Напекли тортів — придбають автомобілі на фронт
У Жовтанецькій територіальній громаді на Львівщині на шкільних ярмарках з нагоди Міжнародного дня захисту дітей учні зібрали на ЗСУ понад 150 тисяч гривень. Зібрані кошти спрямують на придбання автомобілів для захисників із Жовтанецької тергромади
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/491998/volontery.jpg)
Жовтанецький опорний заклад загальної середньої освіти зібрав 89 тисяч 436 грн. Діти напекли смаколиків, організували цікаву й змістовну програму. В актовому залі проводили майстер-клас для учнів «Пряники для ЗСУ», а ярмарок, під час якого діти реалізовували виготовлені смаколики, розташувався на двох поверхах освітнього закладу.
1 червня у нашій школі зійшлося чимало охочих допомогти нашим захисникам. Люди допомогли дітям розпродати їхній крам, — зазначила директорка закладу Жанна Анкушина-Король.
У Великоколоднівському НВК 1 червня, під час святкової благодійної програми «Щасливе дитинство — в долонях захисників», зібрали для ЗСУ понад 24 тисячі грн. У Горпинській гімназії учні зібрали 18 500 грн, у Жовтанецькій — 8 600 грн, Колоденецькій — 7 425 грн, Вирівській філії Жовтанецького опорного ЗЗСО — 7 000 грн.
Дякуємо педагогічним колективам, учням, батькам за організацію і проведення благодійних свят. Кожна зібрана гривня наближає перемогу! — зазначив голова Жовтанецької ОТГ Ярослав Деркач.
Уже наступного тижня вирушать по автомобілі. За час повномасштабної війни 10-тисячна громада придбала й відправила на фронт 16 автівок.
«Наполеон»
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/06/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD.jpg)
Для тіста: 500 г борошна, 180 мл води, 20 мл оцту, 1 пачка масла.
Для заварного крему: 800 мл молока (2,5 або 3,2%), 4 яйця, 370 г цукру, 80 г борошна, 1 г ваніліну.
Тісто. Холодне масло натерти на тертці й змішати з борошном. Змішати крижану воду й оцет. Отриманий розчин вилити у масляно-борошняну крихту. Руками в рукавичках замісити туге тісто. Тугу грудочку обгорнути плівкою і покласти у холодильник на 40 хв, а можна й на добу. З тіста розкачати коржі. Традиційна форма «Наполеона» — квадрат, але за бажання форму торта можна зробити будь-яку. З маси має вийти 6 коржів. Оптимальна товщина сирого коржа — 0,5 см. Після випікання висота збільшиться до 1,5 см, а після складання трохи осяде під кремом. Випікати коржі за температури 190−200°C 8−10 хв до золотистого кольору.
Заварний крем. У каструлі нагріти половину молока і розчинити у ньому цукор. Другу частину молока змішати з борошном, ваніліном і яйцями. Збити, щоб не було грудочок борошна, а також простежити, щоб яйця повністю розчинилися. Вилити яєчно-молочну суміш в кипляче солодке молоко. Постійно помішуючи, довести масу до консистенції густої сметани. Дати їй охолонути. Охололі коржі щедро змастити кремом і викласти один на одного. Один з коржів залишити на обсипання. При вкладанні останнього коржа натиснути на конструкцію руками. Змастити поверхню кремом та посипати крихтою.
Вафельний рулет з галереткою
/wz.lviv.ua/images/articles/2023/06/%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%B5%D1%82.jpg)
4 листи вафель, 2 пачки желе.
До крему І: 1 пачка крекеру коричневого, 500 мл води, 50 г какао, 200 г цукру.
До крему ІІ: 100 г кокосової стружки, 100 мл пареного молока, 100 г цукрової пудри, 300 г вершкового масла.
Желе. Розчинити кожну пачку суміші в 300 мл води. Розлити масу у форми та залишити в холодильнику до повного застигання.
Крем ІІ. Підігріти молоко і відразу змішати з кокосовою стружкою. Залишити до повного вистигання. Вершкове масло збити з цукром на пухку масу, додавши стружку.
Крем І. У сотейник налити води, додати цукор та какао. Поставити на вогонь і довести масу до кипіння. Коли маса закипить, додати подрібнений крекер. Перемішати. Гарячим шоколадним кремом відразу змастити листи вафель, не доходячи до боків (залишити по 1 см). Коли шоколадний крем застигне, викласти кокосовий крем. Желе нарізати смужками та викласти на кожен лист. Кінчик кожної вафлі змастити окропом і загорнути у рулет. Залишити в холодильнику на 2 год.