Напекли тортів — придбають автомобілі на фронт
У Жовтанецькій територіальній громаді на Львівщині на шкільних ярмарках з нагоди Міжнародного дня захисту дітей учні зібрали на ЗСУ понад 150 тисяч гривень. Зібрані кошти спрямують на придбання автомобілів для захисників із Жовтанецької тергромади
Жовтанецький опорний заклад загальної середньої освіти зібрав 89 тисяч 436 грн. Діти напекли смаколиків, організували цікаву й змістовну програму. В актовому залі проводили майстер-клас для учнів «Пряники для ЗСУ», а ярмарок, під час якого діти реалізовували виготовлені смаколики, розташувався на двох поверхах освітнього закладу.
1 червня у нашій школі зійшлося чимало охочих допомогти нашим захисникам. Люди допомогли дітям розпродати їхній крам, — зазначила директорка закладу Жанна Анкушина-Король.
У Великоколоднівському НВК 1 червня, під час святкової благодійної програми «Щасливе дитинство — в долонях захисників», зібрали для ЗСУ понад 24 тисячі грн. У Горпинській гімназії учні зібрали 18 500 грн, у Жовтанецькій — 8 600 грн, Колоденецькій — 7 425 грн, Вирівській філії Жовтанецького опорного ЗЗСО — 7 000 грн.
Дякуємо педагогічним колективам, учням, батькам за організацію і проведення благодійних свят. Кожна зібрана гривня наближає перемогу! — зазначив голова Жовтанецької ОТГ Ярослав Деркач.
Уже наступного тижня вирушать по автомобілі. За час повномасштабної війни 10-тисячна громада придбала й відправила на фронт 16 автівок.
«Наполеон»
Для тіста: 500 г борошна, 180 мл води, 20 мл оцту, 1 пачка масла.
Для заварного крему: 800 мл молока (2,5 або 3,2%), 4 яйця, 370 г цукру, 80 г борошна, 1 г ваніліну.
Тісто. Холодне масло натерти на тертці й змішати з борошном. Змішати крижану воду й оцет. Отриманий розчин вилити у масляно-борошняну крихту. Руками в рукавичках замісити туге тісто. Тугу грудочку обгорнути плівкою і покласти у холодильник на 40 хв, а можна й на добу. З тіста розкачати коржі. Традиційна форма «Наполеона» — квадрат, але за бажання форму торта можна зробити будь-яку. З маси має вийти 6 коржів. Оптимальна товщина сирого коржа — 0,5 см. Після випікання висота збільшиться до 1,5 см, а після складання трохи осяде під кремом. Випікати коржі за температури 190−200°C 8−10 хв до золотистого кольору.
Заварний крем. У каструлі нагріти половину молока і розчинити у ньому цукор. Другу частину молока змішати з борошном, ваніліном і яйцями. Збити, щоб не було грудочок борошна, а також простежити, щоб яйця повністю розчинилися. Вилити яєчно-молочну суміш в кипляче солодке молоко. Постійно помішуючи, довести масу до консистенції густої сметани. Дати їй охолонути. Охололі коржі щедро змастити кремом і викласти один на одного. Один з коржів залишити на обсипання. При вкладанні останнього коржа натиснути на конструкцію руками. Змастити поверхню кремом та посипати крихтою.
Вафельний рулет з галереткою
4 листи вафель, 2 пачки желе.
До крему І: 1 пачка крекеру коричневого, 500 мл води, 50 г какао, 200 г цукру.
До крему ІІ: 100 г кокосової стружки, 100 мл пареного молока, 100 г цукрової пудри, 300 г вершкового масла.
Желе. Розчинити кожну пачку суміші в 300 мл води. Розлити масу у форми та залишити в холодильнику до повного застигання.
Крем ІІ. Підігріти молоко і відразу змішати з кокосовою стружкою. Залишити до повного вистигання. Вершкове масло збити з цукром на пухку масу, додавши стружку.
Крем І. У сотейник налити води, додати цукор та какао. Поставити на вогонь і довести масу до кипіння. Коли маса закипить, додати подрібнений крекер. Перемішати. Гарячим шоколадним кремом відразу змастити листи вафель, не доходячи до боків (залишити по 1 см). Коли шоколадний крем застигне, викласти кокосовий крем. Желе нарізати смужками та викласти на кожен лист. Кінчик кожної вафлі змастити окропом і загорнути у рулет. Залишити в холодильнику на 2 год.