Готуєтеся до іспитів?
Налягайте на салат айсберг

Салат айсберг зовні схожий на білокачанну капусту. Смаком нагадує листя салату, чим більша концентрація води в листках айсберга, тим вони хрусткіші. В Америці салат айсберг на першому місці серед усіх різновидів качанних салатів і його використовують у щоденному раціоні і дорослі, й діти.
Батьківщиною салату айсберг є Америка. Свою назву овоч отримав не одразу. Спершу його називали «хрусткий салат». Після того, як його листя довго зберігали за допомогою льоду, салат отримав нову назву «Айс». А пізніше відбулася трансформація назви в айсберг. Іноді його ще називають «Крижаною горою» або «Криспхедом».
У Стародавньому Єгипті вирощували цю рослину спершу виключно для виробництва олії та отримання насіння. І лише згодом єгиптяни почали їсти листя.
Салат айсберг багатий на вміст калію, кальцію, фосфору, натрію, магнію, міді, вітамінів А, С, В, К, холіну. Наявність харчових волокон і клітковини, яких у салаті чимало, є хорошими помічниками для тих, хто хоче позбутися зайвої ваги. Низька калорійність салатного листя годиться для вживання у розвантажувальні дні.
Оскільки у його складі є фолієва кислота, він добре допомагає тримати в тонусі нервову систему. Його рекомендують вживати студентам у екзаменаційний період.
Салат айсберг допомагає регулювати обмін речовин в організмі, покращує кишкову перистальтику, поліпшує склад крові. Завдяки великому вмісту фолієвої кислоти салат айсберг сприяє зміцненню нервової системи, допомагає у випадку стресів та емоційних розладів, за активної розумової діяльності, добре допомагає у випадку безсоння. Велика кількість кальцію є гарним захистом від пошкодження зубів та кісток. Ті, в чиєму раціоні є салат айсберг, менше мають проблем з серцем і судинами та більше захищені від інсультів та інфарктів.
Хрустке листя салату використовують для прикрашання страв та оформлення святкового столу. З нього можна приготувати легкий овочевий салат з твердим сиром та вареним яйцем, заправлений сметаною.
Смак листя нагадує китайську капусту, але деякі листочки бувають з гірчинкою, що надає їм лактуцин. Краще вживати свіже листя айсберга, бо за термообробки воно втрачає майже всі корисні властивості.
Салат айсберг чудово поєднується з морепродуктами, курячим філе, бужениною та є чудовою основою страв. Кілька хрустких листочків салату можуть надати набридлим бутербродам особливої родзинки. Щільні листочки часто використовують у кулінарії як маленькі тарілочки для сервірування холодних закусок та овочевих асорті.
Салат із смаженим сиром і помідорами

200 г помідорів чері, 100 г адигейського сиру, 1 болгарський перець (жовтого кольору), 1 зубчик часнику, 30 г салату айсберг, 2 ст. ложки олії, 5−6 гілочок кропу, паприка — до смаку, сіль, чорний мелений перець, 1 ст. ложка масла — для смаження.
Помідори чері розрізати навпіл. Болгарський перець очистити від насіння. М’якуш нарізати невеликими шматочками. Зелень кропу дрібно посікти.
Листя салату порвати руками, бо від зіткнення з металом салат швидко окислюється і в’яне, втрачаючи апетитний вигляд.
У салатнику з'єднати овочі та зелень, посолити, поперчити, заправити оливковою олією та перемішати.
Адигейський сир нарізати пластинками чи кубиками.
На пательні розігріти вершкове масло на невеликому вогні. Додати вичавлений часник, спеції та обсмажувати їх 30 секунд. Вони віддадуть свій смак і олія стане ароматною.
Викласти у пательню шматочки сиру. Смажити їх близько 4 хв з кожного боку до утворення золотистої скоринки. На блюдо викласти салат, а в його центр — обсмажений сир.
Закуска на ананасових кільцях

300 г консервованих ананасів (6−8 кілець), 200 г крабових паличок, 100 г твердого сиру, 3 яйця, 1 ст. ложка майонезу, салат айсберг.
Кільця ананасів вийняти із сиропу і висушити. Яйця зварити, очистити, нарізати невеликими кубиками.
Крабові палички нарізати невеликими кубиками. Їх можна замінити або доповнити іншими морепродуктами. Наприклад, креветками, кальмарами або червоною рибою. Нарізати сир невеликими кубиками. Усі інґредієнти для начинки мають бути приблизно однакового розміру. Сир для закуски годиться будь-який, починаючи від голландського, закінчуючи моцарелою. Головне, щоб сир був смачний.
У мисці з'єднати крабові палички, сир та яйця. Заправити майонезом та перемішати. Майонезу не має бути дуже багато, щоб салат не поплив. Крім зазначених інґредієнтів, можна додати у начинку подрібнену зелень, наприклад, кріп або петрушку. Щоб начинка вийшла ситнішою, можна додати 2−3 ст. ложки вареного розсипчастого рису. Свіжості додасть нарізаний кубиками огірок.
Листя салату вимити і добре обсушити. На кожне колечко ананаса зверху викласти по листочку салату. Поверх нього — гіркою викласти крабову начинку. Можна одразу ж подавати до столу. Якщо готуєте закуску заздалегідь, то збирати її краще безпосередньо перед подачею.