Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сухофрукти як піґулки

Родзинки поліпшать настрій, чорнослив знизить тиск

Сухофрукти
Сухофрукти

У зимовий період року сухофрукти — чудова підтримка імунітету, травлення та джерело вітамінів і корисних речовин. Фруктоза, яка є у сухофруктах, легко засвоюється. Сухофруктами можна замінити десерти всім, хто стежить за власною вагою, але обмежено, бо вони містять багато цукру і калорійні для дієтичного харчування. Але у сухофруктах, порівняно з традиційними солодощами, є безліч переваг, одна з яких — велика кількість клітковини.

Сухофрукти сушать різ­ними способами і перед сушінням обробляють їх по-різному. Деякі висушу­ють цілими, деякі, очистивши від насіння і нарізавши дрібни­ми шматочками чи слайсами. Їх сушать на сонці або у спеціаль­них сушарках, іноді обробляють консервантами. Усе це відби­вається на ціні і навіть термінах зберігання, соковитості, вигля­ді.

Курага — плоди абрикоса — багаті на вітаміни С і А, калій і кальцій. Курагу слід їсти тим, хто страждає від захворювань серця, розладів кишківника і по­требує очищення організму від токсинів. Курага також знижує рівень холестерину у крові, нор­малізує гормональну систему.

Груша є чудовим стабілізато­ром моторики кишківника, та­кож допомагає очистити орга­нізм від шлаків.

Урюк містить каротин, каль­цій та калій, його вживання нор­малізує роботу серця. Урюк також призначають як профі­лактичний засіб, що допомагає за онкологічних захворювань.

Родзинки мають багато бору і є профілактикою остеопорозу, оскільки через брак бору в ор­ганізмі кальцій також не засво­юється. Також родзинки багаті на калій, марганець і магній, він здатний очищати легені, зміц­нювати серцеву та нервову сис­теми, допомагає у випадках де­пресії й поганого настрою.

Фініки — джерело вітамі­нів Е та групи В. Вживання фі­ніків корисне під час вагітності, нервових потрясінь, киснево­го голодування мозку, для про­філактики остеопорозу. Ще фі­ніки мають жарознижувальний ефект.

Чорнослив нормалізує робо­ту шлунково-кишкового трак­ту та кишківника, застосовують у лікуванні печінки та нирок, гі­пертонії, порушень зору.

Інжир також є профілактикою ракових захворювань. Допома­гає у випадках захворювання бронхів та щитовидної залози, серця та травлення.

Висококалорійні сухофрук­ти є під забороною за ожиріння, а також для людей із цукровим діабетом — через високу кон­центрацію цукру.

Куплені сухофрукти слід не­одмінно вимити теплою водою, навіть упаковані та на вигляд дуже чисті - щоб убезпечитися від хімікатів. Їхній колір має бути наближеним до фрукта-оригіна­лу. Вони також не мають блища­ти — такі фрукти змащують олією для вигідного продажу.

Цукерки «Чорнослив у шоколаді»

200 г чорносливу, 2−3 ст. ложки арахісу, 100 г чорного (молочного або білого) шо­коладу.

Обсмажити арахіс на сухій пательні, остудити і очистити від лушпиння.

Чорнослив залити окропом на 1−2 хв. Воду злити.

Шоколад розтопити у сотей­нику або мікрохвильовій печі. Начинити горішками чорнос­лив. Кожну начинену горіхом чорносливину занурити у рід­кий шоколад. Обробну кухон­ну дошку (або тацю) застелити пергаментом і викладати цу­керки. Поставити ласощі в хо­лодильник на 1 год для засти­гання.

Цукерки можна прикраси­ти білим або молочним шоко­ладом, стружкою або меленими горішками.

Темний різдвяний кекс

200 г борошна, 4 яйця, 200 г вершкового масла, 100 г коричневого цукру, 1 ч. ложка (без гірки) соди, дрібка солі, 2 ст. ложки пато­ки (або густого темного пови­дла), 100 г мигдалю, 100 мл коньяку (рому, віскі, бренді), 500 г сухофруктів (родзинок, кураги, чорносливу, інжиру, цукатів), по 0,5 ч. ложки пря­нощів (імбиру, кориці), дріб­ка мускатного горіха, цукрова пудра — для подачі.

Усі продукти мають бути кім­натної температури.

Сухофрукти ретельно поми­ти, обсушити паперовим руш­ником. За потреби нарізати. За­лити їх алкоголем на добу. Іноді помішувати. Наступного дня м’яке масло збити з цукром на повітряну масу. По одному дода­ти яйця і збити до однорідності.

Мигдаль залити окропом на 7−10 хв, злити воду і очистити від плівки. Збити мигдаль блен­дером на крихту і додати його у тісто разом із патокою або гус­тим повидлом. Перемішати. По­трохи додавати у тісто просіяне із содою борошно і дрібку солі. Можна збити міксером. Маса має бути однорідною. Додати прянощі - імбир, корицю та мус­катний горіх — і сухофрукти, до­бре перемішати.

Форми вистелити пергамен­том або змастити олією. Виклас­ти тісто у 2 або декілька форм. Не заповнювати їх тістом більш ніж наполовину. Випікати у ро­зігрітій до 150°С духовці 1,5 год. У невеликих формах кекси спе­чуться швидше, достатньо го­дини. Дати кексам охолонути у формі. Потім вийняти і обгор­нути харчовою плівкою, щоб не проникало повітря. Можна до­датково покласти у пакет. Поста­вити у прохолодне темне місце на 1−1,5 місяця. Або ж витрима­ти хоча б добу-дві. Прикрасити цукровою пудрою або глазур’ю.