Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Готуєтеся до іспитів?

Налягайте на салат айсберг

Салат айсберг
Салат айсберг

Салат айсберг зовні схожий на білокачанну капусту. Смаком нагадує листя салату, чим більша концентрація води в листках айсберга, тим вони хрусткіші. В Америці салат айсберг на першому місці серед усіх різновидів качанних салатів і його використовують у щоденному раціоні і дорослі, й діти.

Батьківщиною салату айсберг є Америка. Свою назву овоч отримав не од­разу. Спершу його називали «хрусткий салат». Після того, як його листя довго зберігали за допомогою льоду, салат отри­мав нову назву «Айс». А пізніше відбулася трансформація назви в айсберг. Іноді його ще на­зивають «Крижаною горою» або «Криспхедом».

У Стародавньому Єгипті ви­рощували цю рослину спершу виключно для виробництва олії та отримання насіння. І лише згодом єгиптяни почали їсти листя.

Салат айсберг багатий на вміст калію, кальцію, фосфору, натрію, магнію, міді, вітамінів А, С, В, К, холіну. Наявність харчо­вих волокон і клітковини, яких у салаті чимало, є хорошими по­мічниками для тих, хто хоче по­збутися зайвої ваги. Низька ка­лорійність салатного листя годиться для вживання у роз­вантажувальні дні.

Оскільки у його складі є фо­лієва кислота, він добре допо­магає тримати в тонусі нерво­ву систему. Його рекомендують вживати студентам у екзамена­ційний період.

Салат айсберг допомагає ре­гулювати обмін речовин в орга­нізмі, покращує кишкову перис­тальтику, поліпшує склад крові. Завдяки великому вмісту фоліє­вої кислоти салат айсберг спри­яє зміцненню нервової системи, допомагає у випадку стресів та емоційних розладів, за актив­ної розумової діяльності, добре допомагає у випадку безсоння. Велика кількість кальцію є гар­ним захистом від пошкодження зубів та кісток. Ті, в чиєму раціо­ні є салат айсберг, менше мають проблем з серцем і судинами та більше захищені від інсультів та інфарктів.

Хрустке листя салату вико­ристовують для прикрашання страв та оформлення святково­го столу. З нього можна приго­тувати легкий овочевий салат з твердим сиром та вареним яй­цем, заправлений сметаною.

Смак листя нагадує китай­ську капусту, але деякі листоч­ки бувають з гірчинкою, що на­дає їм лактуцин. Краще вживати свіже листя айсберга, бо за тер­мообробки воно втрачає майже всі корисні властивості.

Салат айсберг чудово поєд­нується з морепродуктами, ку­рячим філе, бужениною та є чу­довою основою страв. Кілька хрустких листочків салату мо­жуть надати набридлим бутерб­родам особливої родзинки. Щільні листочки часто викорис­товують у кулінарії як малень­кі тарілочки для сервірування холодних закусок та овочевих асорті.

Салат із смаженим сиром і помідорами

200 г помідорів чері, 100 г адигейського сиру, 1 болгар­ський перець (жовтого кольо­ру), 1 зубчик часнику, 30 г са­лату айсберг, 2 ст. ложки олії, 5−6 гілочок кропу, паприка — до смаку, сіль, чорний меле­ний перець, 1 ст. ложка мас­ла — для смаження.

Помідори чері розрізати навпіл. Болгарський перець очистити від насіння. М’якуш нарізати невеликими шматоч­ками. Зелень кропу дрібно по­сікти.

Листя салату порвати ру­ками, бо від зіткнення з мета­лом салат швидко окислюєть­ся і в’яне, втрачаючи апетитний вигляд.

У салатнику з'єднати овочі та зелень, посолити, поперчити, заправити оливковою олією та перемішати.

Адигейський сир нарізати пластинками чи кубиками.

На пательні розігріти верш­кове масло на невеликому вог­ні. Додати вичавлений часник, спеції та обсмажувати їх 30 се­кунд. Вони віддадуть свій смак і олія стане ароматною.

Викласти у пательню шма­точки сиру. Смажити їх близь­ко 4 хв з кожного боку до утво­рення золотистої скоринки. На блюдо викласти салат, а в його центр — обсмажений сир.

Закуска на ананасових кільцях

300 г консервованих ана­насів (6−8 кілець), 200 г кра­бових паличок, 100 г твердо­го сиру, 3 яйця, 1 ст. ложка майонезу, салат айсберг.

Кільця ананасів вийняти із сиропу і висушити. Яйця звари­ти, очистити, нарізати невели­кими кубиками.

Крабові палички нарізати не­великими кубиками. Їх можна замінити або доповнити іншими морепродуктами. Наприклад, креветками, кальмарами або червоною рибою. Нарізати сир невеликими кубиками. Усі інґре­дієнти для начинки мають бути приблизно однакового розміру. Сир для закуски годиться будь-який, починаючи від голланд­ського, закінчуючи моцарелою. Головне, щоб сир був смачний.

У мисці з'єднати крабові па­лички, сир та яйця. Заправити майонезом та перемішати. Ма­йонезу не має бути дуже бага­то, щоб салат не поплив. Крім зазначених інґредієнтів, мож­на додати у начинку подрібне­ну зелень, наприклад, кріп або петрушку. Щоб начинка вийшла ситнішою, можна додати 2−3 ст. ложки вареного розсипчастого рису. Свіжості додасть наріза­ний кубиками огірок.

Листя салату вимити і до­бре обсушити. На кожне колеч­ко ананаса зверху викласти по листочку салату. Поверх нього — гіркою викласти крабову начин­ку. Можна одразу ж подавати до столу. Якщо готуєте закуску за­здалегідь, то збирати її краще безпосередньо перед подачею.

Схожі новини