходить у магазин, певний відсоток від здачі забирає собі. Отримані гроші витрачає на солодощі, газовані напої, іграшки. Інколи складає на дорожчу покупку: наприклад, лялькову хатинку або ролики. Пані Марія та її чоловік не вважають, що таким чином виховують у дитини споживацьке ставлення до них або відбивають бажання допомагати безкорисливо. Коли в сім’ї тимчасова фінансова криза, Діана виконує домашню роботу безкоштовно.

Подруга пані Марії — Ірина — засуджує таку методику. Каже, своєму 10-річному сину Максиму дає гроші лише до школи, аби міг щось купити в їдальні. “Дитину не варто привчати до грошей. Навіщо вони йому? Все, що Максиму потрібно, куплю йому сама!” — вважає жінка. Коли хлопчик просить маму придбати якусь річ, вона сама вирішує: варто на це витрачати кошти чи ні. На думку пані Ірини, таким чином навчає сина відрізняти потрібні витрати від безглуздих.

За словами психолога Володимира Павлюка, головне — не виховати такого собі Гобсека з маніакальною пристрастю до збагачення. Важливо пояснювати, що заробітки потрібні для того, аби добре та щасливо жилося сім’ї. Робити акцент на тому, що без чесної та сумлінної праці не витягнеш і рибку зі ставка. Платити чадам за допомогу в господарстві та гарні оцінки — можна, але не систематично.

Ставлення до фінансів формує приклад батьків. Бажано, аби дитина не знала про те, що вам постійно телефонують колектори та нагадують про борги. У присутності нащадків краще витрачати гроші рівномірно та лише за необхідності. Не варто піддаватися спокусі зробити імпульсивну покупку. Якщо позичаєте у когось кошти — обговорюйте термін проплати та обов’язково вчасно повертайте.

Коли вирушаєте з малюком за покупками, ставте його перед вибором: іграшка або солодощі, нова куртка або велосипед?

Бажано розповісти дитині, з чого складається ваш сімейний бюджет і залучати її до обговорень щодо скорочення витрат і збільшення прибутків. Таким чином, малюк знатиме, чому цього місяця йому не купили новий телефон, а також навчиться будувати свій власний бюджетний план.

Якщо підліток жаліється, що йому не вистачає суми, яку ви даєте на кишенькові витрати щотижня, порадьте йому записувати всі свої покупки, включаючи “Кока-колу”, булочки та проїзд. Разом подумайте, від яких витрат можна відмовитися? Наприклад, дорогою до школи не обов’язково купувати жуйку, а нова підвіска до мобільного може зачекати до кращих часів...

Батьки та вчителі часто наголошують: чемні діти, які вчаться на “відмінно”, у майбутньому знаходять хорошу роботу та добре заробляють. Насправді той, чий портрет прикрашає дошку “Гордість школи”, рідко стає мільйонером тому, що звик все робити лише за правилами. Зазвичай, успіху досягають діти, які вміють мислити поза рамками. Отже, щоб навчити чадо заробляти гроші, давайте йому творчі завдання, разом будуйте кораблі, збирайте конструктори. Схвалюйте нестандартний підхід до будь-якої справи: плетіння косичок, підбору комплекту одягу, прибирання.

Якщо дитина прагне відві­дувати різноманітні гуртки та секції — вважайте, що вам пощастило. Це не лише спосіб уберегти її від поганих компаній, а й можливість розвинути потенціал.

Чим старшим стає чадо — тим більше розвивається потреба у самостійності. Одна з її складових — витрачати кошти на свій розсуд. Це необхідно для гармонійного розвит­ку особистості, натомість як визначити, чи готовий ваш нащадок до того, щоб мати особисті гроші?

Сміливо давайте дитині кошти на кишенькові витрати, якщо:

  • Малюк знає, для чого йому власний бюджет та може чітко пояснити свої витрати.
  • Розуміє проблеми батьків та усвідомлює, що гроші заробляють важкою працею.
  • Сам ходить у магазин, робить закупи, не забуває забирати здачу.

З власними витратами краще зачекати у випадках, коли:

  • Дитина некерована: погано поводиться, не дотримує слова, обманює батьків.
  • Не вміє відмовлятися від дрібних бажань.
  • Не усвідомлює, що батькам гроші даються нелегко.

Схожі новини