Сухофрукти як піґулки
Родзинки поліпшать настрій, чорнослив знизить тиск
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/478956/sukhofrukty.jpg)
У зимовий період року сухофрукти — чудова підтримка імунітету, травлення та джерело вітамінів і корисних речовин. Фруктоза, яка є у сухофруктах, легко засвоюється. Сухофруктами можна замінити десерти всім, хто стежить за власною вагою, але обмежено, бо вони містять багато цукру і калорійні для дієтичного харчування. Але у сухофруктах, порівняно з традиційними солодощами, є безліч переваг, одна з яких — велика кількість клітковини.
Сухофрукти сушать різними способами і перед сушінням обробляють їх по-різному. Деякі висушують цілими, деякі, очистивши від насіння і нарізавши дрібними шматочками чи слайсами. Їх сушать на сонці або у спеціальних сушарках, іноді обробляють консервантами. Усе це відбивається на ціні і навіть термінах зберігання, соковитості, вигляді.
Курага — плоди абрикоса — багаті на вітаміни С і А, калій і кальцій. Курагу слід їсти тим, хто страждає від захворювань серця, розладів кишківника і потребує очищення організму від токсинів. Курага також знижує рівень холестерину у крові, нормалізує гормональну систему.
Груша є чудовим стабілізатором моторики кишківника, також допомагає очистити організм від шлаків.
Урюк містить каротин, кальцій та калій, його вживання нормалізує роботу серця. Урюк також призначають як профілактичний засіб, що допомагає за онкологічних захворювань.
Родзинки мають багато бору і є профілактикою остеопорозу, оскільки через брак бору в організмі кальцій також не засвоюється. Також родзинки багаті на калій, марганець і магній, він здатний очищати легені, зміцнювати серцеву та нервову системи, допомагає у випадках депресії й поганого настрою.
Фініки — джерело вітамінів Е та групи В. Вживання фініків корисне під час вагітності, нервових потрясінь, кисневого голодування мозку, для профілактики остеопорозу. Ще фініки мають жарознижувальний ефект.
Чорнослив нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту та кишківника, застосовують у лікуванні печінки та нирок, гіпертонії, порушень зору.
Інжир також є профілактикою ракових захворювань. Допомагає у випадках захворювання бронхів та щитовидної залози, серця та травлення.
Висококалорійні сухофрукти є під забороною за ожиріння, а також для людей із цукровим діабетом — через високу концентрацію цукру.
Куплені сухофрукти слід неодмінно вимити теплою водою, навіть упаковані та на вигляд дуже чисті - щоб убезпечитися від хімікатів. Їхній колір має бути наближеним до фрукта-оригіналу. Вони також не мають блищати — такі фрукти змащують олією для вигідного продажу.
Цукерки «Чорнослив у шоколаді»
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D1%87%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2.jpg)
200 г чорносливу, 2−3 ст. ложки арахісу, 100 г чорного (молочного або білого) шоколаду.
Обсмажити арахіс на сухій пательні, остудити і очистити від лушпиння.
Чорнослив залити окропом на 1−2 хв. Воду злити.
Шоколад розтопити у сотейнику або мікрохвильовій печі. Начинити горішками чорнослив. Кожну начинену горіхом чорносливину занурити у рідкий шоколад. Обробну кухонну дошку (або тацю) застелити пергаментом і викладати цукерки. Поставити ласощі в холодильник на 1 год для застигання.
Цукерки можна прикрасити білим або молочним шоколадом, стружкою або меленими горішками.
Темний різдвяний кекс
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/12/%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81.jpg)
200 г борошна, 4 яйця, 200 г вершкового масла, 100 г коричневого цукру, 1 ч. ложка (без гірки) соди, дрібка солі, 2 ст. ложки патоки (або густого темного повидла), 100 г мигдалю, 100 мл коньяку (рому, віскі, бренді), 500 г сухофруктів (родзинок, кураги, чорносливу, інжиру, цукатів), по 0,5 ч. ложки прянощів (імбиру, кориці), дрібка мускатного горіха, цукрова пудра — для подачі.
Усі продукти мають бути кімнатної температури.
Сухофрукти ретельно помити, обсушити паперовим рушником. За потреби нарізати. Залити їх алкоголем на добу. Іноді помішувати. Наступного дня м’яке масло збити з цукром на повітряну масу. По одному додати яйця і збити до однорідності.
Мигдаль залити окропом на 7−10 хв, злити воду і очистити від плівки. Збити мигдаль блендером на крихту і додати його у тісто разом із патокою або густим повидлом. Перемішати. Потрохи додавати у тісто просіяне із содою борошно і дрібку солі. Можна збити міксером. Маса має бути однорідною. Додати прянощі - імбир, корицю та мускатний горіх — і сухофрукти, добре перемішати.
Форми вистелити пергаментом або змастити олією. Викласти тісто у 2 або декілька форм. Не заповнювати їх тістом більш ніж наполовину. Випікати у розігрітій до 150°С духовці 1,5 год. У невеликих формах кекси спечуться швидше, достатньо години. Дати кексам охолонути у формі. Потім вийняти і обгорнути харчовою плівкою, щоб не проникало повітря. Можна додатково покласти у пакет. Поставити у прохолодне темне місце на 1−1,5 місяця. Або ж витримати хоча б добу-дві. Прикрасити цукровою пудрою або глазур’ю.